Premierul sirb Vojislav Kostunita a somat UE sa aleaga intre independenta Kosovo si relatii mai strinse cu Belgradul.

Kostunita a spus ca UE trebuie sa se decida daca vrea ca partener o Serbie "intreaga" sau un "semistat pe teritoriul Se
Premierul sirb Vojislav Kostunita a somat UE sa aleaga intre independenta Kosovo si relatii mai strinse cu Belgradul.

Kostunita a spus ca UE trebuie sa se decida daca vrea ca partener o Serbie "intreaga" sau un "semistat pe teritoriul Serbiei". Premierul sirb a facut aceste declaratii tocmai cind UE se decide daca sa trimita o misiune de politie in Kosovo.

Hotarirea ar putea fi luata la sfirsitul acestei luni, la o reuniune a ministrilor de Externe din UE. Serbia se opune acestei masuri, mai ales premierul Kostunita, si a amenintat ca nu va parafa Acordul de stabilizare si asociere cu UE, daca Bruxelles-ul trimite o forta de politie in provincia sirba.

Intre timp, Kosovo se dovedeste un precendent util altor regiuni separatiste, asa cum era de asteptat. Liderul abhaz Serghei Bagaps a declarat intr-un interviu pentru AFP ca Abhazia merita sa fie recunoscuta ca independenta cel putin la fel de mult ca provincia Kosovo si spera sa obtina in curind acest lucru de la Moscova.

"Recunoasterea unui Kosovo independent de catre Occident va crea un precedent. Daca tarile occidentale recunosc Kosovo, acest lucru ne da dreptul de a le cere prietenilor nostri - Rusia, Belarus si alte state din CSI - sa recunoasca independenta Abhaziei, a Osetiei de Sud si a Transnistriei", a explicat el.

Intrebat cine merita mai mult independenta din punct de vedere istoric, juridic si moral, Bagaps a spus ca, daca provincia Kosovo este "inima Serbiei", Abhazia a fost aproape mereu "un stat independent". "A fost mereu una dintre republicile URSS, dar, in 1931, Stalin si ministrul sau de Interne, Beria, de origine georgiana, au inclus-o in Georgia", a spus el.

In privinta unei eventuale aderari a Abhaziei la Rusia, Bagaps a spus ca in perioada sovietica Abhazia a cerut de mai multe ori retragerea sa din Georgia si alipirea la Rusia. "Insa acum Rusia nu poate lua Abhazia, risca sa fie acuzata ca ia teritorii straine", a subliniat liderul abhaz. El a spus ca populatia din regiune a dorit mereu sa apartina Rusiei. "85% dintre abhazi sint cetateni ai Rusiei, participam la alegerile ruse, trupe ruse de mentinere a pacii sint desfasurate in Abhazia, rubla circula pe teritoriul nostru, vorbim rusa la fel de mult pe cit vorbim abhaza. Economia noastra este orientata catre Rusia, cercurile de afaceri ruse au proiecte in Abhazia, turistii rusi vin sa se odihneasca la noi", a declarat el.

Bagaps a mai spus ca abhazii vor lupta pentru independenta, dar ca doresc relatii mai strinse cu Rusia. "Poporul abhaz este ingrijorat in legatura cu un lucru: dupa recunoasterea Kosovo, Rusia s-ar putea distanta. Sper ca autoritatile ruse vor lua decizia corecta", a spus el. "Georgia vrea sa adere la NATO si cu fortele NATO sa ne alipeasca din nou teritoriului ei. Nu este in interesul Rusiei ca NATO sa fie la frontierele sale", a comentat liderul abhaz.

El a mai fost intrebat daca alegerile prezidentiale care vor avea loc simbata in Georgia vor aduce schimbari pentru Abhazia. "Nimic nu se va schimba dupa aceste alegeri", a raspuns Bagaps. "Insa daca o persoana mai calma si mai inteleapta vine la putere, poate va incerca sa caute un dialog cu Abhazia si nu se va mai recurge la provocari. Georgia trebuie sa spuna ca este pregatita pentru dialog, nu ca este puternica si bine inarmata", a conchis el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.