Pretul petroluilui brut a trecut de pragul psihologic de 100 de dolari pe baril pentru prima data in acest an. Cresterile record din ultima perioada ar putea duce catre o inflatie ridicata si o economie globala in scadere, informeaza Eurowebserver.co
Pretul petroluilui brut a trecut de pragul psihologic de 100 de dolari pe baril pentru prima data in acest an. Cresterile record din ultima perioada ar putea duce catre o inflatie ridicata si o economie globala in scadere, informeaza Eurowebserver.com.
Recordurile atinse de pretul petrolului au fost cauzate de mai multi factori, dar in principal de violentele produse in statul african Nigeria, care este unul dintre cele mai mari state producatore de petrol din lume. Pe data de 1 ianuarie militantii din Nigeria au omorat 12 oameni in orasul petrolier Port Harcourt.
Grupuri de militanti inarmati au atacat instalatiile de petrol si au rapit muncitori straini ca parte a campaniei politice incepute in 2006, fapt ce a redus productia totala de petrol a statului african cu aproape o cincime. "Violenta din Nigeria a impins preturile la petrol sa ajunga unde sunt acum, combinat cu faptul ca multi din marii jucatori de pe pietele bursiere sunt inapoi la munca dupa vacanta", a declarat David Aleman, analist senior la Grand Central Trading Co din California.
Nelinistile din alte regiuni petroliere, ca si dolarul in scadere, completate de o iarna rece, ridica intrebari asupra stocurilor petroliere din SUA si au adaugat temeri pe pietele economice din lume, spun analistii.
Cresterile economice cerute de China si India au jucat de asemenea un rol important. "Este atat de multa neliniste politica in Pakistan, Nigeria, Venezuela si Irak, iar cand ai preturi crescute la petrol si insuficiente, toate se combina", a declarat David Buik de la compania BGC Partners. Producatori de petrol ai organizatiei OPEC au acuzat ca pe piete se fac tranzactii speculative, spunand ca nu este destul combustibil pentru a face fata cererii de pe piete.
Pretul petrolului s-a mentinut ieri in jurul valorii record de 100 de dolari, atinsa miercuri seara, piata asteptandu-se la preturi ridicate in continuare, avand in vedere ca fondurile se indreapta catre bunuri considerate sigure, conform Reuters, informeaza NewsIn.
Slabiciunea dolarului, temperaturile scazute si problemele din Nigeria au dus la cresterea pretului petrolului, care a atins miercuri un nou record, de 100 de dolari pe baril, depasind recordul precedent, de 99,29 dolari pe baril, stabilit in noiembrie.
"Exista bani noi ce intra pe piete, iar fondurile sunt investite in bunuri considerate sigure, mai ales in aceste timpuri neclare. Petrolul si aurul sunt preferate in acest sens", a declarat un trader de bunuri de larg consum din Australia.
Pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in februarie, a scazut cu 42 de centi, la 99,19 dolari pe baril.
"Petrolul este foarte sensibil la evenimentele curente, mai ales din cauza faptului ca ne aflam in perioada de maxima cerere a combustibililor pentru incalzire, iar preturile sunt majorate si de temperaturile scazute din Statele Unite ale Americii si de tensiunile din Nigeria si Pakistan", a declarat traderul.
Atacurile militantilor nigerieni au redus deja cu aproximativ 20% exporturile de petrol ale celui de-al optulea exportator mondial de petrol.
Investitorii vor monitoriza situatia cu atentie, pentru a vedea daca petrolul se va stabiliza la valori de peste 100 de dolari pe baril.
"Daca acest lucru se va intampla in urmatoarele doua sau trei sedinte, putem vedea abordarea unor pozitii de peste 100 de dolari pe baril in ceea ce priveste pretul pe termen lung, precum si o noua tinta comerciala, plasata intre 95 si 105 dolari pe baril.
Pentru ca preturile sa creasca si mai mult, avem nevoie de un nou val de temperaturi scazute in SUA si de noi probleme in Nigeria", a adaugat traderul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.