Pe acelasi ton, Videanu acuza si Guvernul, pe motiv ca a modificat Legea salubrizarii dupa placul edilului Andrei Chiliman, astfel ca acum deszapezirea si curatenia stradala se fac diferentiat in cele sase sectoare ale Capitalei. In privinta prestatiei de joi a firmelor de deszapezire, primarul general sustine ca acestea au intervenit "rezonabil" in conditiile de viscol si ninsoare abundenta, dar si a dotarilor pe care le au.
Videanu cu degetul spre Guvern
Cu o mana de ajutor data primarului Andrei Chiliman - croit sa scoata REBU din Sectorul 1 -, Guvernul a modificat in septembrie anul trecut Legea salubrizarii. Astfel, prin OUG nr. 92, deszapezirea si curatenia stradala nu mai sunt dictate de la Primaria Capitalei, ci sunt decise de edilii de sector. Prima ninsoare din acest an a scos la iveala neajunsurile unui serviciu public ce nu se mai executa in mod unitar la nivelul orasului. De parca ar fi vrut cu tot dinadinsul ca deszapezirea sa iasa prost, primarul general a intarziat cat a putut - chiar si numai la nivel declarativ - interventia utilajelor pe strazi. A invocat viscolul puternic si ninsoarea abundenta, desi vantul scazuse mult in intensitate inca de joi dimineata, iar zapada cadea din ce in ce mai rar. Dupa ce Politia a amendat firmele de salubrizare, Videanu a gasit momentul oportun sa pozeze in aparator al acestora, dar sa si arate ca edilii de sector sunt singurii responsabili de deszapezirea orasului.
Primarii de sector, singurii responsabili
Dar iata ce prevede OUG nr. 92/2.09.2007: Consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti "elaboreaza si aproba strategiile locale cu privire la dezvoltarea si functionarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare"; "au competente exclusive in ceea ce priveste infiintarea, organizarea, gestionarea si coordonarea serviciului de salubrizare a localitatilor, avénd urmatoarele atributii in domeniu"; "in calitate de autoritati deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale, impreuna cu primarii, in calitate de autoritati executive si de semnatari ai contractelor de delegare a gestiunii, sunt responsabili de asigurarea serviciului de salubrizare a localitatilor, de respectarea de catre operator a indicatorilor de calitate ai serviciului, a clauzelor contractuale si a legislatiei in vigoare referitoare la serviciul de salubrizare".
Capitala cu 7 orase
Cum era de asteptat, primarul general nu a pierdut ocazia sa critice ordonanta Guvernului Tariceanu, si nici faptul ca a atras atentia asupra urmarilor ei: "Reamintim opiniei publice ca, la data emiterii ordonatei de urgenta citate, Primarul General Adriean Videanu a avertizat Guvernul asupra riscului crearii de incoerente in gestionarea salubrizarii Municipiului Bucuresti, care nu ar mai functiona ca o structura unitara, ci precum sapte orase administrate independent, astfel, strategia de salubrizare a Capitalei avand mult de suferit. La acea data, datorita unui conflict artificial intre Primarul sectorului 1 si firma de salubritate REBU, interesele politice au primat in fata interesului public, iar efectele, din pacate, s-au vazut la prima situatie de criza creata de caderile abundente de zapada", se arata in comunicatul remis, ieri, redactiei.
In finalul documentului, Videanu multumeste primarilor de sector "care au inteles ca este mult mai importanta colaborarea intre autoritatile locale si Primaria Municipiului Bucuresti decat confruntarile de orgolii politice, care nu folosesc in niciun fel locuitorilor Capitalei". De asemenea, el multumeste si bucurestenilor "care au raspuns apelului de a renunta la utilizarea autoturismelor in favoarea transportului in comun".
In finalul comunicatului primit din partea Primariei Capitalei, edilul-sef reinnoieste apelul adresat tuturor posesorilor de masini de a nu bloca arterele sau liniile de tramvai prin parcarea sau stationarea pe caile de transport.
