Societatea civila si electoratul cereau in 2004 depolitizarea Ministerului Public, prin indepartarea procurorilor selectati si promovati, la Bucuresti, pe criterii ce nu au de-a face cu activitatea si pregatirea lor profesionala. La trei ani distanta, lucrurile nu par sa se fi schimbat insa deloc. Locul procurorilor numiti pe criterii politice in timpul "mandatelor" lui Tanase Joita si Ilie Botos a fost luat de personaje agreate de actuala putere politica, in special de presedintele Traian Basescu si Partidul Democrat. Inlocuirea procurorilor adusi de regimul PSD s-a facut prin intermediul noului procuror general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Ea insasi un personaj extrem de apropiat unor lideri politici, precum Emil Boc cu care a fost colega la Facultatea de Drept din Cluj. ZIUA va prezinta in continuare numele procurorilor numiti la in Ministerul Public pe baza intereselor politice.
Vedeta lotului de procurori politici care au ajuns in posturi de conducere din cadrul Parchetului General, sub mandatul Kovesi, este Gabriela Scutea, in varsta de 38 de ani, din Brasov. Ca procuror de parchet de judecatorie si de tribunal, la Brasov, Gabriela Scutea a reusit sa fie simpatizata de organizatia locala PD. In anul 2005, ministrul Macovei (foto) a prezentat la CSM propunerea sa de numire in functia de sef al Sectiei a II-a din Parchetul General (cea mai importanta structura numita si "Sectia de urmarire penala si criminalistica"). Numele ales: procurorul Gabriela Scutea. Desi nu avea grad profesional de Parchet General, obtinut prin examen sau concurs asa cum cere legea in privinta carierei magistratului, Gabriela Scutea s-a prezentat in fata Sectiei de procurori a CSM pentru a obtine avizul cerut de ministrul Macovei. Prestatia lamentabila a candidatului Scutea in fata membrilor sectiei de procurori a determinat CSM sa nu-i dea acesteia avizul favorabil ocuparii uneia dintre cele mai importante functii din structura Ministerului Public. Scutea a vrut sa stearga calificativul de candidat incompetent pentru functia de sef de sectie in Parchetul General, astfel ca a dat examen pentru obtinerea gradului profesional de procuror pentru respectivul nivel. Pe care l-a picat insa cu brio. Scutea nu s-a lasat si a vrut sa-si valorifice spatele politic pe care il avea sub mandatul Macovei-Kovesi. In 2007, la CSM a sosit o noua propunere pentru ca Gabriela Scutea sa ocupe postul de adjunct al Procurorului general al Romaniei. Teoretic, sansele candidatei pentru acest post managerial erau zero, in conditiile in care picase examenul de grad profesional pentru Parchetul General si fusese o data respinsa de CSM pentru a ocupa functia de sef al unei sectii din PG. Practic, insa, in mod cu totul surprinzator, candidatul tandemului Macovei-Kovesi a reusit sa ocupe postul numarul trei in ierarhia Ministerului Public.
Jenatul Nitu
Numarul doi in ierarhia Parchetului General, adica prim-adjunctul Procurorului General al Romaniei, este de cateva luni, numit cu delegatie pe jumatate de an, un procuror prahovean de care nu a auzit nimeni ca fiind un magistrat cu rezultate manageriale sau profesioanle deosebite, care sa-i garanteze pretentia de a candida la un post de conducere in Ministerul Public. Este vorba despre Tiberiu Nitu. Un procuror care a activat la Parchetul din Ploiesti si la Parchetul Judetean Prahova, intrand si el in simpatiile organizatiei locale ale Partidului Democrat. Surse din Ministerul Public ne-au semnalat faptul ca primul adjunct al Laurei Kovesi, Tiberiu Nitu, este atat de jenat de promovarea sa in postul numarul doi al ierarhiei institutiei, incat, desi au trecut trei luni de la numirea sa in functie, nu a avut curajul sa-si cunoasca colegii si subordonatii din Parchetul General. Mai mult, anumiti procurori sustin ca nici macar nu stiu cum arata la fata noul lor sef.
