Conservatorii vor avea un inceput de an agitat, la 27 ianuarie, la congres, ei urmand sa-si aleaga o noua echipa de conducere. Astazi este ultima zi in care cei care aspira la functia de presedinte al partidului pot sa-si depuna candidatura.Pentru ca
Conservatorii vor avea un inceput de an agitat, la 27 ianuarie, la congres, ei urmand sa-si aleaga o noua echipa de conducere. Astazi este ultima zi in care cei care aspira la functia de presedinte al partidului pot sa-si depuna candidatura.Pentru ca PC nu a reusit sa treaca pragul electoral la alegerile europarlamentare, liderul partidului, Dan Voiculescu, a convocat la sfarsitul anului trecut un congres in cadrul caruia va fi aleasa o noua echipa de conducere, dar si un nou presedinte. Voiculescu a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat de presedinte al partidului, ceea ce inseamna ca pentru prima data de la infiintare partidul ar putea fi condus de alta persoana. Liderul PC nu are de gand sa paraseasca partidul, iar preferatul sau la conducerea PC ar fi "un tanar matur de 30-40 de ani, care nu a trecut pe la mai multe partide si care sa poata reprezenta o structura politica cum nu mai exista in Romania". "Voi vota pentru candidatul care imi prezinta cea mai mare garantie ca va continua doctrina partidului, de centru-dreapta, care este dedicat clasei de mijloc. Un candidat care sa nu prezinte riscul de a face din acest partid un instrument personal sau de grup, un candidat care sa fie curat, sa nu poata fi santajat, un candidat puternic", spunea Voiculescu.


TERMEN. Deocamdata nu si-a anuntat nimeni oficial candidatura, conservatorii dornici sa ocupe functia de presedinte avand timp sa faca acest lucru pana astazi, 7 ianuarie. Cei care doresc sa devina lider PC trebuie sa-si intocmeasca si o platforma-program, pe care trebuie sa si-o faca cunoscuta in teritoriu. Separat, la congres vor fi alesi si cei care vor ocupa celelalte posturi de conducere, vicepresedinti, secretar general. In cadrul aceluiasi congres din ianuarie vor fi facute si unele modificari la statutul partidului, modificari ce vor fi propuse de filialele judetene. Tot din cauza rezultatelor nesatisfacatoare la alegerile pentru Parlamentul European, o serie de lideri de filiale, cei care au obtinut sub 5%, si-au dat demisia de la conducerea locala a partidului. Unora le-a fost acceptata demisia, altora, nu.


UN AN AGITAT. Si in cursul anului trecut partidul a avut parte de diverse framantari cu excluderi de membri, demisii, dar si adeziuni ale unor noi membri importanti. Cel mai discutat episod a fost legat de fostul pesedist si fost secretar general adjunct al PC Codrin Stefanescu. In primavara el a fost exclus din partid pe motiv ca incearca sa destabilizeze partidul, iar luna trecuta el a fost reprimit in partid. Dupa ce a plecat din PC, Stefanescu a infiintat Miscarea Reformatoare, cu care a avut o serie de proiecte. Pentru ca la PC a gasit sprijin pentru aceste proiecte, el a revenit langa fostii colegi, de data aceasta el neprimind nici o functie de conducere. Alaturi de Stefanescu, in primavara, a fost exclus si fostul vicepresedinte al PC Mircea Chelaru. Parlamentarii Romeo Hanganu si Gheorghe Constantin au fost exclusi pentru ca nu au respectat deciziile partidului, ei semnand o declaratie de sustinere a presedintelui suspendat Basescu, desi forurile de conducere ale PC au luat decizia de suspendare a sefului statului.


ADEZIUNI. S-au alaturat conservatorilor pe parcursul anului trecut senatorul Marius Marinescu, dat afara din PD, fostul lider democrat Viorel Pana, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor, Vasile Cazan, deputatul Teodor Nitulescu, deputatul Corneliu Ciontu, deputatul Dragos Dumitriu, Cristian Popescu Piedone, senatorul Rodica Stanoiu. Au plecat din PC deputatii Liviu Almasan, Pantelimon Manta, Nicolae Popa.
Un episod surprinzator a fost acela in care presedintele PC, Dan Voiculescu, a renuntat la functia de senator. El si-a argumentat gestul prin lipsa de sustinere a celorlalte partide parlamentare a proiectelor promovate de PC.


DECIZIE
"La acest congres nu voi mai candida pentru un alt mandat de presedinte. Am promis cand am demisionat din Senat ca o sa ma dedic partidului, asta voi face si in continuare, nu se pune problema de a abandona PC. Pe mine nu ma intereseaza viata politica decat prin prisma conservatorilor. Este singurul partid din care voi face parte, ca presedinte sau ca simplu membru."
Dan Voiculescu - lider PC

Nici un candidat pana ieriPana ieri nu fusese depusa nici o candidatura pentru sefia PC, conform purtatorului de cuvant al partidului, Bogdan Ciuca (foto). El a precizat pentru Rompres ca, potrivit informatiilor existente in partid, vor fi depuse aceste candidaturi pana la termenul-limita. Termenul stabilit de conducerea PC pentru depunerea candidaturilor la functia de presedinte al partidului si a proiectelor de platforma ale candidatilor expira astazi, la ora 24:00. "Secretariatul PC a luat masuri ca acest termen sa expire la ora 24:00, in ziua de 7 ianuarie, dorindu-se respectarea prevederilor statutare pentru depunerea candidaturilor", a mai spus Ciuca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.