Senatorul de Illinois, Barack Obama, a castigat alegerile primare democrate din statul Iowa, prima etapa de selectare a candidatilor pentru Casa Alba, marcata de asemenea de un puternic esec pentru Hillary Clinton, in timp ce Mike Huckabee a obtin
Senatorul de Illinois, Barack Obama, a castigat alegerile primare democrate din statul Iowa, prima etapa de selectare a candidatilor pentru Casa Alba, marcata de asemenea de un puternic esec pentru Hillary Clinton, in timp ce Mike Huckabee a obtinut victoria in tabara republicana, relateaza Mediafax.
Alegerile primare din statul Iowa produc deseori surprize, acesta fiind statul care i-a promovat pe Jimmy Carter in 1976, pe Walter Mondale in 1984 sau pe John Kerry in 2004. Cinci dintre ultimii sapte invingatori in reuniunile din Iowa au obtinut ulterior investitura partidului lor. Dar aceasta nu este o regula - candidatii care au obtinut nominalizarile in 1988 (George H. Bush si Michael Dukakis) s-au clasat pe locul al treilea in Iowa.
In viteza spre Casa Alba
Obama, al carui mandat de senator a debutat abia in 2005, a obtinut 38 la suta din voturi, devansandu-i pe fostul senator John Edwards (30 la suta) si pe senatorul de New York, Hillary Clinton, care a obtinut doar 29 de procente din voturile exprimate. In urma victoriei inregistrate, tanarul senator a salutat alegerea "unitatii in detrimentul divizarii si puternicul semnal transmis Americii". Obama, care ar putea deveni primul presedinte de culoare al Statelor Unite, a castigat alegerile intr-un stat locuit in proportie de 95 la suta de populatie alba. Hillary Clinton, care ramane insa favorita democrata la nivel national, a promis ca va continua lupta si s-a declarat "optimista" si "increzatoare" inainte de alegerile primare din statul New Hampshire programate pentru ziua de marti.
Senatorul Barack Obama a promis ca va aduce schimbari in Statele Unite, daca va deveni primul presedinte american de culoare, relateaza Reuters. "Ei au spus ca aceasta zi nu va veni niciodata", a declarat senatorul de Illinois, inconjurat de sustinatori, dupa ce a castigat alegerile primare democrate. "Au spus ca privirile noastre tintesc prea sus. Au spus ca aceasta tara este prea divizata, prea dezamagita pentru a se mai uni vreodata", a precizat Obama. "Dar in aceasta noapte de ianuarie, in acest moment definitoriu din istorie, am facut ceea ce cinicii au spus ca nu putem face", a adaugat el.
Sprijinit de tineri
Barack Obama a declarat ieri, ca mesajul sau de speranta si schimbare a avut ecou in randul tinerilor si a avut ca efect propulsarea lui inaintea contracandidatei sale, Hillary Clinton, pentru a castiga alegerile primare din Iowa, relateaza Reuters. Obama a mentionat ca au existat foarte multe indoieli cu privire la numarul participantilor la alegerile de joi. Dar foarte multi tineri, independenti si chiar republicani au participat, contribuind la victoria sa in primul scrutin organizat pentru desemnarea candidatului democrat la cursa prezidentiala din noiembrie. "Aceasta chiar a fost o victorie pentru cetatenii (statului) Iowa (...). Cred ca este o prefigurare a ceea se va intampla in intreaga tara", a precizat Obama. In varsta de 46 de ani, Obama a apreciat ca mesajul sau de speranta si dorinta de schimbare i-a convins pe cetatenii din Iowa incurajandu-i pe multi sa participe la vot pentru prima data. "Chiar cred ca tara este interesata nu doar de schimbare in sensul abstract, ci intr-un anume tip de schimbare care se refera la implicarea lor, atentia, responsabilizarea alesilor lor", a precizat el. "Cred ca aceasta s-a reflectat in rezultate", a adaugat Obama. Seful de comapanie al lui Obama, David Axelrod a declarat ca rezultatele arata ca cetatenii din Iowa il considera mai degraba pe Obama promotorul schimbarii, decat pe Hillary Clinton, fosta prima-doamna a Statelor Unite. "Cred ca este un vot pro-schimbare", a declarat el. Multimea entuziasmata care s-a adunat la sala Hy-Vee din Des Moines, pentru a sarbatori victoria lui Obama, a fost reprezentativa pentru cei care i-au adus victoria - foarte multi tineri, dar si oameni de afaceri de varsta medie si foarte multe femei. Potrivit lui Obama si echipei sale, la vot au participat 239.000 de democrati, un record fata de cei 124.000 care au votat in 2004.