Controversatul Codrut Olaru
Codrut Olaru (foto) este numele unui controversat procuror, implicat intr-un caz extrem de grav de coruptie judiciara, dar care a cucerit simpatiile PD-ului din Moldova.
Codrut Olaru, care a activat putin timp ca sef al DIICOT-Bacau, a fost numit, la propunerea tandemului Macovei-Kovesi, de presedintele Basescu in functia de sef al DIICOT pe tara. Numirea lui Codrut Olaru este scandaloasa daca se tine cont de faptul ca procurorul a fost acuzat de un coleg ca si-a traficat influenta de sef al Parchetului local Bacau pentru ca un procuror de caz din subordinea sa sa nu declare recurs intr-un dosar ce viza o retea de falsificatori de cupoane agricole. Macovei si Kovesi au ignorat insa documentatia din mapa profesioanla a lui Codrut Olaru care atesta, prin declaratiile si referatele unor procurori bacauani, ca acest tanar magistrat si-a inceput cariera prin incalcarea grava a deontologiei profesionale. Mai exact, prim procurorul adjunct al Parchetului Bacau, Gabriela Burca, incheia referatul nr.610/VI/14/2001, in care sesiza conducerea Parchetului Curtii de Apel Bacau si Parchetul General ca in ziua de 22 februarie 2001, in care a declarat recurs in dosarul 672/p/2000, "domnul Codrut Olaru a venit la mine in birou, intrebandu-ma de ce nu l-am anuntat ca am promovat recurs, reprosandu-mi ca fac asemenea gafe in timpul controlului de fond, afirmand ca il rugase cineva de la Curte si ca-i promisese, si nu stie ce sa-i raspunda cand il va intreba. In finalul discutiei, m-a intrebat ce mai puteam face, iar eu i-am raspuns, cum era si normal, ca nu-mi ramane altceva de facut decat sa-mi motivez raspunsul". Procurorul Burca mai relateaza in referatul sau ca Olaru a continuat sa faca presiuni si a doua zi pentru a fi sigur de reusita interventiei sale: "In ziua de vineri, 23 februarie 2001, in sedinta de analiza, dl. Olaru Codrut, foarte agitat si suparat, mi-a reprosat ca am declarat recurs in dosarul sus-mentionat fara sa-i spun, ca i-am stricat relatiile cu judecatorii, ca a promis cuiva de la Curtea de Apel ca nu va declara recurs si ca nu mai stie ce sa-i spuna acelei persoane si ca, oricum, recursul ar fi fost declarat si ar fi fost respins, iar eu ar fi trebuit sa astept ziua de vineri, sa discutam, si abia apoi sa declaram recurs". Seful Parchetului judetean Bacau de la acea vreme, Valeriu Macovei, a sesizat la randul sau Parchetul Curtii de Apel Bacau si Parchetul General, in data de 5 martie 2001, prin adresa nr.776/VI/4/2001, in care arata ca "este necesara o nota explicativa din partea prim procurorului Codrut Olaru cu privire la cele petrecute, (...) intrucat din referat rezulta ca atmosfera din cadrul Parchetului Bacau este proasta, drept pentru care cerem explicatii cu privire la modalitatea in care intelege dl. Olaru sa conduca unitatea in aceste conditii". Cu toate acestea, Codrut Olaru a fost numit ca sef al DIICOT.
Gheorghe Draghici, "procurorul-catastrofa"
Exista si procurori care au stiut de-a lungul carierelor lor sa supravietuiasca in functii importante din sistemul judiciar sau chiar sa obtina o promovare la varful puterii judecatoresti, indiferent de partidele politice care s-au aflat la putere.
