Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota Romaniei de emisii poluante, invocand depasirea atributiilor si incalcarea principiului nediscriminarii, aceasta fiind prima actiune in instanta a Guvernului impotriva unei hotarari a Comisiei.
Guvernul a decis, in ultima sedinta din anul trecut, sa faca uz de drepturile sale legitime fata de decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce Romaniei cota de emisii poluante cu 20%, iar pe baza acestui mandat, Romania a introdus, la 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua actiuni in anularea deciziilor CE, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea.
Actiunile au fost depuse de catre Departamentul pentru Afaceri Europene, prin intermediul Agentului Guvernamental. Contestatia Romaniei a fost argumentata prin faptul ca oficialii Comisiei si-au depasit atributiile in acest domeniu, neavand dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga total sau partial planul national de alocare de emisii poluante, precum si prin lipsa de transparenta a modelului utilizat la calcularea noilor cote. Autoritatile romane au invocat si incalcarea de catre CE a principiului nediscriminarii, printr-un model stabilit doar pentru Romania si Bulgaria. "Guvernul asteapta acum pozitia Tribunalului, perioada in care decizia Comisiei ramane valabila", a spus Ciocanea. Comisia Europeana a redus, in luna octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone, cat ceruse statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de tone. Totodata, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane.
Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania au apreciat ca decizia Comisiei de a reduce Romaniei cota de emisii poluante cu 20% este "discretionara" si va produce termocentralelor pierderi de doua miliarde de euro, cerand Guvernului sa intervina. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si cel al Mediului, Attila Korodi, au criticat decizia CE, anuntand ca vor solicita oficialilor europeni revizuirea acesteia. Vosganian a afirmat atunci ca Romania este nedreptatita de decizia CE privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon si ca a convenit cu premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Mediului sa transmita in acest sens o scrisoare autoritatilor de la Bruxelles, impreuna cu alte state. (E.I.)