Dupa ce miercuri si joi a nins incontinuu in majoritatea judetelor din sud-estul Romaniei, paralizand aceasta parte a tarii, ieri, efectele inca erau vizibile. Drumarii nu au reusit deblocarea tuturor arterelor de circulatie, trenurile inregistrau
Dupa ce miercuri si joi a nins incontinuu in majoritatea judetelor din sud-estul Romaniei, paralizand aceasta parte a tarii, ieri, efectele inca erau vizibile. Drumarii nu au reusit deblocarea tuturor arterelor de circulatie, trenurile inregistrau in continuare zeci de minute de intarzieri, iar in aeroporturile din capitala traficul nu s-a putut restabili dupa ce cu o zi in urma 30 de curse au asteptat in van sa decoleze.
Pozitii privilegiate
Primul zbor care s-a efectuat dupa redeschiderea aeroportului "Henri Coanda" din Otopeni, joi, la 14.30, a fost spre Moscova. Acesta ar fi trebuit sa decoleze inca de dimineata, la 8.25, dar a plecat la 15.36. La fel, avionul spre Amsterdam, a plecat la 15.43 in loc de 6.10, cel spre Munchen la 17.36 in loc de 7.05, cursa de Frankfurt a plecat la 17.47 in loc de 6.30, iar Londra la 19.28 in loc de 9.55. Insa o mare parte dintre zboruri au fost anulate. Spre exemplu, TAROM a anulat 16 curse interne sau internationale pentru ca masinile cu cherosen nu au putut ajunge la aeronave sa le alimenteze. Aeronavele care au reusit totusi sa decoleze joi au fost cele cu "pozitii privilegiate" - adica parcate aproape de piste.
Ramasi la sol
Cu toate acestea, ieri, la pranz, sute de pasageri pentru cursele spre Londra si Viena erau blocati, in continuare, pe aeroportul "Henri Coanda", iar ore intregi nu li s-a dat nici un fel de informatie din partea companiilor care trebuiau sa efectueze respectivele zboruri. Patru sute dintre pasagerii de pe Otopeni, pentru Londra, apartineau companiei Wizz Air, care trebuia sa opereze joi dimineata si vineri dimineata cate un zbor. Acest lucru nu s-a intamplat, iar oamenii revoltati pentru ca nu primeau nici un fel de informatii au organizat "ad-hoc", un protest, la intrarea in aeroport. Reprezentantul WizzAir le-a explicat insa ca, vor zbura, imediat dupa degivrarea aeronavei, cei programati pentru vineri, deoarece cursa de joi a fost anulata. Reprezentantul companiei s-a aratat nelamurit in legatura cu decizia oamenilor de a ramane sa astepte in aeroport, desi au fost anuntati ca au trei posibilitati, respectiv sa-si recupereze banii, sa foloseasca biletul ca pe un "cont" pentru alta calatorie sau sa isi reprogrameze zborul. Nemultumiti, calatorii au protestat vehement. Unul dintre acestia a spus ca fiica sa trebuia sa fie de joi la Londra, pentru ca vineri sa inceapa serviciul. Un alt pasager a spus ca desi au fost imbarcati intr-o aeronava joi noapte, la 21.30, au fost tinuti pana aproape de miezul noptii, iar apoi au fost readusi pe aeroport. Mai mult, pasagerii nu au primit apa, sandviciuri sau altceva de mancare, si nici macar un loc unde sa doarma, asa ca au atipit pe gresia din aeroport.
Nici vremea buna nu ne salveaza
Peste 131 de pasageri pentru Bergamo au asteptat, aproape 12 ore, la Iasi, sa decoleze spre Italia, din cauza problemelor de pe aeroporturile din Bucuresti. Pasageri din Iasi si Bacau au ales sa calatoreasca cu o companie care opera de obicei de pe Aeroportul din Bacau, dar din cauza lucrarilor la pista de aici, zborurile au fost transferate pe Aeroportul Iasi. "Ne-au anuntat cu trei zile inainte si nici macar nu ne-au asigurat transportul pana la Iasi. Eu dau compania in judecata", a declarat Simion Timus, unul dintre pasageri. "Avionul trebuia sa plece, joi, la 13.30 si au trecut deja 10 ore fara sa stim daca mai putem sau nu pleca", a declarat Nicoleta Maxim, un alt pasager. In cursul serii, o aeronava a sosit la Iasi si pasagerii au putut pleca spre Italia, dupa aproape 12 ore de asteptare. "Toata problema a fost din cauza zapezii de la Bucuresti. Cursa are urmatorul traseu: Baneasa-Bergamo-Iasi-Bergamo-Baneasa. Abia cand s-a deblocat Baneasa s-a putut decola spre Italia si mai apoi la Iasi", a declarat Mitica Rebegea, directorul aeroportului din Iasi.
