Ambasada britanica la Moscova considera ca decizia Rusiei de a suspenda activitatea British Council risca sa puna in pericol negocierea unui nou parteneriat strategic UE-Rusia. Ambasada Marii Britanii a mai anuntat ca reprezentantele British Council
Ambasada britanica la Moscova considera ca decizia Rusiei de a suspenda activitatea British Council risca sa puna in pericol negocierea unui nou parteneriat strategic UE-Rusia. Ambasada Marii Britanii a mai anuntat ca reprezentantele British Council de la Sankt Petersburg si Ekaterinburg isi vor relua activitatea dupa incheierea sarbatorilor de iarna. "Cred ca va fi foarte dificil sa incredintam Uniunii Europene un mandat (de negociere) acum, imediat - in contextul in care British Council se afla sub o asemenea presiune. Cultura face parte din relatiile dintre Rusia si UE", a declarat ambasadorul Anthony Brenton. Un purtator de cuvint al Ministerului de Externe rus, citat de Interfax, a considerat "provocatoare" decizia Londrei si s-a aratat "surprins" de incercarea Marii Britanii de a cistiga sprijinul statelor membre UE in aceasta disputa. Decizia Rusiei de a suspenda activitatea British Council a fost motivata prin incalcarea legislatiei internationale, a legilor fiscale, dar a fost descrisa si ca o replica la sanctiunile diplomatice impuse de britanici, dupa ce Rusia a refuzat extradarea principalului suspect in asasinarea, la Londra, a fostului spion Aleksandr Litvinenko. Marea Britanie a expulzat, anul trecut, patru diplomati rusi, aceeasi masura fiind luata ulterior si de Moscova.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.