Surpriza republicana - Mike Huckabee
In tabara republicana surpriza a constituit-o Mike Huckabee, fostul guvernator al statului Arkansas si pastor baptist practic necunoscut pana acum cateva saptamani, care a obtinut victoria in tabara republicana in alegerile primare din Iowa.
Mike Huckabee, a carui campanie electorala se axeaza pe valorile traditionale ale dreptei crestine (apararea familiei, opozitia fata de avort) l-a devansat pe fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, un bogat om de afaceri de confesiune mormona. Huckabee a declarat pentru MSNBC ca victoria sa demonstreaza ca "oamenii sunt intr-adevar mult mai importanti decat portofelul". Romney si-a recunsocut imediat infrangerea. "Felicitari lui Mike si urmeaza acum sa ne luptam in New Hampshire", a precizat el, adaugand ca este fericit ca a obtinut pozitia secunda.
Rudolph Giualiani, fost primar al New York-ului si favorit pe plan national in tabara republicana la alegerile prezidentiale, a respins rezultatul slab inregistrat in statul american Iowa, afirmand ca strategia sa de a favoriza alegerile primare in alte state se va dovedi avantajoasa, relateaza Mediafax. "Pe masura ce avansam, veti vedea ca aceasta strategie se va dovedi avantajoasa, deoarece am acordat o mai mare atentie statelor cele mai neglijate de alti candidati", a declarat Giuliani, pentru postul de televiziune CNN. Rudolph Giuliani nu a depus eforturi pentru a mobiliza electoratul in adunarile electorale din Iowa, prima intalnire importanta in cursa pentru investitura democrata, preferand sa isi concentreze eforturile in state precum Florida. Performanta sa este totusi foarte slaba in acest mic stat rural, care, potrivit rezultatelor partiale, il plaseaza pe cea de-a sasea pozitie, dupa un candidat improbabil ca texanul Ron Paul. "Sincer, nu speram sa castigam si nu am consacrat in acest scop multe resurse. Vom avansa in celelalte (state), mai sunt inca 28", a declarat el, citat de postul de televiziune MSNBC. Giuliani si-a felicitat adversarul, pe fostul guvernator si pastor baptist Mike Huckabee, pentru "marea sa victorie" in Iowa. "El a dus o campanie superba in Iowa. Am participat la numeroase dezbateri alaturi de el. Este foarte optimist. Este foarte puternic si merita intr-adevar sa fie felicitat pentru victoria obtinuta in aceasta seara", a subliniat Giuliani. (G.D.)
Soc in tabara lui Hillary Clinton
Infrangerea socanta suferita de Hillary Clinton in fata lui Barack Obama, in statul american Iowa, a afectat caracterul inevitabil pe care campania sa prezidentiala a vrut sa il induca si a plasat-o in lupta politica a vietii sale, relateaza Reuters preluat de Mediafax.
Hillary Clinton a declarat ca va continua sa se lupte in restul Statelor Unite, dupa infrangerea de joi. Clinton s-a declarat "optimista" si "increzatoare" inainte de alegerile primare din New Hamsphire (nord-est), marti, si a subliniat ca a avut intotdeauna intentia sa isi desfasoare campania electorala in intreaga tara. "Sunt pe deplin pregatita pentru restul acestei campanii si sunt dispusa in totalitate sa conduc aceasta cursa", a precizat fosta Prima Doamna intr-o scurta declaratie la biroul sau de campanie din Iowa, in compania sotului sau, Bill Clinton, fostului secretar de Stat, Madeleine Albright, si a membrilor familiei sale.
Senator de New York si fosta Prima Doamna, Hillary Clinton in varsta de 60 de ani trebuie sa dovedeasca acum ca se poate ridica dupa ce a primit o lovitura. Ea se va confrunta cu urmatorul test marti, in statul New Hampshire, unde democratul Barack Obama, in varsta de 46 de ani, i-a amenintat avantajul in sondaje. "Cred ca este in pericol", a declarat Merle Black, profesor de stiinte politice la Universitatea Emory din Atlanta. Campania lui Clinton trebuie regandita acum", a explicat el. "Ea ar putea fi capabila sa isi revina", a conchis expertul. Obama si Clinton au fost timp de patru luni blocati intr-o confruntare clasica pentru politica americana: promisiunea lui Obama de a schimba modul de functionare a Washingtonului, impotriva campaniei lui Clinton, pe care chiar ea a descris-o drept "puternica si bazata pe experienta". Bill Clinton a precizat ca Obama ar fi o alegere lispita de experienta, intrebandu-se daca americanii vor sa riste, alegandu-l pe el. "Cred ca Obama a putut genera o anumita multumire cu privire la candidatura sa pe care Clinton nu a putut-o provoca, iar promisiunea lui Obama referitor la ceva diferit a fost un pic mai buna decat concentrarea lui Hillary pe experienta", a declarat Peverille Squire, profesor de stiinte politice la Universitatea din Iowa. (G.D.)
