Seful Apararii a "omis" sa-si treaca in ultima declaratie de avere de la Senat veniturile realizate in calitate de parlamentar. Colegii sau de Executiv si de Parlament au prosperat anul trecut.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a uitat sa-si treaca in cea mai recenta declaratie de avere, datind de la finele anului trecut, banii pe care i-a incasat anul trecut in calitate de senator. La capitolul venituri, Melescanu a trecut doar sumele incasate in calitate de profesor universitar la Universitatea Bucuresti si Universitatea "Dimitrie Cantemir", adica ceva mai mult de 12.000 de lei si pensia MAE pe care o primeste de la Casa de Pensii Bucuresti. Nu a uitat sa mentioneze insa ceasul Rolex achizitionat anul trecut, in valoare de 8.000 de euro, unul care se adauga unei colectii care mai cuprinde un "Vacheron Constantin" din aur, un "Omega" si un Mont Blanc. "Este o omisiune care va fi remediata in cel mai scurt timp", ne-a declarat Andreea Dumitru, purtatorul de cuvint al ministrului Apararii.

De altfel, declaratiile de avere actualizate de o parte din senatori si deputati arata ca 2007 a fost un an extrem de profitabil pentru buzunarele acestora. Au cistigat milioane de euro din tranzactii imobiliare, si-au cumparat case in Bucuresti sau la New York, au dat imprumuturi personale de sute de mii de euro sau au intrat in posesia unui automobil de epoca.

Coleg de Guvern cu Melescanu, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si-a luat un apartament in Bucuresti de 180 de metri patrati, impozitat la o valoare de 375.000 de euro. Nu singur, ci cu logodnica sa, Alexandra Coman. Pentru a putea plati noua casa, Cioroianu s-a imprumutat pina in 2032 cu 190.000 de euro. In anul fiscal care a trecut, Cioroianu a cistigat 13.874 RON de la Universitatea Bucuresti, 50.925 indemnizatia de senator, 3.113 RON drepturi de autor la "Dilema Veche", 6.866 RON din dividende si 30.000 de euro din diurne si deconturi la Parlamentul European.

Mai norocos decit Cioroianu, liderul UDMR, Marko Bela, a mostenit anul trecut un apartament de 50 de metri patrati in valoare de 42.000 RON in Sfintu Gheorghe. Mostenirea intregeste colectia imobiliara a liderului UDMR care mai detine doua apartamente in Bucuresti, unul in Cluj Napoca si o casa in Sincraiu de Mures. Marko a cesionat si actiunile in valoare de 33.000 RON pe care le detinea la Editura Mentor. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a cumparat in 2007 un autoturism Dacia Logan. Vadim Tudor nu are nici conturi, nici investitii. Are insa "o colectie inestimabila de autografe" si o suma de 70.400 RON imprumutata catre Editura "Romania Mare" pe care o detine. La toate astea se adauga si doua piese de colectie: "In 2006 am primit cadou, de ziua mea, carafa de vin a lui Alexandru Ioan Cuza si ceasul de birou al lui Mihail Kogalniceanu", scrie Tribunul in declaratia sa.

Vicepresedintele Senatului, democratul Radu Berceanu, a vindut in 2007 un autoturism de teren Volvo XC 90 cu 42.000 de euro. Iar la sfirsitul anului 2006, a vindut un teren pentru 800.000 de euro, care este insa doar o prima rata a vinzarii. Nu are datorii la banca, dar are datornici. Ca o banca. Pe un anume Ion Tugui l-a imprumutat cu 400.000 de euro (avans pentru cumpararea unui teren), pe Serea Pompiliu l-a imprumutat cu aproximativ 200.000 de euro, iar societatea comerciala Avi SRL, la care Berceanu este actionar principal alaturi de sotia sa, a fost imprumutata cu 125.000 de euro. In ultimul an fiscal, Berceanu a cistigat 58.700 RON de la Senat si de la Ministerul Transporturilor si 96.000 RON de la SC Avi SRL.

Nici deputatii nu au saracit anul trecut. Dimpotriva. Liderul PD-L Cristian Boureanu chiar a prosperat. Ce-i drept, s-a si imprumutat. Boureanu a achizitionat in ultimele luni in jur de 15 ha teren in Bucuresti si citeva terenuri in Ilfov. Tot in 2007 el a cumparat un apartament in New York, pentru care a achitat un avans de 97.500 dolari si tot in aceasta metropola si-a deschis un cont de 185.000 de dolari la o banca. Boureanu mai are 130.000 de euro si 30.000 de dolari in numerar. Liderul PD-L Boureanu a contractat in 2007 credite in valoare de peste 6 milioane de euro de la doua banci, care se adauga altor datorii mai vechi.

Un alt investitor imobiliar s-a dovedit a fi deputatul PD-L Daniel Buda. Impreuna cu sotia sa, aceasta a cumparat doua apartamente si o casa de locuit, precum si trei terenuri intravilane. In schimb, pe 7 decembrie 2007 a vindut firmei SC Silver Development SRL, pentru 7,6 milioane lei noi, trei apartamente si trei terenuri. Cu aceeasi firma, Buda mai are un antecontract de vinzare/cumparare in valoare de 3,5 milioane de lei.

Jumatate de hectar de teren a cumparat si deputatul PSD Alexandru Mazare. Nu departe de Constanta, acolo unde primar este fratele sau, Radu Mazare, la Costinesti. El mai are imprumutati 355.000 de euro, iar singurul sau venit este cel de deputat, din care se pare ca a reusit sa si economiseasca jumatate. Deputatul PSD Victor Ponta iese si el in evidenta. Social democratul este posesorul unei masini Skoda fabricata in anul 1967, aceasta fiind, cu exceptia masinilor de epoca ale premierului Tariceanu, cea mai veche din "dotarea" parlamentarilor. In schimb, luna trecuta Ponta a vindut un autoturism marca nespecificata - cu 11.300 de euro.

Dintre deputatii nou-veniti in decembrie 2007, in urma vacantarii unor mandate, au fost trecute pe site-ul Camerei doar cele ale PD. Doi dintre "bobocii" democrati pot fi trecuti la extreme diferite. Diana Busoi (Dolj) nu are in proprietate decit un apartament si un autoturism, in schimb Stelian Fuia (Calarasi) are actiuni in valoare de 10 milioane de euro.