Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,5 puncte procentuale, de la 7,5% la 8% pe an, chiar in prima sedinta a Consiliului de Administratie, de la inceputul saptamanii, anticipeaza analist
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,5 puncte procentuale, de la 7,5% la 8% pe an, chiar in prima sedinta a Consiliului de Administratie, de la inceputul saptamanii, anticipeaza analistii Bancii Comerciale Romane (BCR).
Tinta de inflatie pe 2008 este o provocare reala dar nu este imposibil de atins. Cu toate acestea, este necesara o buna coordonare intre politica monetara si fiscala si un cadru mai restrictiv al politicii monetare inca de la inceputul anului", se arata in sinteza macroeconomica publicata de BCR. Autorii sintezei indica pentru 2007 o rata a inflatiei de 6,7%, cu 1,7 puncte mai sus decat limita superioara a intervalului tintit anul trecut de banca centrala. Intr-un scenariu optimist, analistii BCR cred ca rata inflatiei ar putea cobora la finele lui 2008 la 4,8%, in conditiile unui an agricol normal, a unei politicii monetare mai restrictive si a unor presiuni externe relativ constante. Astfel, inflatia s-ar incadra, la limita, in intervalul tintit de banca centrala de 3,8% plus/minus un punct procentual. Referindu-se la anul trecut acestia au spus ca, BNR a atras excesul de lichiditate din piata, intr-o incercare de a mentine rata inflatiei la un nivel cat mai scazut. Ei sunt de parere ca banca centrala a parut a fi foarte preocupata de atingerea tintei de inflatie pe 2008 si a inceput sa atraga din nou depozite pe perioade nestandardizate. "Ministerul Finantelor a facut cheltuieli suplimentare importante in ultima luna, ceea ce condus la un deficit al bugetului consolidat de stat si la un surplus de lichiditate pe piata monetara. Reactia bancii centrale a fost prompta si nu a permis ca dobanzile pe termen foarte scurt sa coboare sub dobanda de politica monetara", se arata in sinteza BCR.
Crestere economica de 6.1% in 2008
In ceea ce priveste Produsul Intern Brut, BCR are proiectii atat pentru 2007, cat si pentru 2008, foarte apropiate de cele publicate de Comisia Nationale de Prognoza, respectiv 392 miliarde lei si 442 miliarde lei. Prognozele difera insa in ceea ce priveste cresterea economica, cu 0,4 puncte mai redusa, in opinia BCR, respectiv 5,7% in 2007 si 6,1% in 2008. BCR anticipeaza pentru acest an continuarea adancirii deficitului de cont curent, la 14,7% din PIB, fata de 13,7% din PIB cat a prognozat pentru 2007. Potrivit analizei BCR, deteriorarea balantei externe nu va duce, insa, la continuarea deprecierii monedei nationale, iar analistii bancii indica un nivel de 3,4 lei/euro la finele acestui an, fata de 3,5 lei/euro, prognoza pentru decembrie 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.