Publicatia austriaca aminteste ca vechile state comunitare priveau cu scepticism aderarea celor doua state balcanice, majoritatea observatorilor independenti acuzand faptul ca nici Romania, nici Bulgaria, nu erau pregatite pentru un asemenea pas, in
Publicatia austriaca aminteste ca vechile state comunitare priveau cu scepticism aderarea celor doua state balcanice, majoritatea observatorilor independenti acuzand faptul ca nici Romania, nici Bulgaria, nu erau pregatite pentru un asemenea pas, in pofida discursurilor pline de speranta si optimism rostite de liderii de la Bucuresti si Sofia la 1 ianuarie 2007. Criticile au fost confirmate un mai tarziu, scrie Die Presse, subliniind ca ambele state au mari carente in implinirea obiectivelor impuse de Bruxelles. Inainte de aderare, reforma Justitiei in Romania se derula fara probleme, insa ritmul a scazut vizibil dupa ianuarie 2007, in pofida unei cresteri economice semnificative. In acelasi timp, luptele dintre palate la Bucuresti par a consuma intreaga energie necesara inregistrarii unui adevarat progres, iar tara a pierdut trenul imbunatatirii imaginii in UE, relateaza cotidianul austriac. In Bulgaria, lupta impotriva criminalitatii organizate stagneaza, autoritatile neelucidand nici macar partial asasinatele la comanda si reglarile de conturi din ultimii ani. "Nimic nu s-a schimbat in Bulgaria odata cu aderarea", acuza liderul opozitiei si primar al Sofiei, Boris Borisov. Cotidianul austriac precizeaza ca posibilitatile de sanctionare a Romania si Bulgariei de catre Comisia Europeana sunt destul de reduse, luand in considerare faptul ca cele doua tari beneficiaza doar de o mica parte din fondurile UE, iar eventualele masuri coercitive la adresa noilor state membre nu s-ar rasfrange decat asupra populatiei, si nu asupra clasei politice. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.