Cazul fostului sef al Sectiei a II-a din Parchetul General, Gheorghe Draghici, supranumit in presa si "procurorul catastrofa", este simptomatic pentru acest fenomen. Considerat de ministeriatul Macovei, intre 2005-2006, ca om de baza al PSD in Parchetul General, Draghici a fost demis in 2006 de catre CSM, pentru crunta incompetenta manageriala. Dar, acelasi CSM l-a promovat, in 2007, in functia de inspector-procuror la Inspectia Judiciara. Magistratul Gheorghe Draghici a ramas fidel gruparii politice (PSD) care l-a propulsat ca sef in structura Parchetul General. Intre 2006-2007, a asteptat momentul politic oportun, retragandu-se la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati. Acolo a avut vreme sa-si rezolve scandalul in care a fost implicat in urma acapararii din fondul locuintelor sociale a unui apartament in centrul municipiului, in conditiile in care nu indeplinea conditiile cerute de lege. Si momentul politic oportun a venit destul de repede. A fost demiterea ministrului Macovei. Scapat de spaima filtrului PD impus, dupa 2005, promovarii si numirii in functie de conducere a procurorilor, Draghici a atacat iarasi Bucurestiul, in pofida faptului ca unii oameni ai regimului PSD nu mai erau sefi in Parchetul General. Astfel, desi avea la CSM un dosar profesional catastrofal, Gheorghe Draghici a reusit, in septembrie 2007, sa ajunga inspector-procuror la CSM, gratie unor membri ai Consiliului care nu agreau Partidul Democrat.
La origine, Draghici a fost un obscur magistrat din judetul Braila. Sub mandatul PSD al lui Tanase Joita, a ajuns procuror la Parchetul Curtii de Apel Galati si chiar sef de sectie in acea institutie. Acolo a primit ordin sa "rezolve" dosarul cu fraudarea patrimoniulului Insulei Mari a Brailei - dosar in care faptuitori apareau importante personaje PSD, precum Culita Tarita. Procurorul Draghici are pe constiinta si uluitoare gafe profesionale, comise in diverse rechizitorii si constatate ca atare chiar de colegii sai magistrati.
Muscalu, protejatul SRI
O ascensiune profesionala de-a dreptul fulminanta a avut-o un obscur procuror din Sinaia, pe numele sau George Muscalu (foto) . Dupa ce guvernul PSD a aprobat infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a primit ordin de partid sa gaseasca un sef pentru noua structura din Ministerul Public. DIICOT-ul a fost imediat populat cu procurori cu spate asigurat de serviciile secrete, precum magistratul Ciprian Nastasiu. Numirea lui George Muscalu la conducerea DIICOT nu a fost intamplatoare. Simplu procuror de Sinaia, implicat in musamalizarea unor dosare cu falsuri in retrocedari de vile de pe Valea Prahovei, George Muscalu beneficia de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii. In 2005, odata cu preluarea puterii de catre Alianta DA, scaunul lui Muscalu s-a clatinat. Totusi, ministeriatul Macovei, in pofida erorilor manageriale si a ineficientei noii structuri DIICOT, l-a mentinut in Parchetul General pe Muscalu, caruia i s-a oferit un post de sef de birou DIICOT-structura centrala. A reusit sa-l pastreze pana astazi. De mentionat este ca sub mandatul de sef DIICOT al lui Muscalu, s-a inaugurat la Parchetul General tehnica fabricarii dosarelor doar pe baza ascultarilor telefonice livrate de SRI.
Reteta Ticau
Declinul DIICOT a continuat prin aducerea ca sef al structurii pe tara a procurorului Daniel Ticau (foto) de la Parchetul local Iasi. Lipsa de experienta si de pregatire profesionala in domeniul combatetrii crimei organizate dar si obedienta lui Ticau manifestata fata de serviciile secrete l-au adus pe noul sef al DIICOT in situatia de a-l face scapat, in primavara anului 2006, pe "teroristul" Omar Hayssam. Sub presiunea mediatica declansata de fuga lui Hayssam, presedintele Basescu l-a sacrificat pe Daniel Ticau, acesta din urma fiind demis. Dar cum procurorul politic Daniel Ticau stia prea multe ca sa se mai intoarca la Iasi ca simplu procuror de judecatorie, ministeriatul Macovei l-a pastrat la Parchetul General. In prezent, acesta este consilier personal al Laurei Codruta Kovesi.