Prima sedinta de tranzactionare din acest an a fost una pozitiva pentru leu, acesta reusind o apreciere de 1,31 bani fata de euro si de aproape doi bani fata de dolar, pe fondul unei stari de relativa liniste in piata, volumele de tranzactionare fiin
Prima sedinta de tranzactionare din acest an a fost una pozitiva pentru leu, acesta reusind o apreciere de 1,31 bani fata de euro si de aproape doi bani fata de dolar, pe fondul unei stari de relativa liniste in piata, volumele de tranzactionare fiind reduse. Cursul mediu al euro a scazut de la 3,6102 lei, in ultima sedinta din 2007, la 3,5971 lei. Leul a incheiat anul trecut cu o pierdere de 7,57%, fata de euro, maximul lui 2007, atins la 23 noiembrie, fiind de 3,6221 lei.
Piata s-a deschis ieri direct in scadere pentru euro, la 3,5850 - 3,59 lei, pentru ca apoi tranzactiile sa fie realizate in culoarul 3,5825 - 3,6050 lei. In jurul orelor 15:00 cotatiile din piata erau de 3,5980 - 3,6030 lei, pe fondul miscarilor de pe monedele emergente, care au inregistrat, de asemenea, mici deprecieri.
Cursul afisat joi de banca centrala arata o apreciere a leului fata de dolar, acesta coborand de la 2,4564 la 2,4377 lei, ca urmare a deprecierii monedei americane fata de euro pe piata interntionala si a terenului castigat de leu fata de euro.
Dobanzile interbancare la depozitele overnight s-au mentinut la 7,30 - 8%, iar cele one week la 7,4 - 8,1%, usor peste nivelul dobanzii de politica monetara. Aceste valori se datoreaza faptului ca bancherii asteapta sedinta din 7 ianuarie a bancii centrale cand se asteapta sa aiba loc o majorare a dobanzii de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, de la 7,50 la 8% pe an, datorita tendintelor de inflationiste, generate de cresterea preturilor la petrol, dar si de deprecierea leului.
Paritatea euro/dolar a urcat ieri pana la un maxim de 1,4781 dolari, nivel care nu a mai fost atins de o luna, ca urmare a temerilor investitorilor legate de impactul negativ al incetinirii ritmului de dezvoltare din Statele Unite asupra cresterii economice mondiale.
Analistii anticipeaza o noua reducere cu un sfert de punct procentual a dobanzii de catre Rezerva Federala americana, la sedinta de politica monetara de la sfarsitul acestei luni. In aceasta situatie, dobanda americana o va egala pe cea europeana, motiv pentru speculatori sa vanda dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.