Depasirea tintei de inflatie, slabirea leului si anticipatele cresteri de preturi la gaze sint semnale certe ale unei majorari.

La intinirea care va avea loc astazi, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va di
Depasirea tintei de inflatie, slabirea leului si anticipatele cresteri de preturi la gaze sint semnale certe ale unei majorari.

La intinirea care va avea loc astazi, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va discuta motivele ratarii tintei de inflatie in 2007, dar si viitorul politicii monetare. Cel mai important, astazi vom afla daca BNR majoreaza sau nu dobinda de politica monetara. Deteriorarea parametrilor macroeconomici, dar si deprecierea monedei nationale conduc spre un singur deznodamint: marirea dobinzii de politica monetara pina in jurul valorii de 8%. La nivelul lunii noiembrie 2007, inflatia (6,82%) depasea cu aproape 2% limita maxima a intervalului de variatie aferent tintei stabilite de Banca Nationala. Mai mult, pentru inceputul acestui an sint programate cresteri ale preturilor la gaze. In tot acest timp, moneda nationala isi continua deprecierea, iar raportul euro/leu se afla vineri la valoarea de 3,58 lei/euro, in compratie cu 3,39 lei/euro cit era la inceputul anului 2007. Comparatia cu inceputul anului trecut mai aduce si alte semnale negative. In primele luni ale lui 2007, inflatia a fost de 0,2-0,3%, minime istorice, iar daca luam in considerare modalitatea de calcul al inflatiei anualizate ne putem astepta la o noua crestere (baza de comparatie este foarte scazuta).

Pe de alta parte, o majorare a dobinzii ar putea conduce la o infuzie de capital speculativ, lucru nedorit de BNR si subliniat in repetate rinduri de oficialii bancii centrale. Totusi, argumentele pro-majorare par mai convingatoare in contextul in care ratarea tintei de inflatie pe 2008 ar fi o lovitura puternica asupra credibilitatii BNR. Din cei trei ani in care a tintit inflatia, BNR si-a indeplinit obiectivul doar o singura data. Mai mult, din august 2007, procesul de dezinflatie a incetat, iar cresterea preturilor si-a inversat sensul.

Intr-un studiu publicat recent, BCR estimeaza o crestere a dobinzii de politica monetara de pina la 0,5% in prima parte a anului. Analistii bancii apreciaza ca BNR a transmis deja semnale cu privire la o posibila intarire a politicii monetare si ca BNR nu mai poate face greseli in lupta pentru atingerea tintei. Banca Comerciala Romana estimeaza ca preturile de consum ar putea creste cu 4,8% la finalul lui 2008, potrivit unui scenariu optimist, in conditiile in care pentru finalul anului trecut vede o inflatie anuala de 6,7%. Pe de alta parte, analistii UniCredit considera ca BNR va mentine dobinda de politica monetara la 7,5% in prima jumatate a anului, in ciuda faptului ca inflatia ar putea iesi din tinta. Prognozele Raiffeisen Bank anticipeaza o majorare a dobinzii cu 0,5% in sedinta de astazi si o posibila crestere cu inca jumatate de procent in luna februarie. Majorarea dobinzii de politica monetara va conduce si la o crestere a dobinzilor pentru lei. Din cresterile anterioare reiese ca o majorare de 0,5% a dobinzii de politica monetara conduce la o crestere de circa 0,25% a dobinzilor la creditele in lei. Dobinzile la depozite sint afectate doar marginal.

Gasiti ratele de referinta ale dobinzilor din lume pe www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.