(Magda SEVERIN)
Murgeanu: "Ce ramane pod de gheata, va fi inca o saptamana"
Razvan Murgeanu, viceprimarul general responsabil cu serviciile publice, s-a dovedit a fi cel mai realist, atat in declaratii, cat si in actiuni. El a fost singurul reprezentant al administratiei publice care a recunoscut, din start, ca joi s-a circulat anevoios pe toate arterele principale, existand situatii in care pe strazile secundare ale sectoarelor nu s-a circulat deloc. Ieri la ora 1.00, dupa incheierea sedintei Comandamentului de iarna, Murgeanu a discutat cu primarii de sectoare si le-a recomandat sa aplice amenzi in cazul in care trotuarele nu sunt deszapezite, pentru ca macar circulatia pietonilor sa fie rezolvata. De asemenea, el a apelat la firmele de constructii cu care municipalitatea are contracte de lucrari, pentru a degaja de zapada intersectiile mari. "De ce a decis Primaria Capitalei acest lucru? Pentru ca acolo se creeaza efectul asta de clepsidra, daca nu sunt curatate complet. Daca nu se ia toata zapada din perimetrul unei intersectii, masinile tind sa intre numai pe zonele pe care sunt curatate, si atunci, automat, se creeaza ambuteiaje. De aceea, firmele de constructii care lucreaza pentru municipalitate, au utilaje de incarcat, cat si basculante. Pe strazile secundare s-a intrat cu utilaje mai mici. Sectorul 3 are cele mai multe utilaje de genul asta, dar si Sectorul 2 are. Spunea cineva (Ontanu, n. red.) ca strazile astea secundare pe care se intra sa se curete pana la asfalt. Nici pomeneala. Se va da in asa fel incat sa se poata intra pe ele, atat. Deocamdata. Nenorocirea este ca la noapte vor fi minus 15 grade, si asta e. Ce ramane pod de gheata va ramane inca o saptamana, pana cand vremea se imbunatateste. Asta este marea problema, nu faptul ca inca nu suntem la negru cu toate bulevardele".
Daca s-a aratat modest in privinta actiunilor sale, Murgeanu a avut chiar o tenta de lauda la adresa unora dintre edilii de sector: "De exemplu, in Sectorul 2, marile artere sunt circulabile in conditii de iarna. Mai problematic este Sectorul 1, care are foarte multe strazi, si Sectorul 5. La Sectorul 3, lucrurile sunt inaintate, ca sa spun asa. La Sectorul 4 sunt probleme intre blocuri. Pe strazile principale lucrurile arata bine. Acuma sunt strazi care sunt chiar la negru, adica la sol".
In opinia sa, "marea problema" - cauzata de temperaturi foarte scazute - abia acum vine. "Daca depasim minus zece grade Celsius, nu mai putem face nimic, indiferent de ce solutie utilizam. Putem folosi si mercur - nu stiu - nu mai face reactie cu gheata, si nu se mai intampla nimic.
Politia amendeaza de zor
Politia a amendat, joi seara, 13 firme - dintre care sase din Bucuresti -, pentru deficiente in activitatea de deszapezire. Sanctiunile contraventionale au fost aplicate in baza unei decizii luate cu o zi in urma in Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Cuantumul amenzilor a fost cuprins intre 1.050 si 5.000 de lei, insa Politia nu a precizat care sunt societatile specializate care nu au luat masurile adecvate de asigurare a deszapezirii. Tot miercuri, conducerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative a solicitat prefectilor din judetele unde s-au inregistrat caderi masive de zapada sa coordoneze actiunile de deszapezire initiate de autoritatile locale. Conform deciziilor luate, prefectii vor coordona interventia dispozitivelor pentru situatii de urgenta, dar si a jandarmilor si politistilor pentru salvarea de vieti omenesti sau prevenirea unor alte situatii deosebite. Totodata, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta continua sa sprijine interventia echipajelor medicale de urgenta, precum si salvarea persoanelor blocate in diverse localitati.
Peste 50 de amenzi au fost aplicat si soferilor bucuresteni care au impiedicat deszapezirea strazilor in prima zi de ninsoare. In numai trei ore de la oprirea zapezii, peste 50 de soferi care au oprit neregulamentar au fost sanctionati, urmand ca posesorii altor 70 de masini filmate in aceeasi situatie sa primeasca amenzile in urmatoarele zile. Ieri, numarul sanctiunilor s-a dublat, ajungand la 105. Posesorii altor 254 de masini, filmate in timp ce erau in aceeasi situatie, urmeaza sa primeasca amenzile acasa in urmatoarele zile."Actiunea va continua. Toti cei care vor opri neregulamentar vor fi sanctionati si, incepand cu sectorul 3, masinile care impiedica interventia utilajelor de deszapezire vor fi ridicate de pe carosabil", a anuntat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.
