DE AUR
Ca avem nonagenari in cultura romaneasca este, fara indoiala, un lucru bun. Ca sunt foarte putini nu este tocmai bine. Dar cel mai rau lucru este, cu certitudine, rarefierea pana aproape de disparitie a reperelor majore. Cultura spe
DE AUR
Ca avem nonagenari in cultura romaneasca este, fara indoiala, un lucru bun. Ca sunt foarte putini nu este tocmai bine. Dar cel mai rau lucru este, cu certitudine, rarefierea pana aproape de disparitie a reperelor majore. Cultura spectacolului numara, la ora actuala, doar trei  nume care mai fac legatura cu perioada de aur a acestui domeniu: Gaby Michailescu, Dina Cocea, si Colea Rautu.   GABY MICHAILESCU este decanul de varsta al acestei venerabile comunitati (s-a nascut la 14 decembrie 1910). Impresar de teatru, cronicar dramatic, memorialist, el este (inca) portavocele unei lumi ce nu trebuie lasata sa moara. Responsabilitatea grava se intrepatrunde la el cu optimismul debordant. "Nu voi pleca din aceasta lume pana nu voi scrie tot ce am trait" - declara, cu dezinvoltura, fostul impresar.   DINA COCEA s-a nascut la 27 noiembrie 1912. Fiica a teribilului jurnalist N.D. Cocea, sora vitrega cu Tantzi Cocea, nepoata a celebrei actrite pariziene Alice Cocea si matusa a regizorului Dinu Cocea, ea nu este doar o actrita de referinta, ci si o mare profesoara. Printre elevii sai de marca se numara Marin Moraru si Gheorghe Dinica. Este, de asemenea, si scriitoare. "Unde esti, responsabilul meu cu fericirea? - se intreaba ea, in cartea autobiografica «Destainuiri crepusculare». Te caut in tot locul, in cartea pe care o citesc, la teatru, pe strada, in ochii prietenilor, in trandafirii proaspat culesi... Dar mai presus de orice, te caut in mine".   COLEA RAUTU este mai tanar cu o zi (s-a nascut la 28 noiembrie 1912). A avut o biografie fabuloasa si o cariera de invidiat: a jucat in echipa de fotbal a Uzinelor Mociornita, a cantat pe scena Operetei si la Carabus, a jucat in peste 70 de filme. La 95 de ani, are o singura mare nemultumire fata de lumea in care traieste: "Cel mai mult ma deranjeaza nepotismul, acest lucru scarbos, care nu va disparea niciodata de la noi. Nu va disparea din nici un domeniu, nu va disparea deloc" - spune el, cu amaraciune. "Mezinul" seniorilor artei este Radu Beligan. Anul acesta, la 14 decembrie va implini si el 90 de ani. S-a nascut, asadar, in aceeasi  zi cu Gaby Michailescu!... Vitalitatea acestor "monstri sacri" este o lectie de viata si de atitudine. Si, poate, o compensatie pentru durerea atator morti premature.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.