In halele din cartierul Marconi dormeau 100 rromi dintre care circa 40 copii. Conform organizatiei EveryoneGroup, pentru apararea rromilor, incendiul a fost pus de o mana criminala. Astfel, focul a izbucnit simultan la ambele hale, desi acestea se af
In halele din cartierul Marconi dormeau 100 rromi dintre care circa 40 copii. Conform organizatiei EveryoneGroup, pentru apararea rromilor, incendiul a fost pus de o mana criminala. Astfel, focul a izbucnit simultan la ambele hale, desi acestea se aflau la zeci de metri una de alta. Viteza raspandirii focului si inaltimea flacarilor i-a facut pe anchetatori sa ia in calcul intentia provocarii unui masacru. Rromii au scapat cu viata pentru ca unul dintre ei a observat flacarile si a reusit sa-i alerteze pe ceilalti. Pe moment, rromii sinistrati au fost adapostiti intr-unul din pavilioanele fostei expozitii de la Roma, urmand a fi evacuati si de acolo. In vara anului 2007 au murit arsi de vii patru copii rromi la Livorno si unul la Bologna. Pe locul incendiului de la Livorno a fost gasita o sticla topita, ceea ce duce la idea unui incendiu provocat, sticla topindu-se la 1000 grade, spre deosebire de 700 grade, temperatura unui incendiu accidental. Atentatul respectiv a fost revendicat de Grupul de Actiune pentru Purificare Etnica (GAPE), care a anuntat ca toti rromii care nu parasesc Italia vor fi omorati. Cu toate acestea, autoritatile italiene i-au acuzat pe parintii copiilor decedati de neglijenta si i-au tinut cateva luni in arest.
George SCARLAT


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.