Regele Mihai I a desemnat-o, in cadrul unei ceremonii private, pe Principesa Margareta drept succesoarea sa dinastica. Alteta Sa Regala Margareta va deveni Principesa Mostenitoare a Romaniei si va ramane, dupa decesul Regelui, Custode al Coroanei.
Regele Mihai I a desemnat-o, in cadrul unei ceremonii private, pe Principesa Margareta drept succesoarea sa dinastica. Alteta Sa Regala Margareta va deveni Principesa Mostenitoare a Romaniei si va ramane, dupa decesul Regelui, Custode al Coroanei. Noul Statut Dinastic al Familiei Regale, semnat de Maiestatea Sa la fix sase decenii dupa ce a fost silit de comunisti sa abdice fortat, clarifica astfel lucrurile in privinta succesiunii la tron. De asemenea, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen va primi titlul de Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei, dupa decesul Regelui.
"Eu, Mihai I, in virtutea autoritatii pe care o am ca Sef al Casei Regale a Romaniei, urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii familiei mele, in deplina conformitate cu valorile si principiile Uniunii Europene, care garanteaza fiecaruia dreptul de a-si exprima identitatea si idealurile, actionand in conformitate cu vointa mea libera, decid ca fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic si Sef al Casei Regale a Romaniei, dupa moartea mea". se arata in documentul Casei Regale.
Succesiune la tron in stil european
Regele Mihai I cere Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice, in cazul in care natiunea romana si Parlamentul vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamant. "In semn de recunoastere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, in special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii. Aceasta nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti", precizeaza Maiestatea Sa. Conform noului statut al Casei Regale, Coroana va trece de la Seful Casei Regale la primul nascut barbat, si, in lipsa unui barbat la prima nascuta femeie. Dupa Principesa Margareta, linia de succesiune la tron este urmatoarea: ASR Principesa Elena a Romaniei, Nicolae de Roumanie Medforth Mills, care va deveni ASR Principele Nicolae al Romaniei la 1 aprilie 2010, Elisabeta Karina, ASR Principesa Irina, Michael de Roumanie Kreuger, Angelica de Roumanie Kreuger, ASR Principesa Sofia a Romaniei, Elisabeta Maria Biarneix, ASR Principesa Maria a Romaniei.
Principele Consort al Romaniei
Principele Radu va primi titlul de "Principe al Romaniei" si calificativul de "Alteta Regala", care sunt acordate ad personam si prin urmare, nu sunt transmisibile. Principele va ramane membru non-dinastic al Casei Regale a Romaniei, iar dupa decesul Regelui, Principele Radu va deveni Principele Consort al Romaniei. De asemenea, fiul Principesei Elena, Nicolae va primi calificativul de Alteta Regala la implinirea varstei de 25 de ani. "In afara de Regina si de mine, de fiicele mele si de cei mentionati specific in acest document, nu exista nici un alt membru al Casei Regale a Romaniei. Orice adaugire de membri ai Casei Regale poate avea efect numai cu aprobarea Sefului Casei Regale a Romaniei, intr-un document separat, eliberat specific pentru acest scop", stipuleaza Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei.
Cristian ANDREI


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.