Comunele au primit jumatate din cele 19 milioane e alocati de Guvern pentru plantarea de copaci.

In timp ce orasele mari se sufoca din cauza poluarii, banii pentru infiintarea de spatii verzi au ajuns, preponderent, in comune si orase mici. Guvernul a alocat anul trecut aproximativ 19 milioane de euro pentru Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati. Insa primarii nu s-au inghesuit sa depuna proiecte, astfel ca jumatate din bani au ajuns sa fie dati in comune.

De exemplu, localitatile Mitrei, Scheia, Stuipicai, Vargata, Giurgita si Apahida au primit cite 500.000 de lei noi pentru amenajare de locuri de joaca si parcuri, desi banii erau destinati exclusiv pentru plantare de copaci. Mai mult, unul dintre orasele cele mai poluate, Ploiestiul, nu a primit nici un ban pe motiv ca a cerut prea mult. „Primaria Ploiesti a depus un proiect de finantare in valoare de 10.000.000 de lei noi pentru reabilitarea intregului oras. Nu am avut cum sa finantam un proiect asa de mare, le-am cerut sa faca un proiect pentru un parc sau asa ceva", povesteste Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. Dintre orasele mari, doar Capitala a beneficiat de finantare, in cazul unui singur proiect in sectorul 6: amenajari pei-sagistice in Parcul Iuliu Maniu.

„Orice copac plantat este important, indiferent ca este la sat sau la oras. Este adevarat ca am finantat multe proiecte la sat, dar speram ca la anul sa finantam mai multe orase in care nivelul de poluare este ridicat. Prioritate au avut proiectele de infiintare de noi parcuri", a explicat Lucia Varga.

Pe de alta parte, secretarul de stat Lucia Varga avertizeaza ca exista riscul unor defrisari masive in localitati daca va fi aprobata varianta Senatului in cazul ordonantei de urgenta privind protectia mediului. Potrivit acestei variante, de la articolul care interzice constructiile pe spatiile verzi sint exceptate terenurile proprietate privata prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi sau spatii plantate. Senatul a aprobat si noul Cod silvic, care prevede ca terenurile pina intr-un hectar pot fi scoase din circuitul forestier si transformate in zone in care se poate construi doar cu acordul Inspectoratului Silvic Teritorial.

Lista completa a spatiilor verzi finantate, pe www.cotidianul.ro/select