Ieri, crestinii au praznuit Botezul Domnului, de catre Inaintemergatorul Ioan, in apele Iordanului. Credinciosii au mers la biserici pentru a lua apa sfintita, numita agheasma mare, cu care si-au sfintit casele, animalele, gradinile etc. Anul acesta
Ieri, crestinii au praznuit Botezul Domnului, de catre Inaintemergatorul Ioan, in apele Iordanului. Credinciosii au mers la biserici pentru a lua apa sfintita, numita agheasma mare, cu care si-au sfintit casele, animalele, gradinile etc. Anul acesta, slujba de sfintire a apei a fost savårsita la Patriarhie de catre Patriarhul Daniel. Astazi, il sarbatorim pe Sfåntul Ioan Botezatorul.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii de catre PS Vincentiu Ploiesteanu, Episcop Vicar Patriarhal, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Parinte Daniel, a sfintit cei peste 7.000 de litri de apa din cele 11 butoaie aflate in curtea Patriarhiei. In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, Patriarhul a spus ca agheasma “este sfintitoare, curatitoare si binecuvantatoare”. El a indemnat miile de crestini veniti la slujba sa duca agheasma si celor bolnavi sau batrani care nu au putut merge la biserica si a explicat ca toti credinciosii trebuie sa guste din aceasta apa timp de opt zile la rand, dimineata, pe nemancate, pentru a se sfinti. Prea Fericirea Sa a mai spus ca cifra opt este simbolul vesniciei. Boboteaza si praznicul Sfantului Ioan inchei e suita de sarbatori legate de Nasterea Domnului.

Peste 2.000 de credinciosi au venit ieri in Portul Tomis pentru a participa la botezul apelor. Gerul s-a inmuiat ieri la Constanta, iar la amiaza temperatura a trecut de limita inghetului, asa ca oamenii s-au incumetat si au iesit din case pentru a participa la una din cele mai importante slujbe ale crestinilor ortodocsi - Boboteaza. Arhiepiscopia Tomisului a pregatit si in acest an 50.000 de recipiente de plastic cu agheasma pentru credinciosi, care au fost umplute inca de sambata, de catre marinarii militari, dupa ce IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a sfintit apele. Pentru credinciosii care nu au putut ajunge la slujba, Arhiepiscopia a procedat din nou la o procesiune pe strazile principale din oras, cu care trase de boi. Dupa slujba de sfintire a apelor, oficiata de IPS Teodosie, a urmat unul dintre cele mai asteptate momente - aruncarea crucilor in apa. De la bordul unei barci cu motor, IPS Teodosie a aruncat in mare trei cruci din lemn, iar 20 de tineri s-au aruncat in apa rece pentru a ajunge la cruci. Doua dintre cruci au fost „pescuite” de Gabi Culea, 32 de ani, seful Asociatiei Scafandrilor Profesionisti, iar cea de-a treia, de catre Petre Constantin, 23 de ani, un inotator amator, care s-a aventurat in mare doar in slip. Toti cei care s-au scufundat ieri in mare au primit din partea Arhiepiscopiei cadouri, constand in calendare bisericesti, cruci sfintite, carti de rugaciuni, iar cei care s-au intors cu crucile au fost rasplatiti cu cate 100 de lei pentru fiecare cruce.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.