ELECTORALE - Alegerile anticipate din Georgia, criticate dur de Opozitie

Analistii aveau ieri pareri impartite cu privire la rezultatele alegerilor prezidentiale anticipate din Georgia, care l-au creditat pe presedintele in exercitiu, Miha
ELECTORALE - Alegerile anticipate din Georgia, criticate dur de Opozitie

Analistii aveau ieri pareri impartite cu privire la rezultatele alegerilor prezidentiale anticipate din Georgia, care l-au creditat pe presedintele in exercitiu, Mihail Saakasvili, cu mai putin de 50% din sufragii, dupa numararea a aproape 20% din voturi, un al doilea tur de scrutin devenind tot mai probabil, transmite AFP.

 

Anticipatele desfasurate sambata fara prea multe incidente au fost aspru criticate de reprezentantii Opozitiei, mai ales dupa ce Comisia Electorala anuntase, dupa numararea a 10% din voturi, ca presedintele Saakasvili a fost creditat cu 58,96%. Opozitia si-a mai domolit insa vociferarile dupa ce Comisia Electorala a facut publice, aseara, la inchiderea editiei, noile rezultate dupa numararea a 20% din voturi - Saakasvili a obtinut 48,55%, iar principalul sau contracandidat, Levan Gaceciladze - 26,12%. Daca la sfarsit rezultatele se vor situa sub pragul de 50% pentru un candidat, georgienii va trebui sa revina la urne pentru un nou scrutin. Rata de participare la vot a fost de 56,7%, depasind pragul de 50% care permite declararea castigatorului inca din primul tur de scrutin, in cazul in care exista un candidat care obtine mai mult de 50% din voturi, potrivit legislatiei georgiene.

 

PROTESTE. Scrutinul la care s-au inscris sapte candidati a fost dur criticat de reprezentantii Opozitiei georgiene, care au anuntat ca se afla in posesia unor imagini video care surprind aceleasi persoane votand de mai multe ori si pe presedintii sectiilor de votare deschizand urnele inaintea incheierii procesului de votare.

Nemultumit de rezultate, Gaceciladze le-a cerut simpatizantilor sai sa iasa ieri in Piata Rike din Tbilisi. El a reusit sa stranga intre 5.000 si 10.000 de protestatari convinsi ca alegerile au fost trucate. Manifestatia, care a durat aproximativ o ora, s-a desfasurat in liniste, informeaza AFP. Liderii Opozitiei au promis ca vor actiona prin "mijloace legale", "politice" si fara "a destabiliza tara" pentru a contesta rezultatele in justitie.

 

RAPORT. Un raport al observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) arata ca alegerile au indeplinit majoritatea standardelor internationale. Potrivit Retelei Europene a Organizatiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), la scrutinul din Georgia a avut loc un abuz generalizat de resurse publice si intimidarea partidelor. Printre problemele semnalate de cei cinci experti internationali si 40 de observatori ENEMO se numara "abuzul generalizat de resurse publice de catre partidul de guvernamant" si "intimidarea" reprezentantilor partidelor politice si observatorilor interni pe perioada campaniei electorale, precum si dificultati in desfasurarea procesului de numarare a voturilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.