Nu va voi rezuma povestea trista a lui Dan Santimbreanu. Va las pe voi s-o cititi, eu nu mai pot si nu mai vreau sa comentez asa ceva. Postez doar conturile si citez din colegul meu Florin Condurateanu: bai, pricopsitilor, cum puteti pune noaptea cap
Nu va voi rezuma povestea trista a lui Dan Santimbreanu. Va las pe voi s-o cititi, eu nu mai pot si nu mai vreau sa comentez asa ceva. Postez doar conturile si citez din colegul meu Florin Condurateanu: bai, pricopsitilor, cum puteti pune noaptea capul pe perna cand stiti ca aveti posibilitatea sa ajutati un om si n-o faceti?

RO95INGB0000999900352281 (RON) - ING BANK BUCURESTI CENTRALARO86BACX0000000059656000 (RON) - UNICREDIT TIRIACRO14INGB0000999900514953 (EUR) - ING BANK BUCURESTI CENTRALADan - Andrei Santimbreanu - CNP 1791118410198CODURI SWIFT: INGB ROBU (pt. ING) si BACX ROBU (pt. UNICREDIT)

"Neurinom Acustic" sau cum sa-i furi zambetul unui PR
6 decembrie 2007 - Mos Nicolae mi-a pregatit o nuia speciala

Un simplu examen tomograf m-a facut sa realizez cat de brusc ti se poate schimba viata. Diagnosticul a cazut ca un ciomag in moalele capului: Suspiciune de neurinom acustic vestibular.

Sa va traduc: o tumoare pe creier, ce-i drept benigna, cea mai benigna dintre toate tumorile din lume s-a instalat cu mult timp in canalul meu auditiv (urechea dreapta). Tumoarea creste si incet incet apasa pe nervii cranieni provocand diverse simptome: afectarea auzului, mici pareze faciale, migrene ingrozitoare, probleme de echilibru, vedere dubla si altele.

Toate aceste mici semne care in timp s-au amplificat le-am pus pe seama oboselii, pe nivelul mare de munca din agentia in care lucram, pe stress si pe ritmul in care noi cei din generatia noastra ne traim viata.

Am fost la primele semne de hipoacuzie la ORL-ist care mi-a spus ca am otita seroasa in loc sa ma trimita sa fac un RMN sau o tomografie care sa excluda din start posibilitatea unei tumori. Asa se diagnosticheaza in Romania. Nu te potrivesti profilului varstei pt tumori (40-60 de ani) inseamna ca nu o ai. WRONG! Eu o aveam! Si o aveam de ceva ani buni.

Creste incet, cam intre 1 mm pana la 1 cm pe an. Are perioade in care nu creste deloc si altele in care nu se mai opreste. Acum e deja foarte mare: 4,2 cm x 3 cm conform tomografiei ceea ce indica necesitatea unei operatii urgente. Un examen RMN va masura si mai exact dimensiunea la urmatorul control.

Si acum vine partea greu de digerat. In Romania noastra moderna aceasta operatie se poate face aproape in orice clinica de neurochirurgie cat de cat dotata. Procedura este anevoioasa, dar un chirurg cu experienta stie ce are de facut. INSA, la noi in tara nu ti se monitorizeaza nervii cranieni in timpul operatiei. Adica chirurgul taie si iti scoate tumoarea prinsa intre nervii respectivi dar nu are un instrument care sa ii spuna permanent cat de aproape "taie" de nervii tai. Merge la blind practic.

Si uite cum statistica e 50 - 50: ori la bal ori la spital, sau cum vreti sa ii spuneti. Ori iti pierzi definitiv auzul si controlul fetei pe partea afectata ori iesi ca prin miracol fara sechele. Cand am auzit acest lucru mi-am spus un singur lucru: INACCEPTABIL!

Dupa prima zi de soc, am inceput sa caut de nebun pe internet informatii, marturii ale unor pacienti operati in Romania, aflasem de un neurochirurg roman, un geniu pe nume Danaila, incepusem sa am sperante. Incet insa acestea mi-au fost spulberate. In Romania sansele de a iesi din aceasta operatie fara sechele sunt foarte foarte mici, fapt confirmat insusi de celebrul chirurg.

Iarasi ce mi se pare incredibil este ca nu gasesti nicio informatie despre cazuri concrete ale pacientilor din Romania. Boala asta loveste, in fiecare an, 1 om la fiecare 130.000 de persoane la nivel mondial asa ca si noi avem pacientii nostri, care insa se duc, isi fac operatia si apoi sufera in tacere. Asta m-a mai facut sa-mi fac o promisiune: dupa ce trec peste acest hop, voi strange toate informatiile posibile si voi face un site special pe acest subiect. Poate colegii din presa ma vor ajuta la acel moment cu acest demers.

Ce optiuni am? Sa ma impac cu ideea ca nu voi mai zambi niciodata si ca voi avea probleme cu ochiul drept (care se poate sa nu se mai inchida deoarece nu mai pot controla muschii fetei pe partea dreapta), sa nu mai aud cu urechea dreapta deloc SAU sa fac operatia in strainatate. Acea strainatate despre care toata lumea te intreaba daca e o optiune atunci cand ai nevoie sa faci o operatie. Pentru ca sistemul nostru medical este la pamant si pentru ca nu avem incredere in unii oamenii care il slujesc.

Cele mai bune sanse pe care le am sunt la Hanovra. O clinica a celebrului doctor neurochirurg Dr.h.c.mult. M. Samii care a facut un studiu dupa ce a operat mai mult de 1000 de astfel de tumori. Cei de la Hanovra au fost SINGURII care mi-au spus ca ma pot ajuta cu sanse mari si reale de a-mi pastra functiile faciale si auditive datorita sistemelor de monitorizare interoperative. In acel moment mi s-au mai risipit un pic grijile insaa€¦ suma necesara operatiei si a ingrijirilor se ridica la aproximativ 33.000 de Euro.

In acest moment am disponibili 7.000 de Euro. Printr-un credit de nevoi personale as mai putea obtine repede alte cateva mii de Euro. Problema este ca in plus fata de operatie trebuie sa stau minim 30 de zile acolo ca sa merg regulat la controale. Nu am stransi acesti bani si nu am cum sa fac rost de ei asa de repede avand o posibila fereastra in programul clinici pentru sfarsitul lunii ianuarie. Formularul 112 nu intra in discutie pentru ca operatia se poate face in Romania, chiar daca ai sanse mici sa scapi fara sechele. Voi face insa presiuni sa imi fie acceptat dosarul.


Sunt optimist si increzator in Dumnezeu ca nu o sa ii permita acestei tumori sa imi fure zambetul!

Am sa va tin la curent cu situatia mea pe blog .
Va multumesc,
Dan - Andrei Santimbreanu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.