Mai putine accidente aviatice

O statistica oficiala eliberata de Aircraft Crashes Record Office arata ca numarul accidentelor aeriene a ajuns, in 2007, la cel mai scazut nivel din ultimii 40 de ani. Astfel, anul trecut s-au petrecut 136 de astfel de tragedii, cea mai mica cifra inregistrata din 1963 incoace. Totusi, incidentele aviatice mai raspindesc panica printre cetateni. Joi, un avion de pasageri cu 168 de oameni la bord a iesit joi de pe pista in timpul aterizarii, pe aeroportul Deauville din vestul Frantei. Toti calatorii au fost evacuati de urgenta si, din fericire, nu s-au inregistrat victime. Potrivit autoritatilor, aparatul, de tip Boeing 737, a derapat la aterizare din cauza poleiului. (I.M.)

Britanicii vor capsunari romani

Marea Britanie vrea doar lucratori romani si bulgari in agricultura, in 2008. Toate posturile disponibile in Regat pentru muncitorii sezonieri in domeniul agricol vor fi alocate anul viitor cetatenilor din tara noastra si din Bulgaria. Anuntul a fost facut de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In total, Schema Lucratorilor Sezonieri din Agricultura (SAWS) cuprinde 16.250 de posturi pentru 2008. Toate aceste locuri de munca vor fi alocate romanilor si bulgarilor, deoarece angajarea cetatenilor din state non-UE nu mai e permisa. Anul trecut, doar 40% dintre aceste posturi vacante au fost ocupate de cetateni din tara noastra si din Bulgaria. (I.M.)

Film despre Bhutto

In Pakistan va fi realizat un film despre viata fostului lider al opozitiei Benazir Bhutto, ucisa joia trecuta intr-un atentat terorist. Potrivit ziarului „Daily Times", pelicula va fi produsa in colaborare cu regizorul indian Mahesh Bhatt, iar scriitorul si poetul pakistanez Aqeel Ahmad Ruby va redacta scenariul. Reprezentantii companiei de productie Skies Unlimited Films din Karachi se vor ocupa de acest film. Ei spun ca nu au ales inca o actrita principala si nici un regizor pentru pelicula. Benazir Bhutto a fost prima femeie premier din istoria Pakistanului si una dintre cele mai tinere persoane care au ocupat vreodata acest post (a devenit prim-ministru pentru prima data la 35 de ani). Dupa moartea ei, fiul sau de doar 19 ani a preluat sefia partidului condus pina de curind de mama lui. (I.M.)

Lantos are cancer

Congresmanul american de origine maghiara Tom Lantos sufera de cancer la esofag. Maladia i-a fost depistata recent, in timpul unor controale medicale de rutina. Imediat dupa descoperirea bolii, politicianul a anuntat ca se va retrage din viata publica, la finele actualului mandat. "In lumina noilor descoperiri si tinind cont de tratamentul necesar la o astfel de boala, nu voi candida pentru un nou mandat la alegerile din noiembrie", a declarat Lantos. Demnitarul are 79 de ani si a fost ales pentru prima data in Camera Reprezentantilor in 1980. In prezent este cunoscut pentru hotarirea cu care militeaza in favoarea drepturilor omului. (I.M.)