Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al URSS, a declarat ca tarile occidentale ca ar crea un precedent "periculos" si "exploziv" pentru Europa daca ar trece peste rezolutiile ONU in dosarul Kosovo,scrie Rossiiskaia Gazeta. Parlamentul din Kosovo va
Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al URSS, a declarat ca tarile occidentale ca ar crea un precedent "periculos" si "exploziv" pentru Europa daca ar trece peste rezolutiile ONU in dosarul Kosovo,scrie Rossiiskaia Gazeta. Parlamentul din Kosovo va avea vineri prima sa reuniune, in contextul in care partidele continua sa negocieze pentru formarea unui guvern de coalitie, dupa alegerile din noiembrie. DOSAR SPINOS. In interviul acordat, Gorbaciov spune: "Un precedent periculos a fost creat pentru dreptul international si securitatea internationala, un precedent care poate face exploziva situatia din mai multe regiuni din lume". Fostul presedinte sovietic a criticat faptul ca Uniunea Europeana si NATO vor sa se substituie Consiliului de Securitate al ONU in dosarul spinos al provinciei Kosovo. "Este o decizie stupefianta, lipsita de fundament din punct de vedre politic, fara a mai vorbi din punct de vedere moral", a adaugat laureatul premiului Nobel pentru pace. Rusia, aliat traditional al Serbiei, se opune independentei Kosovo. Albanezii din provincie, sustinuti de Washington si de principalele tari europene, urmeaza sa isi proclame, la inceputul anului 2008, independenta. La randul sau, Parlamentul sarb respinge proiectul UE de a trimite o misiune civila in Kosovo si afirma ca aceasta trebuie sa faca, in prealabil, obiectul unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a vorbit in 21 decembrie despre o posibila "inlocuire" a misiunii de administrare ONU a provinciei sarbe cu una a UE, dar a impus drept conditii aprobarea ONU si a Belgradului. Rusia a amenintat ca isi va folosi dreptul de veto in cazul oricarei tentative a Consiliului de Secuitate de a sustine independenta Kosovo. Cu toate acestea, majoritatea celor 27 de state membre UE vor recunoaste independenta Kosovo, dupa esecul negocierilor dintre albanezi si kosovari si al adoptarii unei rezolutii in Consiliul de Securitate. Surse diplomatice spun ca albanezii kosovari au fost de acord sa amane orice declaratie de independenta pana dupa alegerile prezidentiale din Serbia din 20 ianuarie si 3 februrie, pentru a evita o deriva ultranationalista in aceasta tara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.