Profesorii ar putea avea un cod etic, din anul scolar 2008/2009, stipulat in legea privind statutul personalului didactic. Acesta le va interzice sa faca meditatii cu proprii elevi si va exclude relatiile sexuale cu acestia, indiferent daca scolarii
Profesorii ar putea avea un cod etic, din anul scolar 2008/2009, stipulat in legea privind statutul personalului didactic. Acesta le va interzice sa faca meditatii cu proprii elevi si va exclude relatiile sexuale cu acestia, indiferent daca scolarii sunt minori sau majori. Deontologia profesionala a profesorilor ar putea fi stabilita prin lege, in anul scolar 2008/2009, daca proiectele legislative initiate de ministrul educatiei Cristian Adomnitei vor fi aprobate de Parlament. Noul statut al personalului didactic stipuleaza clar interzicerea hartuirii sexuale si a relatiilor sexuale cu elevii, inclusiv a relatiilor consensuale, indiferent daca elevii sunt minori sau majori si interzicerea oricaror forme abuzive de autoritate. "E o chestiune de etica obligatorie, care trebuie sa fie si in scris. Statutul personalului didactic va stipula foarte clar care sunt drepturile elevilor si profesorilor care trebuie aparate" a declarat ministrul educatiei, Cristian Adomnitei. Adomnitei a precizat ca "anul trecut, am vrut sa luam masuri, dar nu am avut baza legala", referindu-se la cazul elevului Bogdan Costache, in varsta de 18 ani, care s-a sinucis, in 24 mai 2007, aruncandu-se de la etajul noua al blocului in care locuia profesoara cu care se banuia ca avea o relatie intima. Elevul se afla la o sedinta de meditatii pentru bacalaureat, cu profesoara de romana Corina Vasile.

Fondul clasei, strict interzis
Potrivit proiectului, in relatiile cu elevii, personalul didactic are obligatia de a asigura ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor prin supravegherea permanenta a acestora pe tot parcursul activitatilor in scoala, cat si in cadrul activitatilor in afara acesteia, in vederea asigurarii securitatii tuturor celor implicati in aceste actiuni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.