A nins abundent, asa cum meteorologii prognozau de cateva zile. Insa si de aceasta data autoritatile au fost surpinse nepregatite. "Se circula in conditii de iarna" e singurul lucru pe care-l auzim. De fapt, drumurile sunt blocate, iar calea ferata
A nins abundent, asa cum meteorologii prognozau de cateva zile. Insa si de aceasta data autoritatile au fost surpinse nepregatite. "Se circula in conditii de iarna" e singurul lucru pe care-l auzim. De fapt, drumurile sunt blocate, iar calea ferata abia de se mai zareste. Sud-estul Romaniei, inclusiv Bucurestii, a fost paralizat ieri, celor doua aeroporturi din capitala au fost inchise, porturile de la Marea Neagra, la fel. La ora 11.00, potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administrative, erau afectate de zapada 8 judete si Capitala.
Astfel, in judetul Mehedinti, zeci de subofiteri in rezerva si agenti de politie rutiera sau de politie rurala interveneau pentru deblocarea drumurilor impracticabile ca urmare a ninsorii abundente din ultimele zile. In judetul Dolj, erau blocate zeci de drumuri. Rudele unui barbat care a decedat in comuna Botosesti-Paia nu au putut ajunge la cimitirul din localitate pentru a-si ingropa mortul pentru ca drumul a fost blocat. In judetul Olt cateva localitati au ramas si fara energie electrica. Doi pacienti din judet, diagnosticati cu boli renale, nu au putut ajunge la Centrul de Hemodializa de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova din cauza drumurilor impracticabile. In judetul Teleorman nu se putea circula intre Turnu Magurele si Rosiori de Vede si pe alte cateva drumuri judetene. Si in judetul Giurgiu erau blocate sase drumuri judetene, iar pe doua drumuri nationale era restrictionata circulatia, respectiv DN5: Bucuresti-Giurgiu si DN6: Bucuresti-Alexandria.
Coada la Vama
Vama Giurgiu a fost inchisa, incepand cu ora 5.30. Dupa noua ore, circulatia rutiera in Vama Giurgiu a fost reluata, "normal", pe sensul Bulgaria-Romania. A ramas insa blocata pe sensul Romania-Bulgaria pentru ca autoritatile bulgare au declarat stare de urgenta, din cauza conditiilor meteo nefavorabile si nu au permis accesul autoturismelor pe teritoriul lor. In judetul Calarasi a fost restrictionata circulatia pe DN31 Oltenita-Calarasi. Peste 20 de masini erau blocate ieri, la pranz, pe DN3A, la intrarea in Lehliu Gara. In apropierea trecerii la nivel cu calea ferata din zona Dragos Voda au avut loc peste 20 de tamponari usoare. Si DN41 a fost inchis intre Chirnogi si Cascioarele. Si in judetul Constanta, ieri dimineata erau blocate doua drumuri nationale: DN38 Agigea-Negru Voda si DN3 Basarabi-Ostrov. Mai mult, ramasesera fara curent electric localitatile: Adamclisi, Albesti, Agigea, Cumpana, Deleni, Limanu, Independenta, Dumbraveni, Chirnogeni. In judetul Ialomita se circula extrem de greu, iar 15 autovehicule, intre care patru microbuze pline cu copii, au ramas blocate in zapada, pe un drum judetean, in zona orasului Tandarei. Autostrada Soarelui a fost inchisa pe tronsoanele Fundulea-Fetesti si Drajna-Fetesti. La Braila, cursele cu bacul pe Dunare au fost intrerupte ieri dupa-amiaza din cauza valurilor puternice care puneau in pericol siguranta calatorilor. "Capitania a lasat la latitudinea noastra sa decidem daca intrerupem sau nu cursele. Spre siguranta calatorilor am intrerupt aceste curse pe care le facem spre Tulcea, Constanta si Insula Mare a Brailei. Oamenii au inteles situatia", a declarat Liviu Adam, ofiter de serviciu Trecere Bac Braila.
Promisiune de normalitate
La ora 14.30, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban anunta ca situatia plecarilor si sosirilor din Gara de Nord din Capitala va fi reglementata pana la 17.00. De asemenea, oficialul a precizat ca, la ora 14.30, respectiv 15.00 au fost redeschise aeroporturile din Otopeni, respectiv Baneasa, ramanand insa inchise porturile maritime. Imediat ce viscolul inceteaza, drumarii au ca prioritate Autostrada Soarelului, tronsonul Bucuresti-Fetesti. Au fost de asemenea pregatite 20 de utilaje de deszapezire pentru DN2A Constanta-Bucuresti, DN39 Vama Veche-Constanta si DN5 Giurgiu-Bucuresti.
