Cei 100 de turisti romani au fost pratic sechestrati de politistii bulgari timp de doua zile intr-o benzinarie aflata la patru kilometri de orasul bulgaresc Razgrad. Povestea incredibila a inceput in seara zilei de 2 ianuarie, odata cu drumul catre casa, si s-a incheiat pe 5 ianuarie, cand cei 100 de turisti au pasit din nou pe taram romanesc.

Dumitru Luca, patronul firmei care i-a avut „pe inventar“ pe cei 100 de turisti, povesteste ca, pe 2 ianuarie, aproape 100 de turisti urcati in doua autocare romanesti au plecat din Varna cu destinatia Ruse-Giurgiu-Bucuresti. Daca la iesirea din Varna era doar lapovita, vremea s-a inrautatit brusc pe autostrada de la iesirea din Varna, degenerand in ninsoare abundenta si viscolita. Dupa ce au parcurs aproximativ 130 de kilometri din cei 200 care despart Varna de Ruse, primul dintre cele doua autocare a fost intors din drum de catre politistii bulgari, care le-au spus atat: „Problem!“. Si i-au intors inapoi catre cel mai apropiat oras, Razgrad. Cele doua autocare s-au reintalnit intr-o benzinarie aflata la patru kilometri de Razgrad, unde se mai aflau si alte cate va zeci de autoturisme particulare cu turisti romani.

Cosmarul bulgaresc
Norocul turistilor a fost totusi ca au stat in acea benzinarie si ca autocarele au avut combustibil. Oamenii au facut consumatie la magazinul din incinta benzinariei respective cat poate nu face aceasta un an intreg. „Nimeni nu ne-a ajutat cu nimic, nici macar cu informatii. Doar mass-media din Romania a fost alaturi de noi si a pus ceva presiune pe autoritati“... „In grupul de turisti se afla o femeie gravida in luna a opta, doi cardiaci si, cred, zece copii. Spre norocul nostru, nu am avut urgente medicale. Cu bulgarii nu te poti intelege decat in bulgara, adica deloc. Medicamentele de care au avut nevoie cateva persoane din grup le-am cumparat din oras, de la o farmacie, dupa ce ne-a luat o jumatate de ora pana a inteles farmacista ce anume medicamente dorim. La fel a fost si cu mancarea, si cu tot“, mai spune Dumitru Luca.

Filtru doar pentru romani
„Dupa o a doua noapte petrecuta in autocare, oamenilor le cam trecuse os prin os, devenisera nervosi si sunau peste tot in tara: la diferite ministere, la Politia Romana si, in general, la oricine credeau ei ca ne poate ajuta. Pe 4 ianuarie in jurul orei 16.00 s-a ridicat filtrul de circulatie catre Ruse“, spune cu naduf patronul agentiei de turism. Dupa nici zece kilometri, filtrul politistilor bulgari a reaparut pe sosea. „Functiona insa ciudat. Doar pentru masinile cu numar de Romania. Bulgarii treceau linistiti.