Parlamentarii si ministri si-au rotunjit semnificativ averile pe parcursul anului trecut. Daca activitatile profesionale ale unora dintre alesi au lasat de dorit, la capitolul avere acestia au facut progrese impresionante, achizitionand terenuri,
Parlamentarii si ministri si-au rotunjit semnificativ averile pe parcursul anului trecut. Daca activitatile profesionale ale unora dintre alesi au lasat de dorit, la capitolul avere acestia au facut progrese impresionante, achizitionand terenuri, case, sau bijuterii. Campion la tranzactii cu terenuri este deputatul PDL Cristian Boureanu, in timp ce liberalul Horea Uioreanu a primit pe post de cadou de nunta peste doua miliarde lei vechi.
Melescanu si-a luat un ceas de 8000 de euro
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si-a intregit colectia de ceasuri de colectie, achizitionand anul trecut un Rolex in valoare de 8000 de euro. Potrivit declaratiei de avere, liberalul este posesorul altor trei ceasuri, marci renumite, precum "Omega", "Mont Blanc", sau "Vacheron et Constantin". El a castigat in ultimul an fiscal, in calitatea de profesor universitar, 12.125 de lei de la Universitatea Bucuresti, si 750 de lei, de la Universitatea Dimitrie Cantemir. Melescanu mai beneficiaza si de o pensie de la Ministerul Afacerilor Externe, in ultimul an fiscal obtinand din aceasta sursa de 25.200 lei. Un alt membru al Cabinetului Tariceanu, ministrul de Externe Adrian Cioroianu, si-a cumparat in 2007, impreuna cu logodnica sa, Alexandra Coman, un apartament in valoare de 375.000 de euro, in Bucuresti. In schimb, liberalul s-a indatorat cu 190.000 de euro la banca, creditul fiind scadent in anul 2032, potrivit declaratiei sale de avere.
Pedelistii si-au cumparat terenuri si case
Deputatul PDL Cristian Boureanu a reusit, in 2007, performanta de a achizitiona nu mai putin de 17 terenuri, 16 dintre acestea fiind cumparate in comun cu fratele sau. Pe de alta parte, pedelistul a obtinut anul trecut aproximativ 3,7 milioane de euro din instrainarea, catre societati comerciale, a trei terenuri din Ilfov, Bucuresti si Prahova. Boureanu sta din ce in ce mai bine si la capitolul obiecte personale, din declaratia sa de avere reiesind ca valoarea obiectelor de uz caznic de argint detinute a crescut de la 25.000 de euro, la inceputul lui 2007, la 40.000 de euro, la sfarsitul anului. Bijuteriile de aur, argint, diamante si ceasurile, achizitionate in perioada 1997-2007 se ridica la o valoare de 220.000 de dolari. Si deputatul PDL Daniel Buda si-a sporit atat conturile cat si proprietatile. El a achizitionat in 2007 doua terenuri, doua apartamente, o casa de locuit si o mie de metri patrati intr-o cladire in constructie. Buda a vandut totusi trei terenuri si trei apartamente, in decembrie 2007, obtinand peste sapte milioane de lei. Si conturile au crescut: unul dintre acestea de la zece mii de euro in 2006 la 41.070 euro, un altul de la 1665 lei la 1.595.169, in vreme ce un alt treilea cont, care in 2006 era de 9000 RON, s-a dublat. Veniturile, in schimb, au ramas constante.
Oprea, 2,5 milioane euro din terenuri
Deputatul PSD Gabriel Oprea a obtinut, in a doua jumatate a anului trecut, 2.500.000 de euro in urma vanzarii a doua terenuri in Pipera. Din banii obtinuti si-a cumparat un Mercedes si si-a platit datoriile la banci, facute pentru investitii imobiliare. Deputatul PSD declara, de asemenea, ca l-a imprumutat, in a doua jumatate a lui 2007, pe Ioan Rus cu suma de 100.000 de euro. Veniturile declarate la finele lui 2007 de catre deputatul PSD sunt cele revenite in primul rand din calitatea de parlamentar, in valoare de 68.568 RON.
Europarlamentarii romani au beneficiat, in mandatul scurt de zece luni pana la euroalegeri, de sume impresionante justificate prin deconturi pentru transport si diurna. Liberalul Tiberiu Barbuletiu a adunat, din diurna si decont pentru transport la PE peste 130.000 euro, situatie similiara cu a pesedistului Cristian Dumitrescu, a carui indemnizatie plus deconturi s-a ridicat la 116.000 euro. La randul sau, europarlamentarul din partea PSD, Ioan Mircea Pascu, a adunat, din "alocatii si transport, inclusiv cabinet" pentru PE nu mai putin de 162.600 euro. Alti alesi si-au rotunjit puternic veniturile prin cadourile primite la nunti sau botezuri. Liberalul Horea Uioreanu a primit cadouri de nunta de invidiat, de 48000 de euro si 112000 RON.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.