Peste o mie de romani blocati in Bulgaria
Aproximativ 1300 de cetateni romani se aflau ieri blocati in Bulgaria, din cauza ninsorilor abundente.
Potrivit Ministerului de Externe, ieri dimineata a fost raportata blocarea unui autocar cu 18 turisti romani in dreptul localitatii Biala. S-a reusit deblocarea acestuia abia dupa trei ore. Si tot ieri, circa 70 de autoturisme si 2 autocare erau blocate la Razgrad, la circa 60 de kilometri de Ruse, in apropierea unei benzinarii. Autoritatile bulgare nu permiteau iesirea autoturismelor din localitate, din cauza existentei pe partea carosabila a unor tiruri rasturnate. In localitatea Razgrad a fost decretata stare de urgenta. Intr-o situatie similara se aflau 80 de romani izolati in localitatea Tar Kaloian si alti cativa romani blocati in regiunea Stara Zagora - Kazanlac. Aproximativ 20 de autocare si 10 autoturisme care se intorceau din Turcia au fost deviate de catre politia locala bulgara catre cele mai apropiate orase, unde o parte din turistii romani s-au cazat. MAE preciza ieri ca o situatie aparte o constituie cazul unui autocar, al carui sofer a ignorat avertizarile politiei bulgare si a parasit orasul Stara Zagora, ramanand blocat la aproximativ 20 de kilometri in afara localitatii. In pofida interventiei autoritatilor, nici la orele pranzului nu se reusise deblocarea acestuia. In cadrul Ambasadei Romaniei in Bulgaria a fost creata o celula de criza care monitorizeaza permanent situatia si mentine contactul cu cetatenii romani si cu autoritatile locale bulgare, indeosebi protectia civila, solicitand interventia urgenta a acestora in vederea sprijinirii cetatenilor romani.
Comitete de urgenta
Inventar de urgenta pentru gravide. Bolnavii care necesita dializa vor fi internati pana trece "vremea rea".
La Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta pentru stabilirea masurilor necesare combaterii si inlaturarii efectelor produse de vremea nefavorabila. Astfel, reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta vor asista echipele Electrica in cazul interventiilor in localitatile unde au fost semnalate avarii ale retelei electrice. De asemenea, se va acorda sprijinul necesar in interventia ambulantelor in zonele cu acces dificil. Fortele MIRA aflate in teren, in special cele ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si ale Politiei Rutiere au fost suplimentate, inclusiv in zonele rurale. Si la Ministerul Sanatatii Publice (MSP) s-a decis constituirea Comitetului de coordonare pentru protejarea starii de sanatate a populatiei si prevenirea situatiilor de urgenta in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute si caderi abundente de zapada, condus de medicul Raed Arafat. Ieri dimineata s-a elaborat si transmis in tara Planul de masuri potrivit caruia Autoritatile de Sanatate Publica (ASP) si Serviciile judetene de ambulanta vor colabora cu prioritate cu reprezentantii prefecturilor si cei ai comitetelor pentru situatii de urgenta. Statiile si substatiile de ambulanta au datoria de a solicita sprijinul serviciilor de urgenta pentru deblocarea cailor de acces. Au prioritate caile de acces de la cabinetele medicilor de familie si spitale. Cu ajutorul medicilor de familie, reprezentantii ASP vor realiza de urgenta inventarierea cazurilor care pot deveni urgente medicale (ex: gravide cu risc sau ultima luna de sarcina, copii cu diverse afectiuni, bolnavi cronici care au nevoie de supraveghere, bolnavi dializati, varstnici cu nevoi speciale etc.). Pacientii care necesita dializa vor fi transportati de urgenta in spitale unde vor ramane internati pana cand situatia meteorologica le va permite deplasarea in regim ambulator. Vor fi, de asemenea, internati, bolnavii cronici care au nevoie de monitorizare si supraveghere permanenta.
Pentru restul populatiei, MSP recomanda evitarea deplasarii in spatii deschise si a expunerii la frig; consumul unei alimentatii bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume; evitarea consumului de bauturi alcoolice etc. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si varstnicilor, mai ales celor cu afectiuni cardiace si respiratorii.
