Surpriza in primul test al alegerilor prezidentiale din SUA: in statul Iowa, Hillary Clinton s-a clasat abia pe locul trei in preferintele democratilor, senatorul Barack Obama fiind cistigatorul acestui scrutin.

Hillary Clinton ramin
Surpriza in primul test al alegerilor prezidentiale din SUA: in statul Iowa, Hillary Clinton s-a clasat abia pe locul trei in preferintele democratilor, senatorul Barack Obama fiind cistigatorul acestui scrutin.

Hillary Clinton ramine favorita democrata la nivel national. Ea a promis ca va continua lupta in restul Statelor Unite si s-a declarat "optimista" inainte de alegerile primare din statul New Hampshire programate pentru marti. Ea a subliniat ca a avut intotdeauna intentia sa-si desfasoare campania electorala in toata tara. "Sint pe deplin pregatita pentru restul acestei campanii si sint dispusa in totalitate sa conduc aceasta cursa", a precizat fosta prima doamna a Americii, intr-o declaratie la sediul sau de campanie din Iowa, alaturi de sotul sau, Bill Clinton, de fostul secretar de Stat Madeleine Albright si de alti membri ai familiei.

Senatorul de culoare Barack Obama, care se afla la primul sau mandat de parlamentar obtinut in 2005, a primit 38% din voturi, devansindu-l si pe fostul senator John Edwards (30%) si pe senatorul de New York, Hillary Clinton, care a obtinut doar 29% din voturile exprimate. Obama, care ar putea deveni primul presedinte de culoare al SUA, a cistigat alegerile intr-un stat locuit in proportie de 95% de albi. Au fost organizate in total 1.781 de adunari electorale pentru fiecare dintre cele doua partide in diferite locuri, cafenele, biserici sau biblioteci. Participarea a atins un nivel-record anul acesta, alegatorii democrati fiind de doua ori mai multi decit in 2004. Obama a promis, dupa aflarea rezultatelor, ca va aduce schimbari in SUA, daca va deveni cel de-al 44-lea presedinte american. "Au spus ca aceasta zi nu va veni niciodata. Au spus ca privirile noastre tintesc prea sus. Au spus ca aceasta tara e prea divizata, prea dezamagita pentru a se mai uni vreodata. Dar in aceasta noapte de ianuarie, in acest moment definitoriu din istorie, am facut ceea ce cinicii au spus ca nu putem face", a spus Obama.

In tabara republicana a iesit victorios in Iowa Mike Huckabee, fost guvernator al statului Arkansas, pastor baptist, necunoscut in urma cu citeva saptamini. Campania sa electorala se axeaza pe valorile traditionale ale dreptei crestine (familia, opozitia fata de avort), devansindu-l pe fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, un bogat om de afaceri, de confesiune mormona. Huckabee a declarat ca victoria sa demonstreaza ca "oamenii sint, intr-adevar, mult mai importanti decit portofelul".

Rudolph Giualiani, fost primar al New Yorkului si favorit pe plan national intre republicani, a declarat ca strategia sa va favoriza alegerile primare in alte state, nu in Iowa, si va fi o strategie avantajoasa. "Am acordat o mai mare atentie statelor cele mai neglijate de alti candidati", a declarat Giuliani pentru CNN. El a preferat sa isi concentreze eforturile in state precum Florida. Performanta sa a fost, totusi, foarte slaba in Iowa, unde s-a clasat abia pe locul sase, dupa un candidat necunoscut precum texanul Ron Paul. Giuliani l-a felicitat insa pe Huckabee. "A dus o campanie superba in Iowa. Am participat la numeroase dezbateri alaturi de el. Este foarte optimist. Este foarte puternic si merita sa fie felicitat pentru victoria din aceasta seara", a spus el.

In statul New Hampshire, sondajele arata ca democrata Hillary Clinton si republicanul John McCain conduc in preferintele alegatorilor. Un sondaj realizat pentru Universitatea Suffolk ii acorda un avans de 13 puncte lui Clinton. Ea ar beneficia de 39% din intentiile de vot, comparativ cu 23% pentru Obama.

Un al doilea sondaj, realizat pentru Franklin Pierce University, arata un avans de patru puncte pentru Hillary Clinton (32% fata de 28% pentru Obama si 19% pentru John Edwards). La republicani, senatorul John McCain si-ar mentine, potrivit previziunilor, victoria in New Hampshire, la fel ca in campania din 2000. Cu 29% dintre intentiile de vot, potrivit sondajului pentru Suffolk University, el il devanseaza pe fostul guvernator de Massachussetts Mitt Romney (25%) si pe fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee (12%), cistigatorul din Iowa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.