Sase detinuti au fost la un pas sa evadeze din Penitenciarul de maxima siguranta din Focsani dupa ce au sapat un tunel de sapte metri pe sub WC-ul celulei, cu ajutorul grinzilor de otel de la paturi.Fugarii au fost prinsi cind mai aveau de sapat
doi metri pina la gardul inchisorii Penitenciarul de maxima siguranta Focsani a fost locul in care, de sarbatori, s-a pus la cale o evadare ca-n filme. Sase detinuti care stateau intr-o celula cu 12 paturi au incercat sa scape din inchisoare sapind un tunel care pornea de sub grupul sanitar al camerei. Potrivit directorului penitenciarului, Ionel Cel Mare, cei sase, ale caror nume sint tinute secrete, au folosit platbanda, grinda din otel care sustine saltelele, pentru a sapa un tunel care incepea din veceul care se gasea in interiorul celulei si ducea pina in exteriorul inchisorii. Detinutii au sapat pe rind, in timp ce ceilalti faceau de paza pentru a nu fi surprinsi de gardieni. Pamintul l-au depozitat sub paturi, in sacose, genti sau chiar pe jos, fiind bine acoperit cu paturi si cearsafuri. „Au dislocat veceul turcesc din toaleta si au sapat pe linga el un tunel lung de sapte metri si ceva si cu un diametru de 60 cm si mai aveau de sapat doi metri pentru a ajunge in gardul unitatii", a declarat, pentru Cotidianul, directorul Ionel Cel Mare.

Seful penitenciarului a adaugat ca ultima perchezitie din anul 2007 s-a facut pe 28 decembrie „si totul era in regula", „iar pe 4 ianuarie s-a efectuat o perchezitie inopinata, la care au participat sase gardieni, perchezitie in urma careia am descoperit pamintul sub paturi si apoi ne-am indreptat spre toaleta, unde am gasit veceul dislocat".

Conform directorului inchisorii, citat de „Ziarul de Vrancea", cei sase detinuti nu au incercat sa nege tentativa de evadare, chiar daca risca un spor de pedeapsa. „Noi sintem datori sa incercam, iar voi, sa ne prindeti", a fost replica data de unul dintre cei sase conducerii penitenciarului.

Cel Mare a marturisit ca intre 28 decembrie si 4 ianuarie nu s-a facut nici o verificare in celula celor sase detinuti, fapt pentru care a presupus ca ei au inceput sa sape in jurul zilelor de 29 si 30 decembrie. Pe de alta parte, Sorin Dumitrascu, fost adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a declarat pentru Cotidianul ca gardienii de la Focsani au incalcat grav regulamentul in cazul in care celula celor sase detinuti nu a fost verificata in acest rastimp. „Gardienii ar fi trebuit sa controleze celula de doua ori pe zi, la sapte dimineata si la sapte seara, sa faca apelul detinutilor, sa controleze gratiile, incaperea, inclusiv pe sub paturi, si, mai mult, cel putin o data pe saptamina trebuia facut un control inopinat", a spus Dumitrascu. El s-a aratat sceptic ca detinutii puteau sapa atit de mult doar cu unelte improvizate, cum ar fi platbanda de la paturi. Dumitrascu suspecteaza ca cei sase detinuti ar fi putut avea complici la atelierul inchisorii, complici care sa le fi confectionat unelte de sapat „profesionale".

Comisarul Mariana Apostol, purtator de cuvint al Politiei Vrancea, a declarat pentru Cotidianul ca politistii vrinceni au fost solicitati sa investigheze tentativa de evadare, intrucit „cei sase detinuti se pare ca au lucrat dupa un plan prealabil, elaborat in cele mai mici amanunte".

Puscariasii, care au fost deja mutati intr-o celula de sase paturi, au de executat pedepse cuprinse intre 16 si 30 de ani, unul dintre ei fiind condamnat pentru tilharie si ceilalti cinci pentru omor. „Ei vor fi anchetati pentru tentativa de evadare si se va dispune o ancheta si in rindul personalului administrativ, pentru agentii si ofiterii care aveau atributiile de a le verifica celula", a adaugat Cel Mare.

Cele mai reusite evadari din 1980 pina azi La Penitenciarul Poarta Alba, doi detinuti au sapat cu lingura un tunel de 22 de metri, numai ca au iesit in curtea inchisorii, chiar la botul ciinelui de paza. La Penitenciarul Ploiesti, Marian Chirita a cistigat o zi de libertate inotind printr-o conducta de veceu cu diametrul de 70 de centimetri, desi era supravegheat la numai 3 metri de un gardian, si a iesit in oras printr-o gura de canal. Iacob Malanca era inchis pentru 20 de ani la Aiud, pentru omor. In timp ce repara acoperisul, a luat o teava din fier lunga de 8 metri si s-a proiectat peste trei rinduri de gard de sirma ghimpata direct in oras. Paznicii nici nu l-au vazut cind a trecut ca fulgerul peste capetele lor. A fost prins 5 zile mai tirziu, tocmai la Azuga, in timp ce statea la o masa, mincind mici si bind bere. (Viorel Ilisoi)

Despre cele mai cunoscute 10 inchisori din lume cititi pe www.cotidianul.ro/select