Dupa cele dintii estimari, 2008 va fi mai bogat in premiere romanesti decit predecesorul sau.Cel mai probabil, debutul in lungmetraj al luiHoratiu Malaele, „Nunta muta", va da pieptcu publicul in 2008 Cel care va deschide anul cinematografic 2008 este Sergiu Nicolaescu cu al sau „Supravietuitor", a carui premiera este programata pe 1 februarie. Pelicula - in care regizorul apare in tripla ipostaza, dintre care una interpretata de actorul ceh Peter Falc - este produsa de MediaPro, beneficiind si de fonduri de la CNC, si are in distributie varii staruri autohtone, printre care Jean Constantin, Vladimir Gaitan si Ion Dichiseanu. „Supravietuitorul" a insumat 41 de zile de filmare, 31.000 de metri de pelicula, o distributie formata din 45 de actori si o echipa de 84 de persoane. Gata la cheie este si pelicula lui Radu Muntean, „Boogie", care isi va avea probabil premiera autohtona in a doua jumatate a anului, dupa ce va fi prezenta in circuitul festivalier. Lungmetrajul, axat pe povestea a trei prieteni care se regasesc dupa ani la mare, de 1 Mai, ii are in distributie pe Anamaria Marinca, Dragos Bucur, Mimi Branescu si Adrian Vancica. Filmul lui Nae Caranfil, cu care regizorul a participat la Festivalul de la Locarno, „Restul e tacere", va avea premiera romaneasca pe 7 martie. Scenariul - premiat de multiple ori inainte sa ajunga superproductie autohtona de 2,4 milioane de euro - se concentreaza asupra unui alt film: „Independenta Romaniei" (1911). In distributie figureaza Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, dar si Mirela Zeta, Silviu Biris, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu. Intre timp, Nae Caranfil se va ocupa de obtinerea finantarilor necesare transpunerii pe marele ecran a scenariului sau cistigator la CNC, „Alice in tara tovarasilor".

E foarte probabil ca in anul curent sa fie finalizat debutul in lungmetraj al lui Radu Jude, „Cea mai fericita fata din lume", al carui scenariu se afla deocamdata printre finalistele unei competitii la Sundance. Producatoarea peliculei, Ada Solomon, spera ca filmarile sa inceapa in perioada mai-iunie. Povestea lui Jude are in centru destinul unei fete care cistiga o masina la un concurs publicitar si, acompaniata de parinti, trebuie sa ajunga in Bucuresti pentru a filma un spot. Si scenariul „Un balon in forma de inima", de Catalin Mitulescu, are sanse mari sa fie transpus pe marele ecran in 2008. Potrivit sinopsisului, filmul are in centru relatia amoroasa dintre un orfan de 17 ani, Anechitoaia, si o adolescenta, pusa la incercare cind asupra eroului planeaza banuiala ca ar fi ucis un batrin.

Transilvania Film are si ea in portofoliu un debut in lungmetraj, si anume cel al cineastului premiat la Locarno, Adrian Sitaru. Filmul, intitulat „Pescuit sportiv", ii are in distributie pe Maria Dinulescu, Ioana Flora si Adrian Titieni si spune povestea unui cuplu care trece printr-o situatie traumatica, si anume accidentarea unei tinere. Tot de la Transilvania Film vine lungmetrajul Ancai Damian, „Intilniri incrucisate", un triptic cu o distributie romano-finlandeza. Acesta ii are in distributie pe Andi Vasluianu, Ion Sapdaru, Mimi Branescu, Matti Ristinen si Oxana Moravec, iar scenariul include si o poveste de dragoste, dar si un episod filmat la Penitenciarul Rahova. Datele ambelor premiere nu au fost inca decise.

MediaPro mai pregateste trei premiere pentru 2008. Pe 25 aprilie este programata lansarea in Romania a peliculei „Poveste de cartier" de Theodor Halacu-Nicon, cineastul responsabil si pentru „Trei frati de belea". Cel mai recent lungmetraj semnat Stere Gulea, „Week-end cu mama", isi va avea si el premiera in anul curent, dar cind va avea aceasta loc nu se stie inca. Filmul, care o are pe Adela Popescu in rolul principal, urmareste destinul unei mame plecate la munca in strainatate. Odata revenita in tara, descopera ca fiica ei a fugit de acasa, a devenit depen-denta de droguri si mama la rindul ei.

Gulea nu este singurul regizor veteran care revine in 2008. Si Mircea Daneliuc va avea o premiera: „Legiunea straina", produs de Castel Film, rolurile principale revenindu-le lui Catalin Paraschiv, Rica Raducanu si Oanei Piecnita. Pe Daneliuc il secundeaza Radu Gabrea, care are nu mai putin de doua pelicule noi: „Cocosul decapitat" si „Calatoria lui Gruber". Si Alexa Visarion se pregateste de o lansare in anul curent, fiind vorba despre filmul „Luna Verde", potrivit NewsIn. Ultima pelicula din mineca MediaPro este „Fire and Ice", un lungmetraj abundent in efecte speciale si realizat integral in Romania. Tot in anul curent va putea fi vazut pe marile ecrane autohtone lungmetrajul lui Adrian Popovici, intitulat „Un acoperis deasupra capului". In rolurile principale au fost distribuite Mara Nicolescu si Gabriela Butuc; ele interpreteaza doua tinere „date afara" dintr-un spital psihiatric, care se stabilesc intr-un catun din Delta, in ciuda opozitiei crescinde a comunitatii.