In primavara aceasta, asteptata "Istorie critica a literaturii romane" va aparea la Editura Paralela 45 intr-un singur volum care numara peste 2.000 de pagini.

"Istoria critica a literaturii romane" , la care criticul literar Nicolae M
In primavara aceasta, asteptata "Istorie critica a literaturii romane" va aparea la Editura Paralela 45 intr-un singur volum care numara peste 2.000 de pagini.

"Istoria critica a literaturii romane" , la care criticul literar Nicolae Manolescu lucreaza de dinainte de 1989, va aparea in aceasta primavara la Editura Paralela 45, potrivit NewsIn. Lucrarea, care depaseste doua mii de pagini, va ajunge pe rafturile librariilor la sfirsitul lui aprilie sau la inceputul lui mai, dupa estimarile editurii. Calin Vlasie, directorul general al editurii, a declarat ca autorul a predat pina acum 99,9% din lucrare si ca Paralela 45 se pregateste de cinci ani pentru acest eveniment editorial.

Daca initial Nicolae Manolescu a intentionat sa-si publice istoria in cinci volume, editura a insistat ca lucrarea sa apara intr-un singur volum totalizator. In "Istoria critica a literaturii romane" vor intra, cronologic, autori de la inceputurile literaturii si pina in 2000, structura fiind data de curente si scoli literare. Abordarea istorica va fi, insa, dublata de o perspectiva critica, a precizat Manolescu, modul in care fiecare opera a fost receptata critic capatind, in studiul de fata, un accent semnificativ: "Pana acum, receptarea nu s-a luat in considerare. Istoria literaturii este o istorie de opere si autori, nu de puncte de vedere critice. Eu ies din acest canon didactic", a precizat criticul. Calin Vlasie a subliniat importanta majora a aparitiei acestei carti, echivalind-o ca impact cu aparitia "Istoriei literaturii romane de la origini pina in prezent", de G. Calinescu, publicata in 1941. Nimeni, in afara de Manolescu, nu ar fi fost in stare sa definitiveze un astfel de proiect, a mai adaugat directorul editurii.

"Istoria critica a literaturii romane" va include si primul volum, publicat de presedintele Uniunii Scriitorilor in 1990 si dedicat romanului pasoptist, de data asta intr-o varianta revizuita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.