Drumuri nationale greu practicabile
Si ieri, din cauza ninsorii si a viscolului puternic erau inchise circulatiei mai multe drumuri nationale. Astfel, potrivit Centrul Infotrafic erau blocate DN41 (Oltenita-Giurgiu); DN31 (Calarasi-Oltenita), la km. 65 in Ulmeni si la km. 13 la Gradistea; DN3 (Bucuresti-Calarasi), DN22 Constanta-Tulcea; DN3 Basarabi- Baneasa; DN39E Constanta-Cumpana; DN38 Agigea-Negru Voda; DN3C Constanta-Varianta Ovidiu; DN41 Daia-Baneasa-Prundu-Greaca; DN5B Giurgiu-Schitu-Ghimpati; DN5A Adunatii Copaceni-Comana-Isvoarele-Hotarele; DN65A Turnu Magurele-Rosiori de Vede.
Autostrada Soarelui a fost, de asemenea, blocata, pe tronsonul Bucuresti-Lehliu, intre km. 12 si 65. Insa la ora 13.30 s-a reusit deblocarea sectorului. In judetul Ialomita s-a dispus, joi seara, inchiderea circulatiei pe patru drumuri nationale - 3B, 21A, 21 si 2C - pentru ca utilajele sa poata interveni pentru deszapezire. In judetul Teleorman insa, DN65A Rosiorii de Vede-Turnu Magurele, nu s-a putut debloca din cauza defectiunile tehnice aparute la utilajele de deszapezire. "Avem mari probleme, zapada depasind doi metri, pe alocuri. Axurile a patru autofreze care au intervenit s-au rupt, utilajele devenind practic inutilizabile. Am adus altele si se lucreaza in continuare", a declarat prefectul judetului, Zorinel Niculcea. Prefectul este de parere ca temperaturile scazute ce se anunta impun "o mobilizare maxima de mijloace mecanice" din partea firmei de deszapezire. El a cerut si locuitorilor judetului sa participe la curatarea zapezii din fata blocurilor, a gospodariilor si magazinelor, dar si de pe trotuare si din jurul autoturismelor.
ANPC controleaza companiile aeriene unde s-au inregistrat intarzieri
Protectia Consumatorului s-a sesizat din oficiu in cazul persoanelor aflate pe aeroportul Otopeni, ale caror curse aeriene au fost anulate, motiv pentru care a inceput, ieri, controale la companiile aeriene.
Regulamentului (CE) 261/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 februarie 2004 prevede ca, la anularea unui zbor, pasagerilor trebuie sa li se ofere asistenta, si trebuie sa primeasca o compensatie, cu exceptia situatiilor in care sunt informati despre aceasta anulare cu cel putin doua saptamani inainte de ora de plecare, sau intr-un termen cuprins intre doua saptamani si sapte zile inainte de ora de plecare prevazuta si li se ofera o redirectionare care sa le permita sa plece cu cel mult doua ore inainte de ora de plecare prevazuta si sa ajunga la destinatia finala in mai putin de patru ore dupa ora de sosire prevazuta. O alta exceptie o constituie cazul in care sunt informati despre aceasta anulare cu mai putin sapte zile inainte de ora de plecare prevazuta si li se ofera o redirectionare care sa le permita sa plece cel tarziu cu o ora inainte de ora de plecare prevazuta si sa ajunga la destinatia finala in mai putin de doua ore dupa ora de sosire prevazuta. Pasagerii primesc o compensatie de 250 de euro pentru toate zborurile de 1.500 km. sau mai putin, 400 de euro pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1.500 km. si pentru toate zborurile cuprinse intre 1.500 si 3.500 km., sau 600 de euro pentru toate zborurile care nu se incadreaza in situatiile mentionate anterior. In cazul in care un operator de transport aerian anticipeaza o posibila intarziere a unui zbor peste ora de plecare prevazuta, cu doua ore, in cazul zborurilor de peste 1.500 de km. sau mai putin sau cu trei ore sau mai mult, in cazul tuturor zborurilor intracomunitare de peste 1.500 de km. si al oricaror alte zboruri cuprinse intre 1.500 si 3.500 de km. sau timp de patru ore sau mai mult, in cazul tuturor zborurilor care nu se incadreaza in cazurile mentionate anterior, pasagerilor li se ofera de catre operatorul de transport aerian, in functie de durata intarzierii, mese si bauturi racoritoare, direct proportionale cu timpul de asteptare, cazare hoteliera, transportul dintre aeroport la locul cazarii. In cazul in care intarzierea este de cel putin cinci ore, pasagerii au dreptul la rambursarea, in termen de sapte zile, in conformitate cu conditiile impuse, a intregului cost al biletului, la pretul de achizitie pentru partea sau partile de calatorie neefectuate si pentru partea sau partile deja efectuate.
Romani blocati in Bulgaria
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ieri, aproximativ 600 de romani se mai aflau blocati in Bulgaria, dupa ce, joi seara un numar semnificativ a reusit sa treaca granita prin punctul de frontiera de la Ruse.
MAE afirma ca romanii ramasi in Bulgaria sunt in siguranta, cei aflati in regiunile Stara Zagora-Kazanlic, Tar Kaloian si Pleven fiind cazati in interiorul localitatilor, putand beneficia, in caz de nevoie, de asistenta medicala. Grupul de romani ramas blocat in apropierea orasului Razgrad se afla si ieri, in incinta unei benzinarii. Ambasada Romaniei in Bulgaria a continuat demersurile pe langa serviciile locale de protectie civila in vederea solutionarii cat mai urgente a situatiei cetatenilor romani blocati in trafic. Autoritatile bulgare au dat asigurari ca vor continua operatiunile de dezafectare a drumurilor, pentru ca romanii sa-si poata continua traseul spre casa.
