Cetatenii din Republica Moldova sarbatoresc la 7 ianuarie Craciunul pe stil vechi. Una dintre destinatiile preferate ale turistilor de dincolo de Prut este statiunea Vatra Dornei. Pentru un sejur de o saptamana, ei platesc 250 de euro.

Agi
Cetatenii din Republica Moldova sarbatoresc la 7 ianuarie Craciunul pe stil vechi. Una dintre destinatiile preferate ale turistilor de dincolo de Prut este statiunea Vatra Dornei. Pentru un sejur de o saptamana, ei platesc 250 de euro.

Agitatia din statiunile de schi continua chiar daca Anul Nou a trecut deja. Romanii si-au prelungit sejururile, pentru ca nu s-au putut desparti usor de partii. In plus, au venit de astazi turistii din Republica Moldova, care sarbatoresc Craciunul si Anul Nou pe stil vechi, pentru a se distra cum stiu ei mai bine. Numarul turistilor sositi in Romania pentru petrecerea Sarbatorilor de iarna pe stil vechi va fi de peste 10.000, dintre care mai mult de jumatate vor fi moldoveni.


 DESTINATII. Cele mai aglomerate sunt statiunile de pe Valea Prahovei, Bran, Moeciu si pensiunile ruraleINVARTEALÅ. Destinatia preferata a moldovenilor este Vatra Dornei, acolo unde in aceasta perioada se schiaza in conditii foarte bune. Ce inseamna un sejur pentru un turist din Chisinau? Transport cu autocarul, cazare la hotel de trei stele. Pentru un sejur de sapte zile, care cuprinde cazare la hotel de trei stele, trei mese pe zi si, cel mai impotant pentru un cetatean moldovean, viza de Romania, se plateste cam 250 de euro. De altfel, acesta este atuul agentiilor de turism. Ofera pe langa pachetul turistic si o viza pentru accesul in tara noastra. Perioada de valabilitate poate ajunge chiar si la un an, mai ales ca oficial ea nu costa nimic la Consulat. Numai la Vatra Dornei vor veni in acest an aproape 2.000 de moldoveni. In plus, si la pensiunile din Busteni, Sinaia si Predeal sunt asteptati turisti de dincolo de Prut, mari amatori de schi.


SENZATIE. Cand merg pe partie, moldovenii le ridica destule probleme angajatilor de la instalatiile de transport pe cablu. Pentru ca vorbesc mai mult rusa decat romana, cad din teleschi sau isi prind betele prin telescaun. In schimb, femeile sunt adevarate doamne atunci cand urca pe schiuri. Anul trecut, la Sinaia, doua turiste au facut senzatie in Valea Dorului cu tinuta lor. Costum de schi Prada, blana de vulpe argintie si cristale Swarovski pe brate si umeri. "Rusii", caci asa li se spune locuitorilor din Republica Moldova, nu tin cont de nimic cand vine vorba de distractie si cheltuiesc sume impresionante. "Am avut anul trecut hotelul plin de moldoveni la inceputul lunii ianuarie si am ramas surprinsi de cat de multi bani au cheltuit. Intr-o saptamana, o familie scoate din buzunar cam 1.000 de euro pentru distractie. In schimb, daca am o familie de romani, daca se indura sa cheltuiasca zece milioane", a povestit unul dintre hotelierii din Vatra Dornei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.