Previziunile se mentin negative pe baza cererii mondiale foarte mari de carburanti pentru sezonul rece si a tensiunilor din Nigeria si Pakistan.

Mai multi factori negativi de pe piata internationala au impins, miercuri seara, pretul barilului de petrol la peste 100 de dolari, recordul absolut inregistrat vreodata. Ieri, cotatiile au mai scazut, mentinindu-se insa in jurul valorii de 100 de dolari, iar piata asteapta in continuare niveluri de pret ridicate, avind in vedere ca fondurile mondiale se indreapta catre bunuri considerate sigure precum aurul si petrolul, potrivit Reuters. Printre factorii care au influentat cotatia barilului se numara cererea foarte mare de combustibili din sezonul rece, stocurile reduse existente in SUA si tensiunile din Nigeria si Pakistan.

Militanti nigerieni au efectuat atacuri in principalul oras petrolier nigerian, Port Harcourt, ucigind 18 persoane. Atacurile lor au redus deja cu aproximativ 20% exporturile de petrol ale celui de-al optulea exportator mondial de petrol. Investitorii vor monitoriza cu atentie situatia pentru a vedea daca petrolul se va stabiliza la valori de peste 100 de dolari pe baril, spune un trader de bunuri de larg consum din Australia.

„Daca acest lucru se va intimpla in urmatoarele doua sau trei sedinte, putem vedea abordarea unor pozitii de peste 100 de dolari pe baril in ceea ce priveste pretul pe termen lung, precum si o noua tinta comerciala, plasata intre 95 si 105 dolari pe baril. Pentru ca preturile sa creasca si mai mult avem nevoie de un nou val de temperaturi scazute in SUA si de noi probleme in Nigeria", a adaugat traderul. In cursul anului 2007, pretul barilului s-a situat pe un nivel ascendent, aprecierea inregistrata fiind de peste 50%.

Principala companie petroliera romaneasca, Petrom, anunta ca depasirea pragului de 100 de dolari pentru baril nu va avea efecte imediate la pompa. „Daca pretul de 100 de dolari se va mentine doua-trei saptamini, atunci probabil vor creste preturile la benzina. Noi facem calculele pe baza indicilor produselor petroliere pe un termen mediu. Un salt brusc al cotatiilor nu influenteaza imediat pretul benzinei", a spus Dan Pazara, director de comunicare al companiei. Potrivit acestuia, un salt de 10% al cotatiilor pe termen mediu induce o modificare corespunzatoare de 2-3% a pretului benzinei. Pentru 2008, atit Petrom, cit si OMV previzioneaza un pret mediu de 80 de dolari pe baril.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, are o opinie diferita. Acesta a afirmat recent ca vede barilul, in acest an, oscilind intre 100 si 150 de dolari. Insa, in opinia lui Patriciu, preturile carburantilor ar trebui sa se micsoreze la inceputul anului datorita scaderii accizelor.

O viziune pesimista are Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, care este de parere ca pe consumatorul roman il vor astepta vremuri grele. „Toti factorii se vor aduna si vor duce benzina la peste 4 lei litrul, cel tirziu pina la sfirsitul lunii februarie. Pretul barilului influenteaza si el, insa exista si o intelegere tacita intre producatorii Petrom, Rompetrol si Lukoil ca sa mentina preturile sus, iar asta ne afecteaza si pe noi, si pe romani", precizeaza Tache.

Potrivit acestuia, la noi in tara exista un fel de monopol al producatorilor care a facut ca pretul motorinei sa fie mai mare decit al benzinei, „lucru nemaiintilnit in Europa".

OPEC: „Nu e vina noastra" Oficialii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au declarat ca organizatia nu poate face multe pentru a stabiliza pretul petrolului, afirmind ca pietele mondiale dispun de resurse suficiente de titei. „Problema nu este reducerea livrarilor de petrol. Cred ca principala problema se afla in afara pietei petrolului. Exista prea multe lichiditati pe piata", a declarat directorul pe relatii internationale din cadrul Companiei Nationale Iraniene de Petrol, Hojjatollah Ghanimifard. Iranul este al doilea producator de petrol din OPEC, dupa Arabia Saudita.

Stiri despre ultimele evolutii ale cotatiilor petrolului pe www.cotidianul.ro/select