Polita de asigurare Casco pentru aeronava Tarom avariata pe 30 decembrie 2007 acopera o suma asigurata de 10 milioane de dolari, a anuntat asiguratorul flotei operatorului aerian, Astra Asigurari, citat de Mediafax.
"In zilele de 2 si 3 ianuarie
Polita de asigurare Casco pentru aeronava Tarom avariata pe 30 decembrie 2007 acopera o suma asigurata de 10 milioane de dolari, a anuntat asiguratorul flotei operatorului aerian, Astra Asigurari, citat de Mediafax.
"In zilele de 2 si 3 ianuarie, reprezentantii companiei britanice Air Claims Service, companie de evaluare si lichidare daune aviatice desemnata de reasiguratori, au realizat, impreuna cu reprezentantii Astra Asigurari si oficialii Tarom, o prima evaluare a gradului de avariere a aeronavei", se arata intr-un comunicat al asiguratorului roman.
In urma evaluarii, se va realiza raportul privind nivelul pagubelor produse aeronavei, urmand ca in baza acestuia sa se stabileasca urmatoarele etape ale procesului de despagubire, se precizeaza in comunicat.
O aeronava a companiei Tarom, de tipul Boeing 737-300, ce efectua zborul Bucuresti- Sharm El Sheikh, si avea la bord 117 de pasageri si 6 membri ai echipajului, a intrat in plin, duminica, 30 decembrie, intr-o masina de la intretinere aflata pe pista de decolare.
Evenimentul nu s-a soldat cu victime, insa aeronava are afectate trenul de aterizare, jamba, fuselajul de pe partea stanga, motorul principal in totalitate, aripa stanga, precum si deformari ale structurii si pe celelalte parti. Avionul este asigurat de Astra Asigurari, in urma unui contract de asigurare castigat prin licitatie in luna martie 2007.Prima de asigurare pentru flota Tarom se ridica la aproape 7 milioane de leiValoarea primei se ridica la 6,98 milioane de lei pentru asigurarea flotei de aeronave Tarom in perioada 1 mai 2007 - 30 aprilie 2008.
Astra Asigurari furnizeaza pentru aeronavele civile ale operatorului roman o polita Casco (inclusiv piese de schimb si echipamente) pentru toate riscurile si o polita de asigurare de raspundere (raspunderi legale generale ale liniilor aeriene fata de terti, terte aeronave, pasageri, bagaj, cargo, posta inclusiv raspundere pentru produse/operatori/hangar/amplasament).
"Conform practicilor si procedurilor de asigurare si avand in vedere riscurile deosebite si valorile mari implicate, contractele de asigurare de aviatie sunt reasigurate cu reasiguratori internationali", se arata in comunicatul Astra.
Reasiguratorul pentru polita Tarom este Global Aerospace Underwrinting Managers (GAUM), un grup de reasigurare alcatuit din National Indemnity/ Berkshire Hathaway, Munich Re/Great Lakes, Tokio Marine si Mitsui Sumitomo, care, impreuna cu alti peste 20 de reasiguratori internationali specializati in riscuri aviatice, au preluat in proportie de 100% riscurile politei de asigurare pentru aeronavele operatorului aerian roman.Riscurile au fost plasate prin brokerul de reasigurare Willis."Astra impreuna cu reasiguratorii si brokerul de reasigurare vor intreprinde toate demersurile necesare platii despagubirii catre asigurat in cel mai scurt timp, dupa finalizarea procedurilor curente in astfel de situatii", se mai arata in comunicat. GAUM a mai fost lider al politei Casco pentru toate riscurile si raspundere civila fata de terti pentru Tarom intre anii 1991 si 1996, perioada in care a platit daunele aferente catastrofei Airbus de la Balotesti si doua daune totale la aeronave Boeing 707, apartinand operatorului roman.
Printre clientii Astra Asigurari se numara companiile Blue Air, Romavia, Romaero, Aeroportul International Bucuresti-Baneasa "Aurel Vlaicu" si Aeroclubul Romaniei.
Astra a fost infiintata in anul 1991 si are un capital social de 192,71 milioane de lei.
Principalii actionari ai companiei sunt Nova Trade - 73% si grupul austriac Uniqa Group - 27 %.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.