Peste 3.500 de crestinii ortodocsi de rit vechi din Braila, a doua comunitate de etnici rusi lipoveni ca marime din Romania dupa Tulcea, se pregatesc sa sarbatoreasca duminica seara Ajunul Craciun, dupa vechiul calendar Iulian. Alte mii de persoane c
Peste 3.500 de crestinii ortodocsi de rit vechi din Braila, a doua comunitate de etnici rusi lipoveni ca marime din Romania dupa Tulcea, se pregatesc sa sarbatoreasca duminica seara Ajunul Craciun, dupa vechiul calendar Iulian. Alte mii de persoane care vor sarbatori Craciunul sunt basarabenii stabiliti in Romania precum si cei care vin, traditional, in statiunile romanesti pentru ziua de Craciun.   TRADITIE. Presedintele Comunitatii Rusilor Lipoveni din Braila, Fenia Jipa Rubanov, spune ca traditia cere ca, in Ajunul Craciunului, toti membrii familiei sa se adune in jurul mesei, pentru o cina speciala. Traditia spune ca toti cei care au tinut post nu beau si nu mananca nimic, cu exceptia unei cantitati mici de apa, numai daca este strict necesar, pana cand apare prima stea pe cer, care semnifica astrul care i-a calauzit pe cei trei Magi spre locul sfant unde s-a nascut Isus. Odata cu aparitia primei stele, incep si festivitatile. Cu toate ca bucatele pregatite sunt de post, servirea lor este una de sarbatoare, rusii lipoveni numind aceasta masa "Cina sfanta". Masa este acoperita cu o panza alba, care simbolizeaza scutecele pruncului Isus, iar pe masa se aseaza si putin fan, pentru a aminti de locul unde s-a nascut Fiul lui Dumnezeu. In mijlocul mesei se aprinde o lumanare alba, simbolul al "Luminii lumii", iar alaturi de lumanare se aseaza si o bucata de azima - paine de post - care este denumita "Painea vietii". In mod traditional, "Cina sfanta" este compusa din 12 feluri de mancare diferite, care amintesc de cei 12 apostoli. Potrivit traditiei pastrate de peste 300 de ani, prima zi de Craciun este sarbatorita in familie, iar slujba tinuta in prima zi a Nasterii Domnului este una scurta, avand in vedere ca postul a fost unul lung - de 40 de zile. Fenia Jipa Rubanov a subliniat ca, in ceea ce priveste numarul rusilor lipoveni, neoficial, la aceasta data, Braila poate fi considerat judetul cu cei mai multi reprezentanti ai acestei etnii. "Oficial, in Braila, sunt inregistrati 3.500 de rusi lipoveni, dar in realitate, in scriptele bisericesti, exista peste 8.000, ceea ce inseamna ca putem fi considerati judetul cu cei mai multi lipoveni din tara", a spus Fenia Jipa Rubanov.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.