Anul acesta, Boboteaza a venit nu doar cu gerul caracteristic, ci si cu zapada si in unele locuri chiar cu viscol, motiv pentru care mai multe drumuri judetene si nationale sunt blocate. In ciuda vremii deosebit de nefavorabile, zeci de mii de oameni
Anul acesta, Boboteaza a venit nu doar cu gerul caracteristic, ci si cu zapada si in unele locuri chiar cu viscol, motiv pentru care mai multe drumuri judetene si nationale sunt blocate. In ciuda vremii deosebit de nefavorabile, zeci de mii de oameni din toata tara s-au inghesuit in curtea bisericilor sa ia agheazma mare.



La Patriarhia Romana, ca in fiecare an de Boboteaza, in fata Catedralei Patriarhale a fost amplasata o cruce de gheata inalta de trei metri, impodobita cu cetina de brad si cu flori, avand la baza icoana Botezului Domnului ornata cu tricolor. Agheasma mare a fost sfintita de Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, la slujba fiind prezenti sute de credinciosi.


CONSTANTA. Peste 50.000 de sticle cu apa sfintita au fost impartite credinciosilor care au venit in Portul Tomis la slujba oficiata de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. Dupa ce a oficiat Sfanta Liturghie la Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta, Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a pornit de la ora 11:30, insotit de mii de credinciosi, intr-o ampla procesiune spre Portul Tomis, unde a fost oficiata, incepand cu ora 12:00, slujba de sfintire a apelor. Conform traditiei, IPS Teodosie a aruncat in apa marii trei cruci, recuperate de tinerii care au sfidat gerul Bobotezei.


NEAMT. Apa potabila ce ajunge in casele celor aproape 140.000 de locuitori ai municipiului Piatra-Neamt a fost sfintita ieri, continuandu-se astfel o traditie inceputa in 1990.


BUZÃ…U. Zece tineri au sarit in Raul Buzau pentru a prinde crucea aruncata in apa de preoti, cel care a recuperat-o fiind un tanar de 20 de ani. Tanarul care a reusit sa prinda crucea de lemn, este din localitatea Maracineni. La procesiunea de Boboteaza au participat circa o mie de buzoieni, care, dupa aruncatul crucii, s-au inghesuit sa-si umple sticlele cu apa sfintita. Iasi. Sute de credinciosi au sosit inca de la sase dimineata pentru a participa la ceremonia religioasa. Pana la sfintirea Crucii s-au strans pana la o mie de ieseni. Cei mai harnici au fost de departe romii care au venit incarcati cu sacose pline cu zeci de sticle de plastic, unii chiar cu mici butoiase, pentru agheazma. Romii, de loc din Ciurea si Grajduri, au sosit printre primii la biserica. "Acum si de Sf. Parascheva ii vedem la biserica, vin doar pentru ca au ei credinta ca acest lucru le aduce belsug si noroc", remarca un orasean nemultumit de galagia si buluceala starnita de acestia. (Cristinel C. Popa) 
GIURGIU. Crucea de Boboteaza, aruncata ieri de Prea Sfintitul Dr Ambrozie, Episcopul Giurgiului in Canalul Plantelor, a fost prinsa de un plutonier major de la ISU "Vlasca" al judetului Giurgiu. Inedit faptul ca tanarul subofiter Florin Pietrosu venise aici doar pentru a interveni in cazul in care i s-ar fi facut rau vreunuia dintre temerari. Numai ca in acest an nu s-au gasit deloc persoane dornice de o asemenea aventura. Astfel ca acesta s-a dezbracat, a luat o parte din costumul de neofren si, dupa ce a primit binecuvantarea Prea Sfintitului Dr Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a aruncat in apele pline de sloiuri de gheata ale Dunarii pentru a prinde crucea.


TRAFIC DIFICIL. Pe o portiune din Drumul National 1 se circula cu mare dificultate din cauza poleiului. Nici judetul Mehedinti nu este scutit de probleme. Aici, stratul de zapada de pe carosabil atinge 5 cm, iar circulatia se desfasoara cu greutate pe mai toate drumurile din judet. Cel mai greu se circula pe DE 70, intre Orsova si Drobeta Turnu-Severin. Autostrada Soarelui este deschisa din nou circulatiei de sambata seara. Probleme deosebite s-au inregistrat si in judetul Arad, unde gheata a provocat patru accidente rutiere, zeci de tamponari si derapaje, si inchiderea, pentru doua ore, a DN 7.


BLOCAJ PE DUNÃ…RE. Doua impingatoare au ramas ieri blocate pe Dunare la kilometrul 280, putin mai jos de Cernavoda. Navele "Cargo" si "Sidex 2", incarcate cu minereu si carbune, au fost prinse ieri in jurul orei 11:00 intre sloiurile de gheata ce se ridica pana la doi metri de la nivelul Dunarii. "Deocamdata avem tot ce ne trebuie, si alimente, dar, daca blocajul dureaza mai mult de o zi-doua, vom incepe sa avem probleme", a declarat ieri Stefan Stanciu, timonierul impingatorului Cargo.


CURSE ANULATE. La Aeroportul International "Henri Coanda" Bucuresti (Otopeni) au fost anulate ieri trei curse aeriene internationale cu destinatia Milano, cu plecare la ora 13:00, respectiv Madrid, cu plecare la ora 22:15, si o cursa cu plecare de la Madrid si sosire la ora 21:45 la Bucuresti. Politia Romana anunta ca alte zece curse aeriene, din care noua internationale si una interna, au avut intarzieri intre o ora si trei ore atat la plecare, cat si la sosire.
Potrivit sursei citate, la Aeroportul International "Aurel Vlaicu" Bucuresti (Baneasa ), 12 zboruri internationale au avut intarzieri cuprinse intre o ora si trei ore, atat la sosire, cat si la plecare, in timp ce, in tara, toate celelalte aeroporturi sunt operationale, functionand in conditii de iarna. Tot din cauza vremii, opt trenuri de persoane, pe rute interne, au avut intarzieri cuprinse intre 20 si 60 de minute.


Material realizat si cu sprijinul retelei de corespondentiBoboteaza la romani Traditii de Boboteaza
Imbulzeala de Boboteaza


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.