Rezultatele obtinute in urma celor 1.781 de adunari electorale organizate pentru fiecare din cele doua partide in diferite locatii din Iowa (cafenele, biserici sau biblioteci) i-au dat castigatori pe democratul Obama si pe republicanul Huckabee.
Rezultatele obtinute in urma celor 1.781 de adunari electorale organizate pentru fiecare din cele doua partide in diferite locatii din Iowa (cafenele, biserici sau biblioteci) i-au dat castigatori pe democratul Obama si pe republicanul Huckabee.

Caucusurile din Iowa, care dau startul procedurii anevoioase de alegere a presedintelui american, i-au avut castigatori pe republicanul Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas, si pe democratul Barack Obama, senator de Illinois.


UN NEGRU SI UN PASTOR. Obama, al carui mandat de senator a debutat abia in 2005, a obtinut 38% dintre cele aproximativ 250.000 de voturi exprimate de colegii sai, devansandu-i pe fostul senator John Edwards (30%) si pe senatorul de New York, Hillary Clinton (29%). Democratul de culoare Obama, care se vrea "un agent al schimbarii", a castigat alegerile intr-un stat locuit in proportie de 95% de populatie alba. Republicanul Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas si pastor baptist, practic un necunoscut pana acum cateva saptamani, a obtinut victoria in tabara partidului sau. El a reusit sa castige datorita alegatorilor femei si crestinilor evanghelici, informeaza CNN. Huckabee, a carui campanie se axeaza pe valorile traditionale ale dreptei crestine, l-a devansat pe fostul guvernator al statului Massachusetts Mitt Romney, un bogat om de afaceri de confesiune mormona.

Confruntarea candidatilor cu partidele din care provin s-a dovedit un esec pentru fosta prima doamna a Americii Hillary Clinton, care a castigat locul al treilea in preferintele alegatorilor democrati, dar si pentru republicanul Rudolph Giuliani, favorit la nivel national, care a minimizat importanta rezultatului slab obtinut in Iowa.


AU ABANDONAT. Rezultatele din Iowa au reusit sa-i scoata din cursa pe democratii Joe Biden si Chris Dodd. Biden, senator de Delaware si presedinte al Comisiei de Politica Externa, si-a concentrat campania pe cei "35 de ani de experienta", in special in domeniul politicii externe. Un capitol aproape ignorat in intregime de ceilalti candidati. Dodd (63 de ani), senator de Connecticut si presedinte al Comisiei Bancare din Senat, a fost creditat cu putin peste 0% din voturile exprimate in Iowa.


PROCEDURI. Caucusurile prezinta importanta pentru ca sunt primele teste oficiale si consecvente pentru popularitatea candidatilor. Alegerile primare si caucusurile au scopul de a desemna delegatii care vor participa la conventia celor doua partide unde va fi ales oficial candidatul fiecaruia la presedintie. Conventia democrata se va derula intre 25 si 28 august 2008 la Denver, Colorado, iar cea republicana este prevazuta pentru 1-4 septembrie la Minneapolis, Minnesota. In realitate, identitatea invigatorului se contureaza la primare si caucusuri, pe masura ce acestea se deruleaza, iar conventia are cel mai adesea tendinta sa ratifice inca din primul tur de scrutin o alegere devenita deja evidenta pana la acea data. Consultarile au inceput la 3 ianuarie in Iowa si se vor incheia la 3 iunie in Montana si Dakota de Sud.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin