Favoritii prezidentialelor din Georgia vor urmari o politica prooccidentala, sustinuta de peste 90% dintre cetateni.

Pestre 3 milioane de georgieni sint asteptati sa se prezinte simbata la urne in cadrul alegerilor prezidentiale anticipate, dar si pentru a se exprima, in cadrul unui referendum, asupra aderarii la NATO a fostei republici sovietice. Favoritul alegerilor prezidentiale este actualul sef al statului, prooccidentalul Mihail Saakasvili, insa procentele cu care il crediteaza sondajele variaza intre 25 si 52%. Pentru cistigarea alegerilor, Saakasvili trebuie sa obtina peste 50% din voturi, in caz contrar urmind sa se organizeze un al doilea tur de scrutin, pe 19 ianuarie.

Miza anticipatelor prezidentiale tine de redefinirea prerogativelor prezidentiale, principalul candidat al opozitiei, Levan Gaceciladze, promitind reducerea acestora si transformarea Georgiei intr-o republica parlamentara. De altfel, toti opozantii lui Saakasvili il acuza pe acesta de autoritarism si de slabele performante economice. In ciuda puternicelor investitii straine, venitul mediu lunar al georgienilor nu depaseste 200 de dolari, iar un sfert din populatie traieste sub limita oficiala a saraciei, stabilita la 72 de dolari. Opozitia ii reproseaza actualului presedinte si manipularea mass-media, prin interzicerea activitatii celui mai important post de televiziune al opozitiei, Imedi. Saakasvili a fost nevoit sa revina asupra acestei decizii in urma presiunilor exercitate de UE.

Sansele opozitiei georgiene sint insa extrem de reduse, deoarece cele citeva saptamini pe care le-a avut la dispozitie au fost insuficiente pentru stabilirea unui candidat unic, voturile urmind sa se imparta intre nu mai putin de sapte candidati. Cel mai bine plasat dintre acestia, Levan Gaceciladze, doreste sa urmeze aceeasi linie de politica externa ca si actulul sef al statului, fiind hotarit sa integreze Georgia in NATO si in UE. Sondajele de opinie arata ca doar 6% dintre georgieni nu doresc aderarea tarii lor la NATO, context in care referendumul pe aceasta tema, care va avea loc paralel cu alegerile de simbata, are un caracter mai mult simbolic.

Presedintele Saakasvili, ales in fruntea statului in urma Revolutiei Trandafirilor din 2004, si-a axat campania electorala pe promisiunea de a indrepta tara catre Occident. Totodata, el a fost singurul candidat prezidential care a promis readucerea republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud, sprijinite de catre Moscova, sub controlul guvernului georgian. "Sint sigur ca alegerile de pe 5 ianuarie ne vor oferi un bilet de tren care ne va duce la Suhumi’’ (capitala Abhaziei), a declarat Saakasvili in timpul campaniei. Educat in SUA si casatorit cu o olandeza, Saakasvili a incercat in campania electorala sa cultive sentimentul antirus al georgienilor, intarit deja de numeroasele sanctiuni economice si diplomatice impuse Georgiei de catre Rusia in ultimii patru ani.