Trebuie sa mai spunem insa ca Politia Rutiera a raspuns prompt solicitarilor Primariei Capitalei de a elibera traseele unor troleibuze blocate in trafic de autoturisme. Joi seara erau blocate, pe Bd. Obregia - linia 73 de troleibuze (sensul spre centru), pe Bd. Iuliu Maniu - liniile 61 si 62 de troleibuze (pe ambele sensuri), iar pe Sos. Colentina - linia 66 de troleibuz (la intersectia cu strada Teiul Doamnei, sensul spre Sos. Fundeni). De asemenea, in prima zi de ninsoare, politistii au ajutat foarte multi conducatori auto sa scape din blocajele din trafic, la unii chiar punand umarul la impinsul masinii. (Magda SEVERIN)
Chiman a facut nota discordanta
Primarul general a decis ca deszapezirea sa fie facuta fara inchiderea principalelor artere, insa edilul Sectorului 1, spre a face nota discordanta, a decis exact contrariul. Adriean Videanu dispusese, initial, ca firmele de deszapezire, impreuna cu Brigada de Politie Rutiera, sa opreasca circulatia pe bulevardele principale, artera cu artera, astfel incat acestea sa fie curatate de zapada. Ulterior, a revenit asupra deciziei: "Intrucat circulatia rutiera in Bucuresti nu este foarte intensa, societatile de deszapezire vor lucra sub trafic si vor actiona in sistem "baterie" cu doua-trei pluguri care inlatura zapada de pe carosabil unul in spatele celuilalt, urmate de un utilaj care imprastie solutia antiinghet", a precizat edilul-sef. "Traficul rutier este intrerupt temporar, joi, incepand cu orele 16.00, pe cateva zeci de artere de circulatie prioritare din sectorul 1 al Capitalei, ce urmeaza a fi deszapezite in regim de urgenta", anunta, joi, un comunicat al Primariei sectorului 1. Utilajele firmei Romprest, asistate de catre echipajele Directiei Politie Comunitara a Sectorului 1 si echipaje ale Directiei Inspectie, intervin pentru indepartarea zapezii de pe carosabil pe cateva zeci de artere principale, pe care vor actiona pentru deszapezire un numar de 33 de utilaje, mai anunta Andrei Chiliman. Pe arterele secundare utilajele au intervenit dupa ora 20.00.
Prefectul Capitalei, cu avertizari
Catalin Deaconescu, prefectul Capitalei, a transmis, ieri, tuturor primarilor de sector, o adresa prin care solicita adoptarea unor masuri speciale. "Conform prognozelor meteorologice, in perioada urmatoare vor fi inregistrate la Bucuresti temperaturi extrem de scazute. Coroborate cu caderile masive de zapada, acestea pot produce disfunctionalitati ale institutiilor publice, indeosebi in sistemul de sanatate si invatamant. In aceste conditii, Catalin Deaconescu, Prefectul Capitalei a transmis, ieri, tuturor primarilor de sector, o adresa prin care solicita adoptarea unor masuri speciale, mai ales daca va fi anuntata si intensificarea vitezei vantului. Aceste masuri vizeaza deblocarea cailor de acces ale spitalelor, statiilor de ambulanta, centrelor medicale, cabinetelor medicilor de familie, institutiilor de invatamant, gradinitelor, creselor, precum si caminelor de asistenta sociala. S-a solicitat ca prin directiile de specialitate sa se realizeze o evidenta centralizata a persoanelor aflate in dificultate care au nevoie de asistenta, atat cei aflati la domiciliu, cat si persoanele fara adapost", se arata in comunicatul remis redactiei. Totodata, prefectul Capitalei a solicitat Inspectoratului Teritorial de Munca intensificarea activitatiilor de control prin care sa urmareasca respectarea prevederilor OUG nr. 99/2000.