Prima saptamana din 2008 a pus in alerta unitatile medicale din intreaga tara. Potrivit dr Ovidiu Cismaru, directorul Serviciului de Ambulanta Bucuresti, in primele zile ale anului s-a inregistrat un numar record de fracturi, luxatii si entorse.

La servicii medicale de urgenta au apelat in aceasta perioada atat batranii, cat si tinerii, ambele categorii fiind expuse aproape la fel de mult riscului de fracturi, avertizeaza dr Ovidiu Cismaru. Din cauza temperaturilor foarte scazute, a crescut incidenta afectiunilor coronariene si a accidentelor cerebro-vasculare. "O alta patologie specifica acestui sezon o constituie starile febrile. Ne asteptam la o crestere a incidentei virozelor in urmatoarele saptamani", semnaleaza directorul SAMB.

Specialistii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) au emis o serie de recomandari pentru protejarea starii de sanatate a populatiei. Printre acestea se numara evitarea pe cat posibil a deplasarilor si a expunerii la frig, cu atat mai mult in cazul varstnicilor, persoanelor cu afectiuni cardiace si respiratorii. Cand temperaturile sunt foarte scazute, alimentatia trebuie sa fie bogata in proteine si grasimi nesaturate, in fructe si legume, mai spun specialistii. Pentru ca in aceasta perioada sunt foarte frecvente intoxicatiile cu monoxid de carbon, trebuie evitate instalatiile de incalzire improvizate.