O informatie alarmanta care vizeaza Romania vine din partea directorului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohammed ElBaradei.

Potrivit APcom, preluat de Mediafax, ElBaradei se teme ca reteaua terorista Al-Qaida pregateste un atac nuclear sau radioactiv, iar ingrijorarea vine din faptul ca traficul de materiale radioactive ar putea avea ca origine tari precum Romania, Ucraina, Kazahstan si Uzbekistan.


COSMAR. Un atac terorist al retelei al-Qaida "intr-o capitala precum Londra sau Cairo ar fi un cosmar mult mai mare decat atentatele de la 11 septembrie 2001", afirma ElBaradei intr-un interviu acordat cotidianului arab Al-Hayat, preluat de APcom. "Ma tem foarte mult ca organizatii precum al-Qaida pot obtine arme nucleare", marturiseste directorul AIEA. Excluzand totusi posibilitatea comercializarii armelor nucleare, laureatul Premiului Nobel pentru Pace explica: "Exista probabilitatea mai mare ca teroristii sa puna mana pe resurse radioactive, pe care le-ar putea exploda in zone locuite sau chiar intr-un oras-capitala, provocand mii de morti".


PROBE. Pentru evitarea unui asemenea "cosmar", ElBaradei recomanda "supravegherea tuturor armelor si depozitelor nucleare din lume". Totusi, important este ca directorul AIEA sa isi sustina cu documente aceste afirmatii, pentru ca totusi acestea sunt grave, iar Romania nu este un stat care sa poata furniza elemente radioactive, ci cel mult o platforma de tranzitare a unor astfel de elemente, provenite din spatiul ex-sovietic.