Delicios - POTRIVIT PENTRU MESE FESTIVE  Unii spun asta cu entuziasm, altii cu parere de rau, iar altii cu indiferenta. Cu entuziasm spun cei care au muncit din greu si abia acum se pot bucura de aceste sarbatori, cu parere de rau o spun tinerii si petrecaretii, restul...  
Cine a muncit pentru o masa festiva, plina de bunatati si a facut sant pe traseul bucatarie-sufragerie, ala s-a bucurat de Sarbatori, nu musafirii! Au ras ei un rand de tuici reci sau fierte? Au gustat o icra, o salata de boeuf? Tu ai ciocnit cu ei si ai dat fuga sa mai tai niste paine. Cand te-ai asezat sa iei o bucatica de cascaval trebuie sa schimbi farfuriile, pentru ca aduci piftiuta la care ai fiert o noapte intreaga. Mai rad un rand de tuici, iar paharul tau e plin! Le place si piftia. Tu trebuie sa faci cafele. Muzica stimuleaza incul si se pun pe dansat. Se apropie ora 12:00, aduci rapid platourile cu paharele de sampanie si sticlele. Poc! Sticlele sunt desfacute si parte din sampanie curge pe masa, pe covor, pe pantalon sau chiar intr-un decolteu. O alta parte ajunge in pahare si toata lumea ciocneste fericita, se pupa cu foc si-si face urari. Tu ti-l cauti pe-al tau, refugiat sub brad, si reusesti sa-l pupi, apoi strangi vesela si servesti cafelele. Speli vesela, verifici sarmalele la cuptor si te intorci la tuiculita sleita.   La dans. Nu te asezi, ca te si inhata burtosul de cumnat sa dansezi cu el. Te zgaltaie si te calca pe picioare pana se termina melodia, te scuzi si alergi la bucatarie. Scoti sarmalele din cuptor si pregatesti inca un rand de cafele. Aduci la spalat cestile goale si o parte dintre paharutele de tuica, al tau e printre ele, dar plin. Servesti sarmalele primite cu entuziasm printre paharele cu vin rosu, umplute din timp, chipurile sa faca loc. Unii mai vor un rand si se termina prima transa de sarmale. Trebuie sa pui altele la incalzit. Muzica reintra in decibeli sporiti. Strangi farfuriile de la sarmale. Din muzica data la maximum, basii bubuie. Mai o cafea, mai un dans, musafirii sunt fericiti. Tu... la fel si nici nu simti cat esti de lihnita! Se racoresc cu vin. Le aduci curcanul si muraturile si incerci sa organizezi putin autoservirea. Reusesti sa tai o feliuta, transparenta, pentru sotul care sta cu farfuria intinsa. Ii pui feliuta din pieptul de curcan alaturi de trei fire de sparanghel manjite intr-o lingura de maioneza din telina. Cu un suras stramb iti multumeste si se asaza in fotoliul de sub brad, langa sticla de apa. Cu asta si-a papat ratia de proteine, lipide, hidro-nu-stiu-ce.   La curcan. A fost delicios curcanul! Si garnitura, dupa unele doamne. Esti incantata! Si ai un pic de ameteala, de fericire, bineinteles! Treci iar la cafele! Strangi vesela si ceva oase puse pe masa, ba chiar si o gogonea de pe covor, apoi duci cafelele. Speli vasele. Muzica te asurzeste, iar dai o fuga la baie. Cumnatul cel burtos te cauta disperat, pentru ca a terminat toate dansatoarele si duce lipsa. Dupa un dans, ametita si hurducaita, te intorci la bucatarie ca sa tai cozonacii la care ai muncit o zi si o jumatate de noapte. Atmosfera se schimba pe... sarbe! Vine si tortul! Apoi salata de fructe, alta sampanie, trufe, sampanie si... totul ti se deruleaza prin fata ochilor mai repede. Nici nu stii cand au plecat. Ai adormit imbracata, acoperita cu un pled de sotul grijuliu. Dar ce Revelion ai tras! Si acum simti lesinul acela de la stomac. Daca toata noaptea ai mancat, ai baut, ai dansat!? Daa€™... sa vezi acum, de Sf. Ion, ziua sotului, cum se vor inghesui la puiut cu vin rosu si alte alea...! Sa vezi distractie!   veronica.bectas@jurnalul.ro