Un roman a carui masina a ramas blocata pe sosea, la 30 km de Ruse a explicat ca romanii aflati in grupul sau au petrecut Revelionul la Varna si la Nisipurile de Aur, dar la intorcere spre casa au ramas blocati din cauza zapezii. Agentia BTA a informat tot ieri ca zborul Sofia-Bucuresti a fost anulat, iar toate drumurile din regiunile Silistra, Razgrad si Dobrici (nord-estul Bulgariei), inclusiv sectiuni de autostrada, sunt inchise traficului din cauza caderilor masive de zapada.
Cantitati importante de zapada au cazut peste Bulgaria incepand de miercuri, formand pe alocuri troiene de trei metri inaltime si paralizand traficul rutier, aerian sau feroviar. Autoritatile au impus starea de urgenta in regiunea si orasul Ruse, iar ieri au extins-o si pentru regiunea Dobrici (nord-est).
Morti in zapada
Un barbat de 80 de ani din orasul brailean Ianca a fost gasit inghetat in zapada, ieri, langa o linie de cale ferata. Lucratorii Politiei Feroviare Faurei au fost sesizati de mecanicul de locomotiva al unui tren de marfa ca in statia Dedulesti, la sase metri de linia de cale ferata se afla o persoana decedata in zapada. Victima se numeste Mihai H., de 80 de ani, din Ianca, si plecase de la domiciliu pe 2 ianuarie, in jurul orei 16.00.
Alte doua persoane, a caror identitate este inca necunoscuta, barbat si femeie, au fost gasite decedate, ieri, pe DJ302 Movilita-Rosiori. Politia a fost sesizata prin 112, cu privire la faptul ca pe DJ302 se afla o persoana cazuta, acoperita de zapada. Sositi la fata locului, agentii postului de Politie Rosiori au gasit cadavrul unui barbat de aproximativ 60 de ani, iar la aproximativ 700 metri de acesta, pe marginea drumului, sub un copac, a fost gasita, si o femeie. Din investigatiile preliminare a rezultat ca ambii au fost observati, joi seara, in jurul orei 21.30, de soferul unui autotren ce ramasese blocat in zapada la jumatatea distantei dintre Movilita si Rosiori (aproximativ 5 km), in timp ce se deplasau pe jos spre localitatea Rosiori. Acestia l-au rugat pe soferul TIR-ului sa-i transporte pana in comuna. In pofida avertizarilor soferului ca drumul este impracticabil, acoperit cu zapada si viscolul foarte puternic, cei doi si-au continuat deplasarea, desi soferul le-a oferit alternativa de a se adaposti pana dimineata in cabina autotrenului.
Locomotiva de urgenta
Doi tineri care ramasesera izolati intr-o baraca de pe marginea unei sosele din judetul Constanta, unde s-au adapostit din cauza viscolului, au fost salvati, joi noaptea, dupa mai multe tentative esuate ale autoritatilor care nu puteau ajunge la ei, in final fiind trimisa acolo o locomotiva. Tinerii blocati au reusit sa apeleze de pe un telefon mobil serviciul de urgente 112 si au cerut ajutor. Din cauza troienelor de zapada de pe sosea, utilajele de la drumuri s-au defectat si nu au reusit sa ajunga in zona. Consiliul Judetean Constanta a solicitat conducerii Regionalei Constanta trimiterea in zona a unei locomotive in care sa fie si o echipa de cautare si personal medical. Astfel, in jurul orei 23.30, o locomotiva in care se aflau opt militari ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si un cadru medical al Serviciului de Ambulanta Judetean a plecat din Gara Medgidia, pe ruta Ciocarlia-Cobadin-Casicea-Negru Voda. La 1.30, echipa de salvare a reusit sa ajunga la soseaua Plopeni-General Scarisoreanu si a inceput operatiunile de cautare a celor doi tineri izolati. Ei au fost gasiti si transportati la locomotiva, unde li s-a acordat primul ajutor.
Degerat
Un barbat de 50 de ani din Praid, judetul Harghita, a fost gasit de un echipaj al Ambulantei pe o strada din oras, cu degeraturi la maini si la picioare si in stare de hipotermie din cauza gerului. Potrivit directorului Serviciului Judetean de Ambulanta Harghita, dr. Peter Szilard, salvarea a fost solicitata sa acorde primul ajutor unui barbat cazut pe o strada din Praid. Echipajul de la ambulanta din Corund, care s-a deplasat la fata locului, a constatat ca barbatul suferise degeraturi la maini si la picioare si era in stare de hipotermie, motiv pentru care a fost dus la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, unde a ramas internat. In judetul Harghita, ieri dimineata s-au inregistrat temperaturi negative extreme de pana la minus 25 de grade Celsius la Miercurea Ciuc si de minus 23 de grade Celsius la Joseni si Toplita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.