Produsele contrafacute se reflecta in economieIn ultimii doi ani, pirateria si contrabanda cu bunuri contrafacute au fost in continua crestere, in ciuda faptului ca in 2007 Comisia Europeana (CE) a anuntat sanctiuni grave pentru aceste fapte. Raportu
Produsele contrafacute se reflecta in economieIn ultimii doi ani, pirateria si contrabanda cu bunuri contrafacute au fost in continua crestere, in ciuda faptului ca in 2007 Comisia Europeana (CE) a anuntat sanctiuni grave pentru aceste fapte. Raportul Comisiei Europene pentru anul 2006 arata ca piata bunurilor contrafacute se ridica la 200 de miliarde de dolari, inregistrand o crestere semnificativa fata de anii anteriori. Potrivit statisticilor CE, numarul bunurilor contrafacute inregistrat in 2006 pe piata neagra din afara granitelor Uniunii Europene a fost de peste 250 milioane de articole, triplu fata de cel afisat in 2005.
Pentru a stopa acest fenomen, anul trecut, mai multe organizatii non-guvernamentale au demarat o serie de campanii de informare a publicului cu privire la bunurile contrafacute si la piraterie. Prin aceste evenimente se dorea educarea cetatenilor, dar mai ales informarea acestora asupra fenomenului de piraterie si a modului in care acesta afecteaza economia tarii. Pentru cei care incala drepturile de autor, Comisia Europeana a propus pedepse mult mai aspre decat cele de pana acum, chiar si inchisoare de pana la 2 ani.Inchisoare pentru pirateria softwareIn Uniunea Europeana cele mai aspre pedepse sunt aplicate pentru pirateria software, acestea ajungand pana la pedeapsa cu inchisoarea.
In prima jumatate a anului trecut au fost realizate peste 350 de controale care au vizat atat persoane fizice, cat si persoane juridice, in vederea depistarii pirateriei de tip software. Pana la jumatatea lui 2007 s-au pronuntat peste 22 de condamnari pentru comiterea acestei infractiuni, dintre care una a fost de inchisoare cu executare. Pe tot parcursul lui 2007 au fost realizate peste 600 de controale in domeniul IT.
Firmele care au fost cel mai grav afectate de acest fenomen au incercat sa reduca numarul de produse piratate oferind clientilor reduceri ce au ajuns pana la 25-30% pentru produsele originale.
Programul a functionat o perioada, asta pana cand firmele au inceput sa cumpere licente limitate pe care le foloseau pentru mai multe calculatoare.
Dintre toate formele de piraterie, in ultimii doi ani, cea care a afectat cel mai mult economia tarii a fost pirateria IT. Un studiu realizat in anul 2006 de catre compania Business Software Alliance arata ca o scadere de 10% a pirateriei IT ar putea aduce anual beneficii de peste 40 de miliarde de dolari. Un alt beneficiu ar fi cresterea locurilor de munca, acestea ajungand la 2,4 milioane pe an.
In 2005, Romania se clasa pe locul 8 in Europa in functie de cantitatea de bunuri contrafacute care se aflau pe piata la acea vreme. Un an mai tarziu, in 2006, acelasi top clasa Romania pe locul 3 - cu 73%, in timp ce Europa de Est ocupa prima pozitie - cu 71%.
In mod normal, aceste valori ar fi trebuit sa scada in 2007, insa situatia s-a mentinut, desi in anul precedent au fost duse la bun sfarsit mai multe campanii impotriva contrabandei si a pirateriei.Medicamente si bijuterii "piratate"Bunurile contrafacute se incadreaza in aceeasi categorie cu cele piratate, doar ca aici nu mai vorbim de produse software, ci de produse de consum (de la alimente si medicamente pana la bauturi sau tigari). Tot in aceeasi categorie intra si articolele vestimentare sau accesoriile de orice tip, precum ceasuri sau bijuterii. In urma unui control realizat de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a rezultat ca de la inceputul anului trecut si pana in luna aprilie a aceluiasi an au fost retinute aproximativ 1.481.504 de pachete cu tigari contrafacute. Valoarea totala a marfurilor retinute in luna martie a anului trecut depasea suma de 460 de mii de euro. In ceea ce priveste sectorul telefoniei mobile, Romania s-a clasat printre primele 10 tari, cu un numar de 168.617 de articole confiscate doar in 2006.Sanctiuni de minimum 100.000 de euroPotrivit directivelor europene, categoria "drepturilor de proprietate intelectuala" cuprinde: drepturile de autor si drepturile conexe ale acestuia, dreptul sui generis al autorului de baze de date, drepturi ale creatorilor de topografii de produse semiconductoare, drepturi referitoare la marci, drepturi referitoare la desene si modele, indicatiile geografice si denumirile comerciale.
Totodata, "contrafacerea" se refera la detinerea, fara un motiv legitim, la importul, indiferent in ce regim vamal, sau la exportul (vanzarea) de bunuri prezente sub o marca comerciala contrafacuta, la reproducerea, imitarea, utilizarea, aplicarea, suprimarea sau modificarea unei marci comerciale. Masurile aplicate in cazul incalcarii unui drept de proprietate intelectuala variaza de la amenzi foarte mari pana la inchisoare, in functie de gravitatea faptei. In stabilirea pedepsei se tine cont si de daunele provocate, de valoarea bunurilor implicate sau de profitul rezultat. Amenzile, pentru cazurile mai putin grave, pornesc de la 100 de mii de euro si ajung la 300 de mii de euro.Piratat sau nu?Produsele si serviciile insotite de marci inregistrate garanteaza consumatorilor un anumit standard de calitate, fapt ce nu este valabil si in cazul produselor contrafacute.
Putem distinge cu usurinta un produs contrafacut de unul original. Primul element care le distinge este pretul, cele originale fiind mai scumpe. Un alt element de baza pentru identificarea acestor produse este magazinul din care le cumparam.
Sunt insa si produse care daca sunt judecate dupa pret sau dupa locul de unde pot fi procurate ar putea fi percepute ca fiind originale. Produsele originale au inscriptionate pe coperta sau pe ambalaj originea si modul de fabricare, producatorul, care este intotdeauna cunoscut, si calitatea.
Acestea sunt informatiile obligatorii care se gasesc pe orice produs, de orice tip, doar daca acesta este original.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.