Ca si in alte tari europene, in Polonia romanii sunt relativ putin cunoscuti si, uneori, perceptia publica la adresa noastra este dominata de stereotipuri negative.
Lucrurile nu au stat intotdeauna asa. "In mare masura uitate sau cunoscute doar
Ca si in alte tari europene, in Polonia romanii sunt relativ putin cunoscuti si, uneori, perceptia publica la adresa noastra este dominata de stereotipuri negative.
Lucrurile nu au stat intotdeauna asa. "In mare masura uitate sau cunoscute doar unor grupuri restranse de cercetatori, expresiile simpatiei si admiratiei fata de romani reprezinta o resursa neutilizata a relatiilor bilaterale romano-poloneze si actiunilor de diplomatie publica ale Romaniei", precizeaza ICR Varsovia. Ca atare, ICR Varsovia a conceput campania "Cuvintele uitate ale admiratiei", cu scopul declarat de a repune in circulatie memoria istorica favorabila romanilor si sa creeze o atitudine favorabila fata de tara noastra, romani, cultura romana in randul unui public cat mai larg, nu neaparat binevoitor.
Cuvintele admirative au fost rostite, cu diferite prilejuri, de unele dintre cele mai mari personalitati politice si culturale ale istoriei poloneze: Papa Ioan Paul al II-lea - "Romania este gradina Maicii Domnului" maresalul Jozef Pilsudski - "Alianta polono-romana trebuie sa dureze" poetul Julian Tuwim - "Daca-i vorba de bani, e mai sigur sa-mi stea in buzunare, daca vine vorba de aliante, atunci sa le facem cu romanii" scriitoarea Kazimiera Illakowiczowna - "Poporul roman a fost pentru noi un adevarat frate". Chipurile celor patru au fost imprimate si lipite pe mari panouri aplicate pe exteriorul mai multor autobuze care circula pe liniile centrale ale Varsoviei. Cuvintele citate sunt reproduse foarte vizibil langa aceste patru chipuri iconice, fixate de mult in mentalul colectiv polonez. De asemenea, pe panouri mai sunt inscriptionate titlul campaniei, sigla si coordonatele ICR-Varsovia. Campania se va desfasura pana pe 18 ianuarie si poate fi considerata proiectul-pilot al unei initiative care, in forme mai extinse, poate fi realizata si in alte orase poloneze. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.