Alegeri in New Hampshire
Senatorul american Hillary Clinton si republicanul John McCain conduc in mai multe sondaje publicate in statul american New Hampshire (nord-est), unde cursa privind investitura pentru alegerile prezidentiale americane continua, dupa alegerile primare din Iowa, informeaza Mediafax. Un sondaj realizat pentru Universitatea Suffolk acorda un avans de 13 puncte lui Hillary Clinton in New Hampshire. La cinci zile de la alegerile primare organizate in acest mic stat ea ar beneficia de 39 la suta din intentiile de vot, comparativ cu 23 la suta, care ii revin senatorului de culoare Barack Obama. Un al doilea studiu, realizat pentru Franklin Pierce University, este mai conform cu restul tendintelor din sondajele din ultimele zile, si nu acorda decat un avans de patru puncte senatorului Clinton ( 32 la suta, comparativ cu 28 la suta lui Barack Obama si 19 la suta lui John Edwards). De partea republicana, influentul senator John McCain isi confirma victoria in acest stat care il sustinuse si in campania prezidentiala din 2000, castigata de George W. Bush. Cu 29 la suta dintre intentiile de vot, potrivit sondajului realizat pentru Suffolk University, el il devanseaza pe fostul guvernator de Massachussetts Mitt Romney (25 la suta), fostul guvernator de Arkansas (12 la suta) Mike Huckabee, castigator in Iowa. (G.D.)
Giuliani vrea trupe in Afganistan
Candidatul pentru investitura republicana la alegerile prezidentiale din Statele Unite Rudy Giuliani a cerut miercuri dublarea efectivelor militare americane mobilizate in Afganistan in cadrul unei operatiuni militare mult mai ample, relateaza Mediafax. "Unul dintre lucrurile pe care ar trebui sa le facem (...) imediat, este sa dublam numarul militarilor nostri, al trupelor conduse de militarii americani in Afganistan", a declarat fostul primar al orasului New York. "Trebuie sa suplimentam numarul trupelor din Afganistan si sa adoptam aceasta decizie chiar acum", a declarat el, facand referire la o masura similara care ar fi dus la diminuarea violentelor din Irak. Statele Unite au mobilizat 26.000 de militari in Afganistan, jumatate din ei actionand in cadrul trupelor ISAF care numara 40.000 de combatanti. Propunerea lui Giuliani contravine insa flagrant politicii derulate de administratia presedintelui republican George W. Bush. Fostul primar al New York-ului a cerut, de asemenea, majorarea efectivelor armatei americane si dotarea aviatiei militare cu avioane de ultima generatie. El a recomandat majorarea numarului puscasilor marini pentru a atinge un efectiv "de cel putin 200.000" si dotarea marinei militare cu cel putin 300 de nave de razboi. (G.D.)
Protestanti pacifisti arestati
Cel putin zece protestatari antirazboi au fost arestati in timpul manifestatiilor din capitala statului american Iowa, Des Moines, generate de lipsa unor dezbateri pe tema razboiului din Irak in timpul campaniei electorale, relateaza Mediafax. Protestatarii, cu varste cuprinse intre 23 si 76 de ani, au fost retinuti dupa ce ocupasera pentru scurt timp birourile de campanie ale candidatului democrat Barack Obama si republicanului Mitt Romney. Majoritatea au fost arestati de politia locala, iar o parte dintre ei au fost eliberati, dupa ce au primit un avertisment. Protestele au facut parte din eforturile coordonate depuse de activistii pentru pace pentru abordarea problemei referitoare la razboiul din Irak in campania electorala. Grupul, format din activisti catolici pentru pace si protestatari antirazboi, ocupase la inceputul acestei saptamani biroul din Des Moines al candidatului republican la presedintie Mike Huckabee, fost guvernator al statului Arkansas. Ei au promis ca vor organiza o demonstratie similiara si joi. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.