Pentru prima data de la infiintarea raliului Dakar in 1979, organizatorii, Amaury Sport Organisation, au fost obligati din motive de securitate sa anuleze desfasurarea celebrei curse euro-africane din acest an. Astfel, programata sa se desfasoare
Pentru prima data de la infiintarea raliului Dakar in 1979, organizatorii, Amaury Sport Organisation, au fost obligati din motive de securitate sa anuleze desfasurarea celebrei curse euro-africane din acest an. Astfel, programata sa se desfasoare de azi si pana in 20 ianuarie, cea de-a 30-a editie a Raliului Dakar nu va mai avea loc din cauza amenintarilor directe lansate impotriva cursei de catre organizatiile teroriste. In aceste conditii, cei sase romani prezenti pe listele de concurs, doi la clasa auto si patru la clasa moto, cautau dezamagiti solutii pentru a reveni urgent in tara.
"Dupa mai multe discutii cu guvernul francez, in special cu Ministerul Afacerilor Externe, si bazandu-se pe recomandarile ferme, organizatorii Raliului Dakar au luat decizia de a anula editia 2008, programata sa se desfasoare in perioada 5-20 ianuarie. Bazandu-se pe actualele tensiuni politice si urmare a uciderii a patru turisti francezi in data de 24 decembrie de catre niste teroristi care au legaturi directe cu reteaua Al-Qaida si mai ales a amenintarilor directe lansate impotriva cursei de catre organizatiile teroriste, nici o alta decizie in afara de cea a anularii nu putea fi luata", se arata in comunicatul ASO postat pe site-ul competitiei. Totodata, ASO a mentionat ca responsabilitatea principala este sa asigure siguranta populatiei tarilor prin care urma sa treaca raliul, a concurentilor, a personalului de asistenta, a jurnalistilor, a partenerilor si a colaboratorilor, motiv pentru care a decis anularea intrecerii, precizand, insa, ca decizia "nu pune in pericol organizarea viitoarelor concursuri". Inscrisi deja pe foile de concurs ale Raliului Dakar 2008, cei sase sportivi romani, Gabriel Nicolae, Liviu Stan (clasa auto), Emanuel Gyenes, Marcel Butuza, Romeo Duicu si Alexandru Garbacea (clasa moto), cautau, ieri, solutii pentru a reveni cat mai rapid in tara. "Nu-mi vine sa cred! Chiar cand trebuia sa merg la verificarea tehnica si sa-mi primesc numarul pentru ca motocicleta este inca la mine, am fost anuntati ca se anuleaza cursa", a comentat pentru Mediafax pilotul Emanuel Gyenes, completat de brasoveanul Marcel Butuza. "Nu ne mai gandeam decat la start si acum am fost anuntati ca se anuleaza totul. Am mai vorbit intre noi si am auzit de amenintarile teroriste, dar nu ne-am imaginat nici o secunda ca totul se va anula. Credeam ca este ceva izolat, dar se pare ca e vorba de Al Qaida. Oricum, e clar ca nimeni nu e dispus sa riste ceva, desi s-au cheltuit sute de milioane de euro", a spus si Butuza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.