Recompensa. Curajosii care se mai casatoresc in aceste vremuri stau acasa o saptamana, pe banii angajatorului Si salariatii din sectorul privat au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii. Acest
Recompensa. Curajosii care se mai casatoresc in aceste vremuri stau acasa o saptamana, pe banii angajatorului Si salariatii din sectorul privat au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii. Acest drept este stipulat atat in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, cat si in Codul Muncii. Perioade minime Prevederile legale asigura un numar minim de zile libere platite, in functie de situatie. Astfel, daca un salariat se casatoreste, el are dreptul la cinci zile libere platite, indiferent daca lucreaza la stat sau la patron. De asemenea, in cazul in care o ruda de gradul unu a salariatului (un copil major) se casatoreste, angajatul are dreptul la doua zile libere platite. Salariatul caruia i se naste un copil poate sta acasa cinci zile, plus inca 10 zile, in cazul in care a urmat un curs de puericultura (studiul cresterii si dezvoltarii armonioase a copilului). De zile libere platite se mai poate beneficia si in situatii mai putin fericite. Astfel, pentru decesul sotului, copilului, parintilor sau socrilor se acorda trei zile cu plata, iar daca e vorba de bunici, frati ori surori - o zi. Donatorii de sange au dreptul, la randul lor, la zile libere platite (de regula, doua zile). Salariatii care isi schimba locul de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate beneficiaza de cinci zile libere platite. Se poate si mai mult Conform art. 247 din Codul Muncii, aceste prevederi intra de drept in fiecare contract individual de munca al salariatilor din sectorul privat. Potrivit Legalnet, este vorba de dispozitii cu caracter si enumerare minimala - in sensul ca se poate deroga in favoarea angajatilor (se pot obtine mai multe zile libere platite) prin negocieri colective la nivel de ramura, grup de unitati sau unitate, precum si prin negocieri individuale. "


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.