Anuntul nu vine dintr-un film (va reamintesc unul celebru pe aceasta tema, "Convoiul cu femei" in regia lui William A. Wellman si cu Robert Taylor in rolul principal. Nu vine nici macar dintr-un jurnal serios cum ar fi New York Times care, in editia
Anuntul nu vine dintr-un film (va reamintesc unul celebru pe aceasta tema, "Convoiul cu femei" in regia lui William A. Wellman si cu Robert Taylor in rolul principal. Nu vine nici macar dintr-un jurnal serios cum ar fi New York Times care, in editia sa din 30 septembrie 1865, publica un articol pe aceasta tema, invitand populatia feminina sa aiba incredere in domnul Mercer care primea o scrisoare oficiala din partea lui William Pickering, guvernatorul teritoriului Washigton, garantand onorabilitatea intentiilor personajului care se pregatea sa formeze un convoi cu doamne si domnisoare pentru a le duce plocon baietilor ce-si asteptau o femeie de maritat...
Aventura timpului nostru, se petrece in Spania unde caravanele cu femei de maritat incep sa soseasca pentru prima oara in 1985, in localitatea aragoneza Plan si, de atunci, fenomenul s-a extins si a luat amploare mai ales in zonele Castillia, Aragon si Estramadura, sarace, depopulate si amenintate foarte curand cu disparitia. Spania este, de departe, tara europeana cu o involutie demografica intr-atat de dramatica incat, la modul foarte serios, se discuta despre posibilitatea ca, doar in cateva decenii, zone intregi ale tarii sa fie complet depopulate. Spania are nivelul de fertilitate cel mai scazut din lume (1,3 copii per femeie) si ceea ce se intampla acum este rezultatul dramatic al migratiei rurale masive din anii 60, cand peste 3 milioane de oameni si-au parasit satele in cautarea de munca mai bine platita. Rezultatul, mai ales in provinciile amintite, a fost aparitia a peste 2600 de localitati complet pararsite, iar acum, in 2007, densitatea de locuitori in zona este de aproximativ 20 de locuitori pe km2...Recordul absolut il detine asezarea spaniola Soria, din Castillia-Leon, cu 9 locuitori pe km2!
De unde vin doamnele si domnisoarele? Traditional, vin din din America Centrala si de Sud, dar acum, din ce in ce mai multe, vin fete din Ucraina, Belarus, Republica Moldova...si, astfel, cu incetul, apare una din virtutile majore ale extinderii Vechii Europe spre teritoriile mai pline de viata si virtute din Est, acolo unde civilizatia inca nu a afectat atat de grav puterea de reproductie ca in Occident. Acum afirmatia asta inca poate sa para o gluma, dar in capitalele occidentale preocuparea este una majora, in raport cu drama depopularii din diferite zone europene afectate de fenomenul care a insotit varful de dezoltare industriala, cel care a produs "statul bunastarii". Deloc paradoxal, extinderea duratei de viata si aparitia conditiilor de pensionare anticipata, precum si dimensiunea ajutoarelor sociale pentru someri si alte categorii defavorizate a dus la o franare coniderabila a ritmului nasterilor, prevaland filozofia "acum e timpul sa traim noi, mai avem timp sa facem copii si mai tarziu". Ceea ce a putut contribui, spun unii specialisti, la aparitia celuilalt fenomen foarte ingrijorator, adica explozia numarului de copii nascuti cu handicapuri de toate felurile.
Am auzit voci care se intrebau daca, in conditiile in care a secat posibilitatea cumpararii de copii din tarile din est, mai ales din Romania, "paradisul" hotiei institutionalizate in domeniu timp de peste un deceniu, nu ar fi cazul sa inceapa sa transmita si la noi anunturi pentru caravane de acest gen. Oferind, nu-i asa, o alternativa cu mult mai credibila si practica sloganului populist intrat acum in derizoriu, "sa traiti bine!". In ideea ca, daca tot visul doamnelor este sa culeaga capsuni, de ce sa n-o faca intr-o forma legala si in conditii de sclavie normala, adica cu cetatenia asigurata?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.