Troienele de zapada care inca domina peisajul bucurestean, la aproape o saptamana de la ninsoare, i-au exasperat pe cetatenii Capitalei. Edilii au contractat serviciile firmelor de deszapezire doar pentru 30% din suprafata orasului. Pentru trotuare s
Troienele de zapada care inca domina peisajul bucurestean, la aproape o saptamana de la ninsoare, i-au exasperat pe cetatenii Capitalei. Edilii au contractat serviciile firmelor de deszapezire doar pentru 30% din suprafata orasului. Pentru trotuare si strazile secundare, cetateni, puneti mana pe lopeti!


Efectele viscolului de saptamana trecuta ar putea sa se faca simtite mult si bine de acum inainte, pentru ca autoritatile au lasat mare parte din atributiile de curatare a zapezii pe mana cetatenilor. Contribuabilii trebuie sa puna mana pe lopeti si sa-si curete trotuarul din fata casei, deoarece contractele incheiate cu firmele de specialitate acopera doar o treime din reteaua de drumuri a Bucurestiului. Patronul firmei Rosal, care se ocupa cu salubrizarea Sectorului 3, Silviu Prigoana, spune ca in 1999, cand s-au incheiat contractele de deszapezire, municipalitatea nu a fost interesata de soarta intregului oras pe timp de iarna. "Eu am spus ca nu pot sa iau doar 30% din suprafata, sa-mi dea 100%, sa-mi plateasca 100%. Dar cei de la Primaria Capitalei au spus nu. Doar traseele RATB, restul trebuie sa faca cetateanul, conform legii", ne-a declarat Prigoana.


RESPONSABILITÃ…TI. Atributiile privind coordonarea actiunilor de deszapezire au fost preluate din aceasta iarna de la Primaria Capitalei de catre edilii de sector. Altfel spus, comandamentul de iarna al municipalitatii a devenit practic inutil, neavand nici o posibilitate sa actioneze pentru curatarea strazilor. "Prin lege, Videanu nu mai are voie sa faca nici un fel de afirmatie privind deszapezirea si salubrizarea, decat ca simplu cetatean, cand e nemultumit de serviciile de care beneficiaza ca platitor de taxe si impozite", a spus Prigoana. Primarul general si viceprimarul au strict atributii de control, nu de coordonare. Exista comandamente la nivel de sector, formate din primarul de sector, viceprimar, arhitectul-sef, Brigada de Politie Rutiera, Administratia Domeniului Public, firma de deszapezire, directorul RATB. Politia si RATB-ul sunt singurele structuri care au competenta pe mai multe sectoare.


CONTRACTE. Competentele apartin acum celor sase primarii de sector, care au optiunea sa contracteze firme specializate. La Sectorul 1, Andrei Chiliman utilizeaza serviciile Romprest. In Sectorul 2, primarul Ontanu a contractat firma Supercom, iar la Sectorul 3 actioneaza Rosal. Adrian Inimaroiu, in Sectorul 4, a angajat REBU, iar primarul Poteras, in Sectorul 6, lucreaza cu firma Urban. Silviu Prigoana crede ca la Sectorul 5 e o situatie aparte: "In Sectorul 5 e Vanghelie, nu stie nimeni ce firma e acolo. E stat in stat. Era competenta lui Vanghelie, el trebuia, nu Videanu, sa apara la televizor. A iesit de cinci ori la televizor inainte de Revelion, cum o sa cante Tom Jones. Dar acum, de cand a cazut zapada, a plecat in insulele infloritoare si Sectorul 5 pute, e plin de gunoi si nu se poate circula".


INTERVENTII DOAR DUPÃ… NINSOARE! Pentru marile artere, firmele care au contract cu primariile de sector au obligatia sa iasa cu utilaje pe strazi dupa ce sunt convocate de comandamentele existente la nivelul celor sase sectoare. Mai mult, potrivit lui Prigoana, legea arata ca operatorii care presteaza activitati de curatare si transport al zapezii vor iesi dupa ce inceteaza intemperiile. "Legiuitorul a spus ca noi n-avem voie sa iesim decat dupa ce se opreste ninsoarea", a spus omul de afaceri. Mai trebuie spus ca solutiile care se imprastie cu cisternele sunt eficiente doar pentru straturi mici de zapada si ca, in cazul unui strat de circa 50 de centimetri, actiunea lor nu va face decat sa creeze poduri de gheata. Chiar daca principalele artere sunt acum practicabile, problema cea mai dureroasa ramane cea a strazilor mai mici si a trotuarelor. "Pe aleile de acces si caile secundare sunt fata in fata doua imobile. Cetateanul are obligatia prin lege sa deszapezeasca trotuarul si strada pana la axul drumului. Legiuitorul, intr-adevar, nu a spus unde trebuie sa duca zapada... in sufragerie, in subsol... Dar legiuitorul spune clar ca cetateanul trebuie sa curete zapada pe 70% din teritoriul sectorului. Primarii ar fi putut incheia contracte pe suprafete mai mari", afirma Prigoana.


Primariile dau amenziSunt strazi intregi unde exista blocuri. Administratia blocului si proprietarii vor fi amendati daca nu-si curata trotuarul si caile publice pana la axul drumului. Dreptul de control si sanctiune il au politia, inspectorii din primarie, Primaria Capitalei si primariile de sector. "Ei trebuie sa mearga sa-i amendeze pe cetatenii care uita sa-si deszapezeasca in curte, in fata pe trotuar, pe domeniul public pana la axul drumului", spune Prigoana. Cu toate acestea, sanctiunile intarzie sa apara.In cazul trotuarelor care nu deservesc un imobil, cum ar fi aleile din jurul parcurilor, responsabilitatea apartine ADP-urilor de sector. "Depinde si de conditiile din contractul de deszapezire. Fiecare sector are contractul sau. Exista posibilitatea tehnica de a curata trotuare sau cai mai inguste", mai spune Prigoana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.