O noua lege antifumat ii va face pe locuitorii acestei tari sa renunte la tigari si narghilele.



Turcii vor fi nevoiti sa abandonezeviciul fumatului. Foto: Reuters Dupa interzicerea fumatului in autobuze si avioane, pa
O noua lege antifumat ii va face pe locuitorii acestei tari sa renunte la tigari si narghilele.



Turcii vor fi nevoiti sa abandonezeviciul fumatului. Foto: Reuters Dupa interzicerea fumatului in autobuze si avioane, parlamentul de la Ankara a decis joi interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise din Turcia, inclinindu-se astfel spre continentul european, unde tot mai multe tari iau masuri drastice impotriva fumatorilor. Noua lege prevede, de asemenea, ca televiziunile nu mai au dreptul sa difuzeze emisiuni cu persoane care fumeaza, precizeaza Yahoo News. Daca noua lege va fi promulgata si de presedintele turc, peste patru luni vor fi interzise tigarile in taxiuri si trenuri. Restaurantele, barurile si cafenelele se bucura insa de un regim privilegiat, beneficiind de o perioada de tranzitie de un an si jumatate, timp in care viciatii inveterati vor trebui sa invete sa se comporte ca niste dervisi. Amenzile sint destul de severe: indivizii vor fi taxati cu 30 de euro pentru o tigara aprinsa ilegal, iar patronii care nu ii vor impiedica pe acestia vor plati de zece ori mai mult.

Cu citeva ore inainte ca legea sa fie adoptata, parerile turcilor erau impartite. Proprietarul localului Cicek Bar si-a manifestat neincrederea ca norma va putea fi aplicata in locurile destinate distractiilor. "Sint de acord cu aplicarea ei in spitale si scoli, dar este de neinteles de ce vor sa interzica tigarile in zonele dedicate entertainmentului. Au obiceiul sa dea nastere la atit de multe legi, incit ele sint uitate dupa trei zile. Chiar daca astfel de legi sint aplicate si in alte tari, societatea noastra nu este pregatita pentru asa ceva", precizeaza acesta, citat de publicatia turceasca "Bianet". Proprietarul localului a mai adaugat in apararea cauzei sale ca si-a impartit barul in zone destinate fumatorilor si nefumatorilor cu patru ani in urma. Insa lucrurile stau altfel privite din perspectiva celor care nu sint invaluiti de acest viciu. In majoritatea localurilor, "mesele pentru nefumatori sint mai putine ca numar si mai apropiate de usile de la intrare", subliniaza Karaca, o adepta a plaminilor curati. "Atitudinea de dominare si egoismul fumatorilor se manifesta astfel", considera ea, neuitind sa se plinga si de efectele neplacute ale fumului de tigara: "Ma simt de parca as fi fumat eu insami si am senzatia ca ma sufoc. Hainele imi miros a fum". Alte persoane care sustin initiativa guvernului aduc in sprijinul ei faptul ca in Turcia unu din cinci cazuri de deces sint asociate consumului de tutun, iar bolile legate de fumat costa aceasta tara aproape doua miliarde de euro pe an.

Nu toate reactiile au fost la fel de vehemente, in special pentru ca perioada de tranzitie este perceputa ca fiind suficient de lunga. "Noua lege nu ne va afecta in mod negativ. Turistii europeni, americani si australieni sint deja invatati sa fumeze afara, fiind obisnuiti cu regulile din propriile tari. In ceea ce-i priveste pe localnici, ei au la dispozitie 18 luni pentru a se obisnui cu noua lege, desi este posibil ca noi sa o aplicam chiar si mai repede", declara pentru Cotidianul Onur Tuntas, patronul unui restaurant si al motelului Orient Hostel.

Turcia este unul dintre principalii cultivatori de tutun la nivel mondial, alaturi de China, India, Statele Unite si Brazilia, precum si unul dintre principalii exportatori. Potrivit BBC News, 40% din populatia adulta a Turciei, insemnind 25 de milioane de oameni, este fumatoare. In aceste conditii, legea sustinuta in principal de premierul Recep Tayyip Erdogan s-ar putea dovedi la fel de indrazneata ca reformele adoptate cu decenii in urma de parintele Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.