In 2003 Liverpool a fost ales sa devina Capitala Culturala Europeana pentru 2008, dintr-o lista de 12 orase din Marea Britanie. Orasul Beatles-ilor din Anglia nord-vestica nu a ramas un loc al anilor '60. Dimpotriva, este un oras al prezentului si al
In 2003 Liverpool a fost ales sa devina Capitala Culturala Europeana pentru 2008, dintr-o lista de 12 orase din Marea Britanie. Orasul Beatles-ilor din Anglia nord-vestica nu a ramas un loc al anilor '60. Dimpotriva, este un oras al prezentului si al viitorului, prietenos cu arta contemporana, gazda generoasa pentru festivaluri de muzica si expozitii si pentru cei aproape 2 milioane de turisti pe care ii asteapta in acest an, la diverse evenimente culturale. Concertul lui Paul McCartney, programat la 1 iunie, este unul din evenimentele prin care orasul isi va exprima identitatea, aducand in prim-plan un muzician care a contribuit substantial la faima orasului.
Cealalta Capitala Culturala Europeana a anului este pitorescul orasel norvegian Stavanger, care are aproape 900 de ani. Orasul Vechi, declarat monument istoric, este accesibil doar celor care pot renunta la masina. Cele peste 150 de casute de lemn alcatuiesc cel mai bine pastrat sit de acest fel din Europa de Nord. Peisajul cu fjorduri este imbietor pentru o viata culturala intensa si gazduieste diverse festivaluri: MayJazz, Marele Festival de Umor Norvegian, Festivalul Culturii Religioase, Festivalul International de Muzica de Camera etc.
Arta egipteana sub copyright
Un articol publicat in The Guardian in 2 ianuarie anunta hotararea autoritatilor egiptene de a promova o lege care sa reglementeze folosirea si reproducerea de obiecte culturale egiptene. Altfel spus, tinta este stabilirea unui cadru legal care sa permita sanctionarea oricarei persoane ce reproduce, intr-un fel sau altul, o piramida sau un alt tip de monument antic si orice alt obiect de muzeu.
Conform aceluiasi cotidian, Zahi Hawass, presedinte al Consiliului Suprem pentru Antichitati din Egipt, a anuntat ca statul egiptean urmareste sa aiba copyright asupra propriei mosteniri culturale. Oficialul a comentat ca legea, deja elaborata, nu va intampina dificultati in parlament. Odata aprobata, ea va fi aplicata in intreaga lume, vizand orice reproducere a oricarui obiect de muzeu sau monument antic (piramida sau sfinx) la orice scara, in scop comercial. Zahi Hawass a precizat pentru BBC ca va fi nevoie de permisiune de la guvernul egiptean chiar si pentru cazurile in care reproducerea este pentru utilizare privata.
Centru artistic mamut la Beijing
In ultimele zilele ale lui 2007 intrarea subacvatica in Centrul National al Artelor Spectacolului s-a deschis pentru oficialii chinezi care au inaugurat acest urias palat al artelor. Situat chiar langa Piata Tienanmen, complexul care a costat 400 de milioane de dolari, informeaza International Herald Tribune, adaposteste o sala de concert, o sala de opera, un teatru si alte spatii artistice.
Oficialii au declarat ca acest centru este cel mai mare astfel de complex dedicat artelor spectacolului din lume, fiind de doua ori mai mare decat Centrul Kennedy din Washington. Noua casa a artelor, care se va ambitiona sa devina centrul culturii chineze, i se datoreaza arhitectului francez Paul Andreu, care a optat pentru o abordare hipermoderna, vizibila in primul rand prin estetica neconventionala. (I.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.