Evenimente fericite precum nuntile sau botezurile pot fi transformate in momente jenante, tocmai de catre cei ce le oficiaza. Multi preoti, caci de spre ei este vorba, s-au obisnuit sa pretinda sume enorme de bani pentru aceste servicii. Acest lucru
Evenimente fericite precum nuntile sau botezurile pot fi transformate in momente jenante, tocmai de catre cei ce le oficiaza. Multi preoti, caci de spre ei este vorba, s-au obisnuit sa pretinda sume enorme de bani pentru aceste servicii. Acest lucru este valabil in special in Capitala, acolo unde se crede ca lumea are ceva mai multi bani. O parte din preoti si-a facut adevarate strategii de stors bani de la nasi, miri sau parinti. Asa a ajuns ca un botez in centrul Bucurestiului sa coste chiar si 7-8 milioane de lei vechi. Acest lucru este posibil si prin atitudinea Bisericii Ortodoxe Romåne, care lasa libertate totala preotilor in ceea ce priveste taxele fiecarei parohii.

Reporterii „Gardianul“ au mers incognito la mai multe biserici din Capitala, pentru a vedea care este pretul perceput pentru oficierea anumitor evenimente. Asa am aflat ca cel mai mult conteaza in aceasta ecuatie zona si aspectul celui care merge la negocieri. Preotii cantaresc din ochi negociatorul, dupa care ii comunica pretul. Exista insa si altii care lasa de inteles ca lucrurile astea se negociaza la final. Aceasta este varianta cea mai nefericita pentru &bdq uo;client“. Am gasit insa si biserici, in special cele unde presteaza preoti tineri, unde preturile sunt asa cum ar trebui sa fie: simbolice.

Långa Palatul Victoria costa mult 'cele sfinte>>
La unele biserici de cartier, cum ar fi Biserica Sfanta Treime de pe calea Giulesti sau Biserica Herastrau din cartierul Aviatiei, preotii se feresc sa negocieze taxele pentru nunti si botezuri. In schimb, la cele mai centrale, cum ar fi Biserica Mavrogheni, de langa Muzeul Taranului Roman, preotul paroh ne-a oferit un pret estimativ. Reporterii ziarului „Gardianul“ au mers ca simpli cetateni la aceasta biserica. Dupa ce ni s-a spus ca trebuie sa asteptam o jumatate de ora, pentru ca preotul paroh este la o sfestanie, l-am sunat pe acesta la numarul de telefon mobil afisat la intrarea in biserica, spunandu-i ca vrem sa vorbim in legatura cu o nunta. Preotul a venit in cinci minute cu un chitantier si o agenda si ne-a poftit in biserica. I-am spus ca vom cununa pe cineva si vrem sa stim cum se procedeaza, ca nu am mai facut-o pana acum. Preotul paroh s-a oferit imediat sa ne faca programare dupa postul Craciunului, dar i-am spus ca deocamdata am venit doar sa ne interesam. L-am intrebat daca exista o taxa si daca ar putea sa ne spuna estimativ despre cati bani este vorba. Desi a evitat un pic subiectul, dupa ce ne-a intrebat de ce parohie apartinem, a facut un pret: 300 de lei. Aceasta este taxa pentru cei din sectorul 6, zona Crangasi. Probabil ca taxa este mai mare cu cat zona in care locuiti este mai centrala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.