Macazuri blocate in Gara de Nord
Toate trenurile care plecau sau soseau, ieri, in Gara de Nord din Capitala, in intervalul 6.00-11.00, au fost blocate din cauza defectiunii macazurilor afectate de caderile masive de zapada. "Este o situatie de urgenta, iar acum sunt 200 de oameni care lucreaza. Se circula foarte greu", declara directorul de exploatare al CFR Calatori, Valentin Dorobantu. La orele pranzului, la sosire in Gara de Nord, trenurile inregistrau sute de minute de intarziere. Spre exemplu, Acc1788, cu sosire la 6.57, din directia Pitesti avea 200 de minute intarziere, R638, cu sosire la 7.12, din directia Ploiesti - 180 de minute, Acc1654, cu sosire la 7.27, din directia Vatra Dornei - 90 de minute, R696, cu sosire la 7.26, din directia Timisoara - 180 de minute, P7032, cu sosire la 6.32, din directia Slobozia - 220 de minute, Acc1644, cu sosire la 7.19, din directia Sighetu Marmatiei - 180 de minute, P9104, cu sosire la 7.34, din directia Tirgoviste - 150 de minute. La plecare erau de asemenea sute de minute de intarziere: Acc1789, cu plecare la 7.20, in directia Pitesti - 180 de minute, P5021, cu plecare la 7.52, spre Buzau - 150 de minute, P8121, cu plecare la 8.00, spre Urziceni - 150 de minute sai Acc797, cu plecare la 8.45, spre Craiova - 90 de minute.
Aeroporturile bucurestene au fost inchise
Aeroporturile internationale "Henri Coanda" - Otopeni si "Aurel Vlaicu" - Baneasa au fost inchise ieri dimineata, iar multe dintre zboruri au fost anulate. Spre exemplu, Compania TAROM a fost obligata sa anuleze sase zboruri cu plecare de pe Otopeni, respectiv: RO7111/RO7521 Bucuresti-Antalya/Cluj-Antalya si retur, RO651/RO347 Bucuresti-Cluj-Viena, RO341 Bucuresti-Viena, RO641 Bucuresti-Cluj si RO601 Bucuresti- Timisoara. Pasagerii acestor zboruri au fost reprogramati pentru zboruri ulterioare. Alte zboruri ale companiei, locale sau internationale, care trebuiau sa decoleze in cursul diminetii de ieri au fost intarziate la decolare pana dupa ora 14.30, cand Aeroportul "Henri Coanda" a anuntat ca se va redeschide pentru traficul aerian la sol. Pasagerii ramasi la sol au primit bauturi racoritoare si sandwich-uri.
Purtatorul de cuvant al Aeroportului "Henri Coanda", Valentin Iordache, anunta ieri ca, la ora 10.30 s-a hotarat inchiderea aeroportului timp de patru ore, pentru deszapezire. In aceste conditii, multe zboruri ale unor companii cu destinatia Milano, Roma, Venetia, Budapesta, Bruxelles, Sharm-El-Sheikh si Antalya au fost anulate. Si oricum, din cele peste 20 de zboruri care urmau sa se efectueze, incepand cu ora 5.00, doar unul fusese realizat, respectiv cel spre Varsovia. Avionul reusise sa decoleze la 7.42, in loc de 6.00. Si Aeroportul din Baneasa a fost inchis in jurul orei 10.30, pentru curatarea pistei. Stefan Mladin, directorul general al aeroportului a declarat ca, ieri dimineata, dupa ora 5.30, nu a mai putut fi facuta nici o decolare, desi erau programate, pana la ora inchiderii aeroportului, cinci zboruri. Si aeroportul din Craiova a fost ieri, temporar inchis pentru deszapezire.
Se poate si asa!
Politistii de la Brigada Rutiera Vrancea au amendat Sectia Drumuri Nationale cu 780 de lei fiindca utilajele de deszapezire nu au intervenit pe un drum national. Inspectorul Daniel Fatu, comandantul Brigazii Rutiere Vrancea, a declarat ieri ca cei de la Drumuri nu au intervenit, pe 1 ianuarie 2008, pentru deszapezirea DN23 Focsani-Vulturu-Maicanesti. "Fiindca pe drum a existat zapada si gheata, traficul a fost ingreunat si s-au produs mai multe accidente rutiere. Noi am scris procesul verbal de amenda astazi",
a spus Daniel Fatu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.